Bütün İnsanlar Darbeci mi?

Bütün İnsanlar Darbeci mi?

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, darbe kelimesinin Türk Dil Kurumu tarafından “Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükümeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi” olarak tanım

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, darbe kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından “Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükümeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi” olarak tanımlandığını belirterek, Başbakan Erdoğan’a “Darbe kelimesine yüklenen yeni anlamla birlikte, demokratik yollardan hükümeti protesto eden bütün insanlar, ‘Darbeci’ olarak suçlanacak mıdır” diye sordu.

Serter, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Gezi Parkı protestoları nedeniyle TDK’nın “darbe” kelimesinin anlamını değiştirdiği tartışmalarına değinen Serter, 1997 ve 2008 yılında basılmış olan sözlükler incelendiğinde darbe kelimesinin ikinci anlamının “Bir ülkede zor kullanarak yönetimi devirme işi” olarak açıklandığını belirtti. Ancak 4 Temmuz 2013 tarihinde, kurumun http://www.tdk.gov.tr/ internet adresinde darbe kelimesinin ikinci anlamının “Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükümeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi” olarak değiştirildiğini kaydeden Serter, “TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin’in 20 Haziran 2013 tarihli basın açıklamasında, darbe kelimesinin anlamının 1998 yılında değiştirildiği belirtilse de 2008 yılında basılmış olan sözlükler incelendiğinde darbe kelimesinin anlamının ‘Bir ülkede zor kullanarak yönetimi devirme işi’ olarak tanımlandığı görülmektedir. Dolayısı ile 2008 yılında basılmış olan sözlükler, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin’i yalanlamaktadır” dedi. Serter, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

“Darbe kelimesinin anlamı hangi tarihte değiştirilmiştir?
Darbe kelimesinin anlamının değiştirilmesine neden gerek duyulmuştur?
Darbe kelimesinin anlamı Gezi Parkı olayları nedeniyle mi değiştirilmiştir?
Darbe kelimesinin anlamının değiştirilmesi sonucunda, Gezi Parkı eylemlerine katılanlar, Darbe yapmakla mı suçlanacaklardır?
Darbe, Türk Dil Kurumu tarafından ‘Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükûmeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi’ olarak tanımlanmıştır. Darbe kelimesine yüklenen yeni anlamla birlikte, demokratik yollardan hükümeti protesto eden bütün insanlar, ‘Darbeci’ olarak suçlanacak mıdır? ‘Hükümet istifa’ ya da hükümet üyelerinden her hangi biri için ‘istifa’ şeklinde söylemde bulunan, slogan atan insanlar, darbeci midir?”