BUZUL ÇAĞI YAKLAŞIYOR

BUZUL ÇAĞI YAKLAŞIYOR

Sonuncusu 300 yıl önce yaşanan “mini buzul çağı” önümüzdeki 15 yıl içinde yeniden dünyayı etkisi altına alacak

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre, güneş gezegeninin faaliyetleri 2030-2040 yılları arasında ortalama yüzde 60′lık bir düşüş yaşayacak. Bu durum da dünyada mini buzul çağının yaşanmasına neden olacak. Independent gazetesinin haberine göre, daha önce 1645-1715 yılları arasında güneş patlamalarının en az görüldüğü dönemde, “Maunder Minimum” adı verilen mini buzul çağı dönemi yaşanmıştı.

 
 
Galler’de düzenlenen Ulusal Astronomi toplantısında Profesör Valentina Zharkova ve ekibi tarafından sunulan bulgulara göre, bilim insanları 1843 yılında güneşteki patlamaların her 10 ila 12 yılda farklı bir döngüye girdiğini ortaya koymuştu.
 
 
Yeni geliştirilen bir model sayesinde gök bilimciler, güneşte meydana gelecek döngüleri ve etkilerini öncesine göre çok daha doğru tahmin edebiliyor. Bu yeni manyetik dalgalanma modeline göre de, önümüzdeki iki güneş döngüsünde daha az güneş lekesi olacak.
 
 
 
 
Eldeki veriler, 2022’de meydan gelecek “Döngü 25” ve 2030’dan 2040’a kadar sürecek “Döngü 26” sırasında güneş aktivitesinde önemli ölçüde düşüş olacağını ve mini buzul çağına giriş yapacağımızı gösteriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı