Bunu da yaptılar : İslami basın Yeryüzü sofralarını böyle karaladı

Bunu da yaptılar : İslami basın Yeryüzü sofralarını böyle karaladı

Ramazan ayında lüks sofralarda değil, paylaşarak açılan iftarlar birilerini rahatsız etti. Yine İhsan Eliaçık ve Yeryüzü iftarları hedef gösterildi. Ancak gerçek yine çok farklıydı.

Ramazan ayında lüks sofralarda değil, paylaşarak açılan iftarlar birilerini rahatsız etti. Yine İhsan Eliaçık ve Yeryüzü iftarları hedef gösterildi. Ancak gerçek yine çok farklıydı.

Bugün kendilerine 'İslamcı' diyen çok sayıda internet sitesi Yeryüzü İftarlarını ve İhsan Eliaçık'ı hedef gösteren haberler yaptı. Elinde bira şiseyle iftar sofrasına oturan bir gencin fotoğrafları sitelerde verildi ve "Biralı iftara ne diyecekler?" diye sordular. Aynı internet sitelerinin TOMA gölgesinde açılan iftara ilişkin bir tane eleştirel haber yazmaması bir yana buldukları fotoğrafı sorgulamadan hedef göstermesi de dikkat çekici.

BİRALI İFTARIN PERDE ARKASI 

Halbuki yaşananlar anlatılanların tam tersiydi. Yaşananları Turkish Journal internet sitesi 10 Temmuz günü şöyle haberleştirmişti: Beyoğlu Belediyesi’nin 20 yıldır düzenlediği iftarı bu yıl ilk defa Taksim Meydanı’nda daha görkemli bir şekilde gerçekleştirilirken iftarda ilginç bir olay meydana geldi. 5 Yıldızlı otellerdeki iftarları protesto ettiklerini söyleyen ve kendilerini “Antikapitalist Müslümanlar” şeklinde niteleyen bir grubun öncülüğünde bir çok Gezi eylemcisi grubun katılımıyla Galatasaray’dan Taksim’e kadar uzanan cadde üzerinde kurulan iftar sofrasının misafirleri arasında, elinde bira şişesiyle bir genç de yer aldı.

İftarda, bir göstericinin elinde bira şişesiyle oturması, sofrada bulunan kadınların tepkisine neden oldu. Tepki alan elinde bira şişe bulunan genç, gösterilen tepki üzerine, sofradan kalkmak zorunda kalarak olay yerinden ayrıldı.

BİR DE OTPOR HİKAYESİ

Direnişin ilk günlerinde aranan dış mihrak olarak OTPOR bulunmuş, yandaş medya da bu yalana dört elle sarılmıştı. Aynı basın sırf yumruk logosu var diye bir göstericinin şortundan da OTPOR'u buldu! Rotahaber şöyle bir 'haber' yaptı



Gezi ayaklanmasının ilk gününden itibaren insanları provoke ederek sokağa dökenlerin başında gelen Antikapitalist Müslümanların başında gelen İhsan Eliaçık'ın organize ettiği 'yeryüzü iftarları'nda skandal yaşandı. İftar sırasında bazı eylemcilerin iftarda bira içtikleri ortaya çıktı.
Gezi ayaklanmasının ilk gününden itibaren insanları provoke ederek sokağa dökenlerin başında gelen Antikapitalist Müslümanların lideri İhsan Eliaçık'ın organize ettiği 'yeryüzü iftarları'nda bira içildi.
 
Bira içen eylemcinin yanında dikilen kişinin pantolonundaki OTBOR arması da skandalın bir diğer boyutunu gözler önüne serdi.
Ramazan'ın ilk akşamı İstiklal caddeesinde iftar yaparak orucu dahi eylemin parçası haline getiren Gezi eylemcilerinin sözde iftar sırasında içki içmeleri büyük tepkiye neden oldu.
 
Yaşanan bu skandal eylemcilerin gerçek yüzünü ortaya koyarken, iftar ve orucu dahi nasıl kullandıklarını gözler önüne serdi.
PANTOLONDA OTBOR ARMASI
 
Bira içen gencin yanında dikilen bir başka kişinin pantolonundaki OTBOR simgesi de dikkat çeken bir diğer nokta oldu.
OTBOR NEDİR?
 
'Otpor' Sırpça'da direniş anlamına geliyor. Kendilerine direniş anlamında 'Otpor' ismini veren Sırp Gençlik Örgütü ilk olarak Sırbistan'ta Miloseviç'in devrilmesinde aktif olarak rol oynadı. Slobodan Miloseviç rejimi sırasında bir grup öğrenci tarafından kurulan bu örgüt daha sonra hükümetleri devirmek amacıyla birçok ülkede eylemler düzenlemeye başladı. Örgütlenmek için sosyal medyayı etkin olarak kullanan örgüt, basit ama etkili bir yöntem olan kara mizaha başvuruyor. Telefon, sloganlar, sokak mizahı da kullandıkları yöntemlerden birkaçı.
 
İlham aldıkları kişiler Gandhi, Martin Luther King ve bir Amerikalı akademisyen, şiddet karşıtı direnişin gurusu Gene Sharp.
 
Taksim Gezi Parkı eylemlerinin Sırp Otpor örgütü ile ilişkilendirilmesinin en önemli nedenlerinden biri, Türkiye genelinde son bir hafta içerisinde sıkça gördüğümüz tencere-tava çalma, yerlere yazı yazma, sosyal medyada yalan haberlerin yayılması, sosyal medya örgütlenmesi hatta duran adam eylemleri gibi pek çok eylemin, Otpor Örgütü'nün ilham aldığı Gene Sharp'ın 198 Pasif Eylem Metodu'nda aynen yer alması.
 
Otpor'un adı Gürcistan, Ukrayna, Mısır'daki halk hareketlerinde adı geçtiği gibi örgütün, "Occupy Wall Street" eylemlerinde de başı çektiğini söylemek mümkün. Hatta Gezi eylemlerinde kullanılan semboller OTPOR tarafından çeşitli olaylarda kullanılmış sembollere benzemesiyle dikkat çekiyor.