Camide rüşvet vermişler

Camide rüşvet vermişler

İstanbul’da 200 metrekarelik tarihî alanı imara açmak için camide rüşvet teslimi yapıldı

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında örgüt üyesi oldukları iddiasıyla sorgulanan şüphelilerin ihaleyle kazandıkları 200 bin metrekarelik tarihî alanda restorasyon yerine rüşvet dağıtarak alışveriş merkezi ve rezidans yaptıkları iddia edildi. Ataköy Blumar projesi adıyla satışa çıkarılan evlerin imarı için, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve İstanbul Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü yetkililerine camide rüşvet verildiği öne sürüldü. Soruşturma dosyasında ilginç iddialar bulunuyor. Bunlardan biri de tarihî alanın imarı için verilen rüşvetlerle ilgili.

TEMSİLCİLİK BAŞVURDU

Soruşturma dosyasına giren bilgilere göre, Ataköy 160. parselde bulunan arazide Osmanlı döneminden kalan baruthaneye ait mühimmat tünelleri ile II. Mahmut tuğrasının yer aldığı yapılar bulunduğu belirtiliyor. Arazideki yapılaşma girişimleri sebebiyle TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile Trakya 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği, 1 Şubat 2010’da Anıtlar Kurulu’na başvuruyor. Temsilcilik, Bakırköy Zeytinlik Mahallesi’ndeki 160. parselde, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 20 Mart 1956 tarihli kararıyla tescilli yapıların yok olduğunu bildiriyor. Temsilcilik, bahsi geçen eserlerin ortaya çıkarılması için alanda arkeolojik kazı yapılmasını talep ediyor. Bunun üzerine kurul, 160. parseldeki tarihî yapılarda tahribat olup olmadığının belirlenebilmesi için alanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde gerekli arkeolojik çalışmaların yapılarak rapor hazırlanmasını istiyor.

TEK ŞİRKET KATILIYOR

Taraf'ın haberine göre; bunun üzerine TOKİ, bölgedeki tarihî yapıların restorasyonu için 12 Temmuz 2010 tarihinde bir ihale gerçekleştiriyor ve ihaleyi Çelebican İnşaat kazanıyor. Eski Taşdelen Belediye Başkanı ve işadamı Hüseyin Avni Sipahi’nin yeğeni olan Ekrem Eray Arda’nın Çelebican İnşaatın ortakları arasında yer aldığı tespit ediliyor.

Arsada görünürde yüklenici firma Çelebican İnşaat olmasına rağmen, Yorum İnşaat ve Turkmall tarafından arsaya “Blumar Ataköy” isimli rezidans, otel, ofis alanları ve alışveriş merkezinden oluşan bir proje yapılmasının planladığı ve projede toplam inşaat alanının 200 bin metrekare olduğu belirleniyor.

POLİS RÜŞVETİ GÖRÜNTÜLEDİ

Soruşturma dosyasında, imar planına göre hâlâ korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli yapıların bulunduğu arazinin Osman Ağca’nın sahibi olduğu Yorum İnşaat’a peşkeş çekildiği iddia ediliyor. Bu iddiayla ilgili, Ağca tarafından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na ve İstanbul Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü’ne verildiği öne sürülen rüşvetlerin kayda alındığı öne sürülüyor. Proje kapsamında, 50 metre olması gereken kıyı şeridinin 30 metre gösterildiği projede kaçak katlar çıkıldığı da iddia ediliyor.

CAMİDE RÜŞVET İDDİASI

Bu kapsamda, Osman Ağca tarafından projenin görüldüğü İstanbul 7 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyesi S. O.’a 55.000 TL rüşvet verildiği öne sürülüyor. Para teslimatının, Fatih’teki Şehzadebaşı Camii’nde yapıldığı belirtilirken, kayda alınan görüntülerde, Osman Ağça’nın avukatı Münir Yazıcı’nın S. O.a rüşvet verirken görüntülendiği belirtiliyor.

250 BİN TL RÜŞVET İDDİASI

Projenin onaylanmasından sonra projenin üst hakkının kullanılmasıyla ilgili bir takım usulsüzlüklerin gözardı edilmesi için de İstanbul Tapu Kadastro 2. Bölge Şube Müdürü İsmail Kibici’ye 250 bin TL rüşvet verdiği öne sürülüyor. Soruşturma dosyasına giren bilgilere göre, Hüseyin Avni Sipahi’nin şoförü Davut Koçlu 250.000 TL’yi teslim ederken polis kamerasına yakalanmış.

Kaynak:Haber Kaynağı