CAN DÜNDAR ERDEM GÜL DURUŞMASINDA FLAŞ GELİŞME

CAN DÜNDAR ERDEM GÜL DURUŞMASINDA FLAŞ GELİŞME

Salonda, sanıklar, taraflar ve avukatlarıyla sanık eşlerinden başka kimse olmayacak.

GÜNCELLEME 13;58

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı davanın ilk duruşmasında mahkeme 2 konuda karar verdi. 

MAHKEME SALONUNUN KAPILARI ARTIK KAPALI
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmaların bundan sonraki kapalı yapılmasını kararlaştırdı. Sanık eşlerini bu karar bağlamayacak. Mahkeme salonunun kapıları bundan sonraki duruşmalarda izleyicilere kapatılacak. Salonda, sanıklar, taraflar ve avukatlarıyla sanık eşlerinden başka kimse olmayacak. 

ERDOĞAN VE MİT TEMSİL EDİLECEK
Mahkeme 2'inci kararını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT'in müdahillik talepleriyle ilgili verdi. Sanık avukatlarının "direkt zarar görmedikleri" gerekçesiyle reddedilmesini istediği "müdahillik talepleri" kabul edildi. Mahkemenin kararını açıklamasının ardından salonun boşaltılmasına başlandı.

GÜNCELLEME; 12 03

CAN Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları MİT ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın suçtan doğrudan zarar görmediğini belirterek müdahillik taleplerinin reddedilmesini istedi. Bu konuda görüşünü açıklayan savcı, Fethullah Gülen Cemaati örgütünün eylemlerinden doğrudan zarar gördüğünü" belirterek avukatların taleplerinin tersi yönde karar verilmesini, Erdoğan ve MİT'in "müdahillik taleplerinin" kabulünü istedi. Mahkeme bu konuda karar vermek için duruşmaya ara verdi.

 

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül hakkindaki davanın ilk duruşması başlandı.

İstanbul Adalet Sarayindaki 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül ile taraf avukatları katıldı. 

ONURUMUZSUNUZ BRAVO

Duruşmayı çesitli meslek örgüleri ve gazeteciler de izleyici olarak katıldı. Adliyenin en büyük salonunda görülen Duruşma salonu tamamen doldu. Bazı izleyiciler duruşma salonu dışında kaldı Can Dündar ve Erdem Gül duruşma salona girdiğinde izleyiciler tarafindan "onurumuzsunuz ,bravo" şeklinde sloganlarla alkışlandı.
Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, salonda görüntü ve ses kaydı alınmaması konusunda uyarıda bulundu.Görüntü ve ses kaydı alanlar hakkında İşlem yapılacağını belirtti

SAVCI KAPALI DURUŞMA İSTEDİ

Duruşma yoklama ve kimlik sorgusuyla başladı. Savcı duruşmanın kapalı devam etmesi yönünde talepte bulundu. Duruşmayı bazı CHP VE HDP milletvekileri de izliyor. Duruşma sesli ve görüntülü kayıt yapılıyor.

ERKENDEN ÇAĞLAYAN'A GELDİLER

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki ilk duruşma İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Can Dündar ve eşi Dilek Dündar sabah saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na geldi.

CHP VE HDP DESTEK VERDİ

CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve çok sayıda gazeteci, Dündar ve Gül'e destek için adliye önünde toplandı. Yabancı basın da Dündar ve Gül'ün davasını takip etmek için erken saatlerde adliyeye geldi.

"İKİ SARAY ARASINDA SIKIŞMIŞ DURUMDAYIZ"

Adliye önünde açıklama yapan Can Dündar, "Bugün buraya gazeteciliği savunmaya geldik. Daha önce de burada toplanıp aynı şeyi söyledik. Halkın haber alma hakkını savunacağımızı söyledik. Onu savunduk tutuklandık biliyorsunuz. Sonra Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla serbest bırakıldık" dedi.

"İki saray arasında sıkışmış durumdayız. Birisi kaçaksaray öbürü adalet sarayı..." ifadesinde bulunan Dündar, "Adalet sarayı Anayasa mahkemesinin kararına uyarak bizi serbest bıraktı. Fakat kaçak sarayın sakini bizi yeniden tutuklatmak için gördüğünüz gibi herşeyi yapıyor" diye konuştu.

"ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARINA RAĞMEN SARAYIN HÜKMÜ GEÇERSE..."

Siyasi, hukuki ve mali baskılarla karşılaştıklarını belirten Dündar, "Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımayacağını söyledi. Birazdan içeri de hukuk mu galip gelecek, bu emir mi... Adalet mi hakim olacak, sarayın hükmü mü bunu göreceğiz. O yüzden artık bizi aşan bir durum var burada. Sadece bizim davamız değil bu. İçerideki tutuklu meslektaşlarımız da var onların da haklarını savun acağız. Anayayasa Mahkemesi'nin gerçekten hükmü var mı bunu göreceğiz. Eğer Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen sarayın hükmü gerçek olursa, artık Anayasa Mahkemesi'nin başına kayyum atansa daha iyi olur diye düşünüyorum" dedi.

Can Dündar, yaptıklarından emin olduklarını ve haberlerin arkasında durduklarını, gerçek suçluların yargılanması gerektiğini belirterek "beraatimizi istemeye gidiyoruz" dedi.

GÜL: GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR. BUNU SAVUNMAYA GELDİK"

Erdem Gül de "Gazetecilik suç değildir. Bugün burada bunu savunmakla karşı karşıyayız. Anayasa Mahkemesi kararıyla bizim yaptığımızın tek kelimeyle gazetecilik olduğu söylendi. Biz burada aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'nin hukukunu da savunmakla karşı karşıyayız. Suç işlemedik gazetecilik yapmaya devam..." diye konuştu.

Dündar ve Gül daha sonra kendisini destekleyenlerin alkışları arasında adliye binasına girdi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı