BÜLENT ARINÇ'TAN PERİNÇEK AÇIKLAMASI

BÜLENT ARINÇ'TAN PERİNÇEK AÇIKLAMASI

BÜLENT Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin twitter kararını eleştirerek; "Türk yargı kararlarını hiçe sayan, uygulamayan twitter isimli şirkete 'mahkemelerin...

BÜLENT Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin twitter kararını eleştirerek; "Türk yargı kararlarını hiçe sayan, uygulamayan twitter isimli şirkete 'mahkemelerinin kararlarını uygulamayabilirsiniz' şeklinde bir güvence vermiş oldu. Twitter, şimdi 23 mahkeme kararını uygulamama konusunda eline büyük bir koz geçirmiş oldu" dedi.


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 30 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi'nin ardından yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakanlar Kurulu toplantısında 30 Mart seçimlerinin gündeme geldiğini belirten Arınç; "42 milyon oyun 20 milyon 500 binden fazlasını AK Parti kazanmış durumda. Bin 394 belediyenin de yüzde 60'ını kazanmış durumda. Bu elbette çok büyük bir başarıdır. 2004'e, 2009'a baktığınızda belki kazanılan belediye sayısı itibariyle yine yüzde 60'lar civarındaydı ama oy oranımız 8 puan daha artmış durumda. 30 büyükşehir belediyesinden 18'inde biz başkanlığı kazanmış olduk. Birde sonra seçim sürecinde yaşananları, özellikle 17 Aralık'tan seçim sürecini etkilemeye matuf tüm olumsuz çalışmalara rağmen böyle bir sonucun alındığını, böyle bir başarı sağlandığını söylersem, bu başarımızı 2 misli daha güçlendiriyor. Çünkü bütün yapılanlar 30 Mart seçimlerini etkilemek ve hükümetin, Başbakan'ın yıpratılması suretiyle burada alınacak olumsuz bir sonucun daha sonra Cumhurbaşkanlığı seçimini, daha sonra da milletvekilliği seçimlerine yansıyıp, AK Parti'yi iktidardan yalanlarla, iftiralarla, hakaretlerle, düzmece tapelerle alaşağı edeceklerini düşünenlerin de büyük bir başarısızlığı oldu" diye konuştu.

"BU FEVKALADE MANİDAR VE DÜŞÜNDÜRÜCÜ GELİYOR"

Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin twitter kararını da değerlendirerek Başbakan Erdoğan'ın karara ilişkin "Bunu uygulamak zorundayız. Ama bu karara saygı duymak zorunda değilm' dediğini hatırlattı. Arınç; "Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar, Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usülleri Hakkındaki Kanun'a açıkca aykırıdır. Saygı duyup duymamak meselesi ayrı bir durum" diyerek, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda, idare ve yargısal başvuru yollarının tümünün, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmesi gerektiğini ancak twitter kararında bunu aşıldığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin durumdan vazife çıkardığını savunarak; "Anayasa Mahkemesi YM kendi içtüzüğünün 71. Maddesinin 21. fıkrasında 'mahkeme içtihadın oluştuğu alanlarda ve ivedilikle karar alınması gereken durumlarda bakanlık cevabını beklemeden başvurunun kabul edilebilirlik esası hakkında karar verebilir' şeklide bir hüküm koymuş. Bu 5 Mart tarihine kadar yoktu. Aceleyle içtüzüklerini değiştirmişler ve bu ifadeyi koymuşlar. Bu fevkalade manidar ve düşündürücü geliyor. AYM burada durumdan vazife çıkarmış. Eskiden durumdan vazifeyi başkaları çıkarırdı. Artık onlar durumdan vazife çıkarmıyor genelde. Kendi konumlarını takdir ettiler. Yazılı hukukta ne varsa onu yerine getiriyorlar" dedi.

"AYM'NİN KARARI İMDADINA YETİŞTİ"

Arınç, twitter aleyhinde 27 tane mahkeme kararı olduğunu belirterek şöyle konuştu; "Bu 27 karardan 4’ünü uyguladılar. Diğerlerini de uygulama aşamasındaydılar ama AYM’nin kararı imdadına yetişti. AYM böyle bir karar almakla kendi Türk yargısınının kararlarını geçersiz sayacak bir sonuca ulaştı. Türk yargı kararlarını hiçe sayan, uygulamayan twitter isimli şirkete 'mahkemelerinin kararlarını uygulamayabilirsiniz' şeklinde bir güvence vermiş oldu. Twitter, şimdi 23 mahkeme kararını uygulamama konusunda eline büyük bir koz geçirmiş oldu. Önemli olan insandır. Bir insanın şerefi, onuru ihlal ediliyorsa bunu mutlaka 140 karakterli olmasına gerek yok. Siz bunu üç cümleyle de ifade edebilirsiniz. AYM’nin aslında şunu yapmasını alkışlayabilirdik: 'Sen nasıl olur da Türk yargısının verdiği kararı uygulamıyorsun. Sen bunları mutlaka uygulayacaksın.' Peki o zaman şikayetçi olan insanların hukukunu kim koruyacaktır. AYM verdiği kararla bireyi koruması gerekirken twitter'ı koruyor, bireyi korumuyor. Sayın Başkanın şahsına büyük saygımız var ama oybirliği ile verdikleri karar Türkiye'yi, mahkemelerini ve bireyi korumaya matuf bir karar değildir. Şüphesiz tamamen kapatılması düşünülemez sanal alemin ifade özgürlüğü bakımından korunması gerekir. Ama önce insan gelir. AYM kararı bence çok yanlış bir karardır düzeltilmesi gerekir. AYM'nin kararını elbette bu kararı uygulamak durumundayız ama mevcut tedbirlere ilave tedbirler de getireceğiz. Her karar eleştirilebilir. Türk yargı yetkisini tanımamak gibi bir sonuca varan kararını hiçbir zaman tasvip etmiyoruz."

"KONUYU VALLAHİ FAZLASIYLA KONUŞTUK"

Cumhurbaşkanlığı seçiminin Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında gündemde olmadığını söyleyen Arınç şunları kaydetti; " Gündemimizde bu konu yoktu. Olması da doğru değil. Bir tv kanalında bu konunun gündeme gelemsinin yanlış olacağını söyledim. Çünkü biz 30 Mart’ı konuşmalıyız. AK Partinin seçim başarısı muhalefetin zavallı durumunu konuşmalıyız. Ama gündeme geldi. Kuveyt’te bulunan Cumhurbaşkanımız, sorular karşısında samimi görüşünü ifade etti. O gazeteci arkadaşımız çok kurnaz bir şekilde gündemi bu konuya getirmek için bu soruyu sormuş olmalı. Ama bunu da gazetecilik kızmak doğru değil . Sayın Başbakan da Azerbaycan’a giderken 'Sayın Cumhurbaşkanına katılıyorum' dedi. Konuyu vallahi fazlasıyla konuştuk. Ama bugün gündemimizde yoktu. Mayıs ayına, Haziran ayına kadar beklememiz gerekecek."

"BÜTÜN İNCELEMELER YAPILIYOR"

Arınç, 'paralel yapıya yönelik bir soruşturma var mı?' sorusuna; "Bu yapıyla ilgili olarak ilaveten hiçbir şey konuşulmadı. Başbakan’ın bu konuyla ilgili sözleri çok açık ve net. Bütün incelemeler yapılıyor. Zamanı geldiğinde suç işleyen, hükümete karşı gelen, görevini kötüye kullananlar hakkında idari ve adli tüm işlemler yapılacak. Adalet Bakanımız kısa ve net bilgiler verdiler. En son Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan konuşma biraz da montajlanmak suretiyle yayınlanmıştı. Bu konuyla ilgili soruşturma da devam ediyor" diye yanıt verdi.


TBMM'nin çalışma planına ilişkin açıklama yapan Arınç şunları söyledi; "4 bakanımızla ilgili soruşturma önergeleri var. 1 ay içerisinde görüşülmeleri gerekiyor. 5 Mayıs tarihi itibariyle önergelerin konuşulup kabul edilip edilmediğini hep birlikte görmemiz lazım. İkinci konu, MİT ile ilgili tasarı gündeme gelecek. Danıştay'ta daire sayısını arttıran, bazı daireleriyle ilgili bir tasarı olacak. Yargıtay'la ilgili bir kanun bilmiyorum."

"PERİNÇEK'İN NE SÖYLEDİĞİNİ CİDDİYE ALAN İNSAN DEĞİLİM"

Doğu Perinçek’in "Cemaat'in bitirilmesi için Erdoğan'ın yanındayız" açıklamalarının sorulması üzerine Arınç; "Doğu Perinçek’in sözlerini bana yorumlatmaya kalkıyorsunuz. Ben Doğu Perinçek'in ne söylediğini, ne anlamda söylediğini ciddiye alan, üzerine söz söyleyen insan değilim. İçeriden yeni çıktı ama bu yaşa kadar nelerle uğraştığını biliyorsunuz. Bana bu soruyu keşke sormasaydınız" dedi.

"GÜLEN'İN İADESİ İLE İLGİLİ HÜKÜMETİN BİR TALEBİ OLMADI"

Bülent Arınç, Hükümetin Fetullah Gülen'in ABD'den iadesine ilişkin bir talebi olmadığını söyledi. Arınç, Bakan Davutoğlu'nun büyükelçilere 'Yurt dışındaki Türk okullarını kapatılması yönünde girişimlerde bulunmaları' talimatı verdiği iddialarına ilişkin ise şunları söyledi;


"Dışişler Bakanımız kendisine bu soruyu soranlara 'Okulların kapatılması konusu filan sormadan önce şunu bana söyleyin. Bir ülkede yaşayanlar kendi ülkerine mektup yazarak kendi hükümetlerini kendi ülkelerini, şikayet etme hakkı var mı? Dışişleri Bakanımızın bu sorusuna cevap versinler, ben de sizin sorunuza rahatlıkla cevap veririm."

 

BÜLENT ARINÇ AYM'YE VERDİ VERİŞTİRDİ

Kaynak:Haber Kaynağı