CAMİ SURİYELİLERE KAPATILINCA İZMİRLİ İSYAN ETTİ

CAMİ SURİYELİLERE KAPATILINCA İZMİRLİ İSYAN ETTİ

BASIN AÇIKLAMASIİzmir'in Konak İlçesi Basmane Semti'nde, sokakta yatmak zorunda kalan Suriyeliler'in kullanmaması için kapısı kilitlenen cami yakınında, 11 sivil toplum kuruluşu tarafından basın açıklaması yapıldı. Grup adına konuşan Halkların...

Tufan HAMARAT/İZMİR

BASIN AÇIKLAMASI

İzmir'in Konak İlçesi Basmane Semti'nde, sokakta yatmak zorunda kalan Suriyeliler'in kullanmaması için kapısı kilitlenen cami yakınında, 11 sivil toplum kuruluşu tarafından basın açıklaması yapıldı.

İNSANLIK DRAMI

Grup adına konuşan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, İzmir'e gelen mültecilere sahip çıkılması gerektiğini savunup, "Basmane'de yaşanan insanlık dramını, tüm uyarılarımıza rağmen devlet yetkilileri görmezden gelmeye devam ediyor" dedi.

11 STK DESTEK VERDİ

İzmir'e gelen Suriyeliler'in yoğun olarak bulunduğu Basmane Semti'nin Oteller Sokağı girişindeki basın açıklamasına 11 sivil toplum kuruluşu destek verdi. Grup adına açıklama yapan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof.Dr. Cem Terzi, uyarılarına rağmen yetkililerin duyarsız kaldığını ileri sürdü. Prof.Dr. Terzi, Suriye'deki savaştan kaçan kişilerin göçmen, sığınmacı, geçici korumadakiler veya misafir olarak değil mülteci olarak söz edilmesi gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Cem Terzi, şöyle dedi:

CAMİ KAPILARI KAPATILDI

"Daha bugün Suriyeliler'e Çorakkapı Camii'nin kapıları kapatıldı. Yetkililer, uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde İzmir'in kapılarını mültecilere kapatmaya çalışıyor. Yüzlerce mülteciyi zorla, mültecilerin 'Açık hava hapishanesi' dediği ve gitmek istemediği kamplara yolluyorlar. Buna rağmen binlerce Suriyeli mülteci Basmane'nin ara sokaklarında yaşam mücadelesi veriyor. Bazı derneklerle sağlıkçılar ve tercümanlardan oluşan 20 kişilik ekiple geçen pazar sağlık ve saha taraması yaptık. Mültecilerin acil kişisel hijyen, temizlik ve gıda ihtiyacı var. Aksi halde salgın hastalıklarla karşılaşabiliriz. Bu insanlar aylardır banyo yapamıyor. Bebekler anne sütü ve mama olmadan hayatta kalmaya çalışıyor. Otel ve gıda fiyatları normal fiyatın çok üzerinde. Neden İzmir Fuarı'nın kapıları bu insanlara kapatıldı. Bir deprem olsa, İzmirliler sokakta kalsa fuara giremeyecek mi? Gezici sağlık istasyonu olmayacak mıydı? İhtiyacı olanlara ücretsiz ilaç verilmeyecek miydi?"

YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof.Dr. Cem Terzi, İzmir Valiliği, AFAD, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi'ni göreve çağırdı. İzmir'in mülteci dostu bir kent olduğunu dile getiren Prof.Dr. Terzi, "İzmir'in yöneticilerinin de öyle olması gerekiyor. Mültecilere sahip çıkılsın. Bu insanlık dramını seyretmeyin" dedi. Açıklamanın yapıldığı sokağın içindeki Suriyeliler ise yürek dağladı. Aileleriyle İzmir'e gelen yorgunluktan halsiz düşen çocukların kaldırıma bırakılan kartonların üzerine serilen battaniyelerde uyudukları görüldü.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı