CAMİDE İÇKİ YALANINI AKP'LİLER BİLE YUTMAMIŞ

CAMİDE İÇKİ YALANINI AKP'LİLER BİLE YUTMAMIŞ

Araştırma Kuruluşu Konda'nın son yaptığı anketten ilginç sonuçlar çıktı.

Araştırma kuruluşu Konda’nın geçen yılki Gezi eylemlerine ilişkin anketinin geniş çaplı raporunda, ‘AKP cephesi‘ ve Gezi eylemlerine katılanlar tarafından ortaya atılan iddialar konusunda çarpıcı veriler ortaya çıktı.

Diken.com.tr'nin yayınladığı habere göre;

Camide içki içildi’ iddiasına inananların sayısı pek fazla değil ancak ‘dış mihrak‘ iddiası destek buluyor. Öte yandan, kararsızların eğilimi ‘Geziciler’e inanma yönünde. Bir diğer ‘manidar‘ bulguysa, Kürtlerin polis şiddeti konusundaki eleştirilere Türklere kıyasla daha fazla inanması.

Konda’nın, “… Hatta hiç bir taraftar kitlesi bile kendi liderinin söylediklerine külliyen iman etmiyor. Bunu da, toplum yapısı açısından önemli ve son derece pozitif bir unsur olarak yorumluyoruz” ifadesi dikkat çekti.

camideicki.jpg

En ‘meşhur’ altı iddia soruldu

Konda araştırmasında, eylemler sırasında her iki taraftan ortaya atılan ve ‘belirleyici‘ olarak nitelenen şu altı iddia ele alındı:

1- Bazı AKP yandaşları ellerinde sopa, bıçak ve satırlarla sokağa çıkıp göstericilere saldırdı (Konda, araştırma sırasında sonradan kanıtlanan ‘Palalı’ vakasının henüz çok yeni olduğunun notunu düştü);

2- Eylemcilerin üzerine sıkılan su kimyasaldı ve yakıcı etkileri vardı;

3- Polisler kişisel davranıp aşırı şiddet kullandı;

4- Eylemciler camide alkollü içki içti;

5- Eylemciler bayrak yaktı;

6- Eylemler Türkiye’nin kalkınmasını çekemeyen dış güçlerin tezgâhı, oyunu. 

‘Camide içki içildi’ en az, ‘olaylar dış güçlerin tezgâhı’ en çok inanılan iddia

Katılımcılardan bu iddiaları beşli ölçekte değerlendirmelerinin istendiği anketin sonuçları şöyle:

* Eylemcilerin ‘iddia’larından en çok kişiyi ikna edeni, ‘polislerin aşırı şiddet kullandığı.’ Buna itiraz edenlerin oranı yüzde 35’in altında.

* Başbakan ve AKP’nin en az destek gören iddiası ‘eylemcilerin camide alkollü içki içmesi.’

Erdoğan’ın neredeyse gün aşırı dile getirdiği bu iddiaya inananların oranı dörtte birin altında. Ankete katılanların yarıdan fazlası bu iddiayı doğru bulmadığını belirtti; dörtte biri çekimser olduğunu söyledi.

iddia-001.jpg

Eylemciler AKP’den daha inandırıcı

Aynı veriler ortalama grafiğine yansıtıldığında, toplumun AKP kanadından gelen iddialara göstericilerden gelenlere göre daha az inandığı açıkça görülüyor. Ancak bu grafik, toplumda komplo teorilerine sempati duyulduğunu da ortaya koyuyor.

iddia2.jpg

Hangi parti seçmeni neye inanıyor?

* Eylemcilerin iddiaların hangi parti seçmeni tarafından ne kadar kabul gördüğü konusundaki veriler de çarpıcı.

Zira araştırmaya göre, AKP seçmeni içinde bile oranı yüzde 10 ila 20 arasında değişen bir grup bu iddiaları doğru buluyor. CHP seçmeni içinde eylemcilerin iddialarını yanlış bulma oranı yüzde 10’un altında. MHP seçmeni de bu ifadeleri ortalamada doğru buluyor.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı