Burdur Müzesi'nde skandal

Burdur Müzesi'nde skandal

AVRUPA'nın en iyi müzeleri arasında gösterilen ve paha biçilmez tarihi eserlerin sergilendiği Burdur Arkeoloji Müzesi'nde 2002 yılında yapılan restore çalışmalarıyla birlikte kurulan yangın ihbar ve önleme sistemleri ile yangın hidroforunun, çalışır durum

Teknik soruşturmayla ortaya çıkan skandal üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu sistemin onarılmasını istedi, ancak müteahhit firmaya ulaşılamadı.

Kent merkezinde 1963'te kurulan ve tarih öncesi Paleolitik çağlardan, Neolitik (8000- 5500), Kalkolotik (5500- 3200) çağlar ve sonraki dönemlere ait eşsiz tarihi eserlerin sergilendiği Burdur Arkeoloji Müzesi, 2001- 2002 yıllarında, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün ihalesiyle büyük bir onarım geçirdi.

İhaleyi alan firma, 25 bin liralık harcamayla yangın ihbar ve önleme sistemi, yangın hidroforu, kullanma suyu hidroforu, jeneratör, kamera sistemi, ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemlerini yaptı. Bu onarım sonrasında Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Mehmet Ali Özgün başkanlığındaki 5 kişilik heyet yapılan işlere ilişkin kesin kabulü gerçekleştirdi.

Eşsiz tarihi eserleri barındıran müzeye kurulan yangın ihbar ve önleme sisteminin o tarihten itibaren çalışmadığı yönünde ihbar yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, olayı soruşturmak için müfettiş gönderdi. Teknik soruşturma sonunda ihbarın doğru olduğu anlaşıldı.

Teknik soruşturma sonunda hazırlanan raporda şunlara yer verildi:

"360 bin lira birinci keşif bedelli 'Burdur Müzesi Eski Binalarının 2001 yılı Onarımı ve Teşhir Tanzim İşi' ile 500 bin lira birinci keşif bedelli 'Burdur Müzesi 2002 yılı İdari Binaların Yapılması ve Teşhir Tanzim İşi'ne ait Burdur Müze Müdürlüğü hizmet binasında müfettişlikçe yürütülen inceleme kapsamında görevlendirilen bilirkişi komisyon raporlarında söz konusu işlere ait yangın hidroforu, kullanma suyu hidroforu, jeneratör, yangın ihbar ve önleme sistemleri, kamera sistemi, ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemlerinin faal durumda olmadıkları belirlendi."

DUVAR İÇİNDE KABLOLAR YOK

Skandal üzerine Teftiş Kurulu, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden durumun düzeltilmesini istedi, ancak müteahhit firmaya ulaşılamadı. Müzede yapıldığı günden itibaren hiçbir şekilde çalışmadığı belirlenen yangın ihbar ve önleme sistemi kapsamında 70'i aşkın dedektör bulunduğu ve sistemin birçok alanında duvarların içinden geçirilmesi gereken kablolarının dahi olmadığı iddia edildi.

TEK YOL HEYETE RÜCU ETMEK

Uzmanlara göre, içinden çıkılmaz bir durumda olan yangın ihbar ve önleme sisteminin sökülüp yeniden yapılması, kesin kabulü yapıldığından, bugünkü durumuyla kanuna aykırı olarak değerlendiriliyor. Uzmanlara göre ayrıca, kontrol ve kabul heyeti hakkında soruşturma açılıp, ceza verilmesi ve müteahhide de ulaşılamadığından yapım maliyet bedelinin kontrol ve kabul heyetine rücu ettirilmesi gerekiyor.

İMPARATOR HEYKELLERİ SERGİLENİYOR

Burdur Arkeoloji Müzesi'nde Sagalassos Antik Kenti'nden 2007- 2008 kazılarında çıkartılan Roma imparatorları Marcus Aurelius Antoninus Augustus ve Hadrian Marcus Aureilus'un heykelleri en önemli eserler olarak özel bölümde korunuyor. Dünyanın en önemli 11, Roma dönemimin ise en önemli 5 imparatoru arasında gösterilen Marcus ve Hadrian'ın heykelleri ile bu heykellere ait baş, kol, bacak ve ayak parçaları da sergileniyor. Bulunduğu günden itibaren dünya arkeolojisinin ilgi odağı haline heykeller, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 12 Mart 2010 tarihinde Burdur Müzesi'ne yaptığı ziyaretin ardından teşhire açıldı.

TEŞHİR SALONLARI ESER DOLU

Burdur Müzesi'nin teşhir salonlarında, yine Sagalassos Antik Kenti'nden gelen Kuzey Batı Heroon binasının etrafını süsleyen Dans Eden Kızlar frizleri, Kibyra ve Kremna antik kentlerinden gelen taş ve mermer ağırlıklı eserler, Roma dönemine ait Aşk Tanrıçası Aphrodite Heykeli, Heron Anıtı, gözyaşı şişeleri, kabartmalar, dokuma aletleri ve sikkeler sergileniyor. Müzenin bahçesinde ise Burdur ve çevresinden getirilmiş Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait steller, mezar taşları, heykeller ve büstler, yüksek kabartmalar, lahit ve lahit kapakları, yazıtlı taşlar, çeşitli mimari parçalar yer alıyor.