Bulgar Baharı mı Geliyor?

Bulgar Baharı mı Geliyor?

Halk yine sokaklarda

Halk yine sokaklarda

BULGARİSTAN’da özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinin yaptığı zamlardan sonra sokağa dökülen halkın tepkisi üzerine hükümetin istifa etmesi eylemcileri sakinleştirmedi.


Lütfü KARAKAŞ/Fırat KESKİNKILIÇ/SOFYA
24.02.2013 14:50
 
 Komşuda halk bir an önce erken seçim kararı alınması ve Anayasa değişikliği için adım atılması için yeniden sokaklara döküldü. Zamların başlattığı Bulgar Baharı tüm ülkeyi sardı.
 
Bulgaristan’da başta elektriğe yapılan zamlar sonrasında 15 gün önce başlayan eylemler geçtiğimiz Perşembe günü Boyko Borisov başkanlığındaki hükümetin istifası ile sonuçlandı. Ancak hükümetin istifa kararını yeterli bulmayan komşu da halk bugün yeniden meydanları doldurdu. Bulgaristan’daki tüm kentlerde bugün milyonlarca protestocu bir an önce erken seçim kararı alınması için halk eylem yaptı.
 
BULGAR BAHARI
 
Bulgaristan’da başkent Sofya’da bugün saat 11.00’de eylemciler 4 ayrı noktada toplandı. Ellerinde Bulgar bayrakları ve erken seçim kararı alınması için protesto dövizleri taşıyan eylemciler 4 ayrı noktadan önce Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı binası önünde toplandı. Başbakan Boyko Borisov’un, elleri kelepçelenmiş fotomontaj fotoğraflarını taşıyan ve, ‘Zafer ve Mafya siyasetçiler’ şeklinde slogan atan eylemciler Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in bir an önce meclisi fesh ederek erken seçim kararı almasını istedi.
Daha sonra eylemciler sloganlar atarak parlamento önüne yürüdü. Mecliste bulunan hiçbir siyasi partinin sorunları çözmek için yeterli çabayı göstermediği için ekonomik kriz yaşadıklarını söyleyen eylemciler, tüm partilerin yaşananlardan sorumlu olduğunu söylediler.
 
ÇOCUKLARI İLE KATILDILAR
 
Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki eyleme aileler eşleri ve çocukları ile birlikte katıldı. Üniversite öğrencileri de eylemlerin lokomotifini oluşturdu. Ellerinde kaşıklarla tencereye vurarak yaşam koşullarının iyileştirilmesini isteyen eylemcilerin bazıları süpürge ile mitinge katılarak politikacılara öfkesini gösterdi.
 
TÜM ÜLKE AYAKTAYDI
 
Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın yanı sıra, Varna, Bulgaz, Filibe, Eski Zağra, Haskova, Razgrad, Ruşçuk, Silistre gibi bir çok kentte milyonlarca gösteri zamların geri alınmasının yanında Anayasa değişikliği içinde adım atılmasını istedi.
 
Polisin eylem nedeniyle sabah erken saatlerden itibaren Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento binası önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Binaların çevresi demir bariyerler ile kapatıldı