ÇALIŞANINDAN "BİM'E " ŞOK SUÇLAMA

ÇALIŞANINDAN "BİM'E " ŞOK SUÇLAMA

Birleşik Mağazalar AŞ (BİM) 10 yıldan fazladır mağazasında çalışan Arzu Ustabaş Uytun’u hamile kalmasından sonra kasadan 262 lira çaldığını ileri sürerek, tazminatsız olarak işten attı.

262 liralık açığın kendisi 'izinli' olduğu sırada çıktığına dikkat çeken Uytun, hamile olduktan sonra sürekli baskı gördüğünü ve personel giderleri artacağı için işten atıldığını söyledi. Cumhuriyet'in haberine göre; Arzu Ustabaş Uytun, BİM’de ilk olarak işe 22 Mayıs 2005’te Artvin’de mağaza personeli olarak başladı.

10 YIL ÇALIŞTI HAMİLE KALINCA HIRSIZ İLAN EDİLDİ

2012 yılından beri mağaza sorumlusu olarak devam ettiği işinde son 1 yılını eş durumundan dolayı Antep’e gelerek, burada da mağaza sorumlusu olarak çalışmaya devam etti. 4 Ağustos 2015 günü işten atılan Uytun, yaşadıklarını Evrensel’den İnanç Yıldız'a anlattı.

HIRSIZLIKLA SUÇLADILAR

Yıllık iznini Artvin’de kullandığı sırada kasada açık olduğu için telefonla aranarak acil olarak Antep’e gelmesi istenen Uytun’un Antep’e gelmesiyle işe başlaması istenmiş. Zorla işe başlatılmasının ardından da kasada oluşan 262 liralık açık için kendisinin sorumlu olduğu söylenerek tazminatsız işine son verilmiş. Uytun, iş hukukuna ve iyi niyet kuralına uygun davranmadığı ileri sürülerek, iş akdi bozulduğu için İŞKUR’dan işsizlik maaşı da alamadı. 

"ASIL MESELE HAMİLELİK"

10 yıldan fazladır çalıştığı BİM’de hiçbir sorun yaşamadığını, aksine işinde başarılı olduğunu belirten Uytun, ücretinin yüksek olduğunu ve 262 liraya ihtiyacının dahi olmadığını belirterek 262 liralık açık için kendisinin sorumlu tutularak uyarı dahi verilmeden işten atılmasına tepki gösterdi. Asıl meselenin kasa açığı değil de, hamile olması olduğunu ifade eden Uytun, “Çalıştığım şirket, sürekli personel giderlerini düşük tutmamızı, bizden az personelle çok çalışmamızı istiyordu.

HAMİLE OLDUĞUM İÇİN ATILDIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM

Hamile olduğumu da öğrendikten sonra bunun bize maliyeti yüksek olur diyerek işten çıkarmış olabileceklerini düşünüyorum. Çünkü ara ara rahatsızlandığımda izin almamı bile sorun ediyorlardı. ‘İşten çık, git evinde yat’ diyorlar. Yine daha önce de bir personellerini hamile olduğu için işten çıkarmanın yollarını arıyorlardı. Şirket hamile çalışan için; rapordu, doğum izniydi, ‘Bu bizim işimize yaramaz’ diye düşünüyor” dedi.

Uytun, 10 yıllık emeğinin hakkını alabilmek iş mahkemesine BİM hakkında dava açtı.

BİM AÇIKLAMA YAPMADI

BİM Gaziantep Bölge Müdürlüğü, çalışanının neden işten çıkartıldığıyla ilgili 3. şahıslara bilgi veremeyeceklerini, konuyla bilgiyi dava süreçlerini takip ederek alınabileceğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı