Burhan Kuzu: 'Parlamenter sistem anamızı belledi''

Burhan Kuzu: 'Parlamenter sistem anamızı belledi''

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP Milletvekili Burhan Kuzu başkanlık sistemini yine birbirinden ilginç argümanlarla savundu. "Parlamenter sistem anamızı belledi" diyen Kuzu, sonucunda koalisyon çıkan seçimleri gereksiz ilan etti. Kuzu Tayyip Erdoğan'ı

Şimdi Al Eylülde Öde

Milli Türk Talebe Birliği'nin davetlisi olarak Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen, 'Başkanlık Sistemi ve Anayasa' konulu panelde konuşan Burhan Kuzu, Türkiye'nin model aldığını söylediği İngiltere'deki parlamenter sistemi anlatırken, "Yıllardır anamızı belledi" ifadelerini kullandı. Başkanlık sistemine solcuların karşı çıktığını belirten Kuzu, solcuları başkanlık sistemine ikna etmek içinse, "Açık söylüyorum yüzde 51 sol kesim pekala alır. samimi olarak net olarak söylüyorum" ifadelerini kullandı. Burhan Kuzu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama'dan 3 kat daha yetkili olduğunu da ileri sürdü.

İşte Kuzu'nun skandal açıklamalarından satır başları:

"Tek parti iktidar olamıyorsa seçim gereksiz"
"Yarın, pazar seçim var Türkiye'de sandık açıldı. 7-8 parti giriyor parlamentoya. Niye seçim yapılır? Yönetim değişsin veya devam etsin diye. Ama seçim yapıldı kaos. Olmasın daha iyi. Bir anlamı yok ki o seçimin. Aynı gün seçim oluyor Fransa istikrar sağlıyor, Yunanistan, İtalya perişan. Niye birinde yarı başkanlık modeli ötekilerinde parlamenter modeli var. Sebep sistemin kendisi. Efendim bizim bugün uyguladığımız parlamenter model, koalisyonlara gebe bir politika. İngiliz modeli bu, kokuşmuş İngiliz sistemidir bu oraya bile fayda vermemiştir.

"Senin modelin bizim anamızı belledi"
"Bakın biriniz gelip de benim mezar taşıma 'Hocam kalk hocam İngiltere'ye koalisyon geldi', 'İşine bak' derim. Geldi, düşünün senelerdir gelmeyen koalisyonu oraya bile getirdi bu sistem. Ve İngiliz de diyor ki 'Ya biz bu modelden vazgeçsek de acaba başkanlığa mı geçsek' Senin modelin bizim anamızı belledi senelerdir. Bizim canımız yok mu? Başımıza bela ettin bu pis sistemi efendim parlamento diye bir şey uydurdun dünyanın başına resmen bela ettin. İngiltere'de niye çok bela olmadı; 2 parti vardı çünkü biri geliyordu biri gidiyordu."

"Diktatörlüğün 'd'si bile gelmez"
"Bir şey söyleyeceğim, bizde bu kadar bakanlık var, 300 milyonluk Amerika'da 12 bakanlık var. Dolayısıyla bir şeyi anayasadan ümitlenelim ama evvela sistemin kendisi düzenlenmeli. Konu anayasa meselesi falan değil. Yeni anayasa yapacaksan yap, sistemin kendisi sakatsa yazsan ne olur. Buna karşı çıkanlar sol kesim. Sol kesim başkanlık sistemine karşı, sebebi de diktatörlük gelecek. Hadi geç derler adama; deminden beri söylüyorum. Diktatörlüğün 'd'si bile gelmez. Bırakın, böyle bir şey yok.

"Açık söylüyorum başkanlık gelirse yüzde 51 alırsınız"
Korku şu, bu modelde başkanın seçilmesi yüzde 51 ile gerçekleşiyor onu biz alamıyoruz. Bunu söyleyin de bilelim ve çözümünü bulalım beraber. Ben de diyorum ki kardeşim sen parlamenter modelde 50 yıldır zaten yoksun ki. Kaç defa geldin de bu hesabı yapıyorum. Açık söylüyorum yüzde 51 sol kesim pekala alır. samimi olarak net olarak söylüyorum. Çünkü bu model iki partili seçime gider biri merkez sağ biri merkez sol olur. Parti üstü bir sistem olur ama soldan bir isteğimiz şu sol bu söylemlerle gelemez."

"Obama'dan 3 kat daha yetkili"
"Başbakan Obama'dan 3 kat daha yetkili. Ben en başta söyledim diktatörlük hevesi olan biri var ise açık söylüyorum o hükümet bu hükümet. Parlamenter modelde tüm şartları var. Çünkü kuvvet ayrımı yok. Tek güç Başbakan. Bunu Başbakan kaç defa söyledi ya. Ben dedi çok daha güçlüyüm. Obama orada kongre kararı olmadan hiçbir şey yapamıyor."