BUNU YAPMAZSANIZ; DİŞ ÇEKTİRİRKEN ÖLEBİLİRSİNİZ

BUNU YAPMAZSANIZ; DİŞ ÇEKTİRİRKEN ÖLEBİLİRSİNİZ

Özellikle hamileler, kalp rahatsızlıkları ve şeker hastalığı olan insanlar lütfen sağlık sorunlarını saklamasın. Aksi taktirde çok olumsuz sonuçlar yaşanabilir"

SAMSUN Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, Diş Hekimine gidenlerin var olan hastalıklarını ve rahatsızlıklarını mutlaka söylemeleri gerektiğini vurguladı.

DOKTORU UYARMALISINIZ

İlker, "Özellikle hamileler, kalp rahatsızlıkları ve şeker hastalığı olan insanlar lütfen sağlık sorunlarını saklamasın. Aksi taktirde çok olumsuz sonuçlar yaşanabilir" uyarısında bulundu.

HASTA SAKLIYOR

Diş hekiminin, riskli hastalığı bulunan vatandaşa cerrahi müdahale yapmadığını, vatandaşların da o anki acıdan kurtulmak için hastalığını diş hekiminden sakladığını belirten Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, bu durumun da kişinin hayatını kaybetmesine bile neden olabildiğini söyledi. Oda Başkanı İlker şu uyarılarda bulundu:

GENELDE OLMAZ AMA

"Ağız ve diş sağlığı hizmetleri verilirken genelde ölüm yaşanmaz. Ama hastalar büyük bir oranda rahatsızlığı ve ilaç alerjisi, guatrı, şeker hastalığı, böbrek rahatsızlığı, kalp hastalığı varsa bunların muhakkak bilinmesi lazım. Çünkü cerrahi işlem yaparken bunları diş hekimleri soruyor. Bunun haricinde vatandaşlarımızın bu konuda bilinçli olması lazım. Hastalığını saklamaması lazım. Sabaha kadar uyumamıştır ve dişinden dolayı büyük acı yaşamıştır. Mesela hamile bir kadın hekime gider o acıyla dişinin çekilmesini ister. Hekime 'hamileyim' derse hekim dişini çekmez. Çünkü ilk 3 ay ve son 3 ay bu konuda risklidir. Kişi dişi çekilmediği için başka bir diş hekimine gider ve hamile olduğunu saklayarak dişini çektirir. Biz buna çok rastlıyoruz. Bazen hiçbir şey olmaz ama çok büyük risktir. Bebeğini düşük yapıp kaybedebilir. Guatr ve kalp hastalarında bizim kullandığımız anestezik ürünlerinde adrenalin var. Adrenalin kalp damarlarını daralttığı için sorun olabilir. Eğer diş hekimi kişinin kalp hastalığını olduğunu bilirse adrenalin içermeyen anestezik maddeler kullanır. Dolayısıyla ona uygun maddeler ve ilaçlar kullanılarak hasta riske atılmaz. Hastaların bunu açık bir şekilde belirtmesi lazım."

 

Kaynak:Haber Kaynağı