BÜLENT ARINÇ'TAN FLAŞ AÇIKLAMALAR

BÜLENT ARINÇ'TAN FLAŞ AÇIKLAMALAR

Bülent Arınç: Lisans ve lisansüstü eğitim programlarında artırımsız harç uygulanacak, artırımlı ödeyenlere iade edilecek.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Arınç, çözüm sürecine ilişkin olarak yaptığı açıklamada "HDP Eş Başkanı hanımefendinin söyledikleri bir kenara sürecin olumlu bir şekilde ilerlediğini görüşmelerin devam ettiğini ve sürdüğünü söyleyebilirim.

Bir olumsuzluk veya uyumsuzluk bizim açımızdan yok. Biz bu sürecin devam etmesi ve sonuca ulaşması için büyük kararlılık gösteriyoruz. Bizim gösterdiğimiz kararlılığı karşı tarafından en azından HDP için bunu söyleyebilirim ne kadar gösterdiği konusunda yaptığımız çalışmalar ortaya çıktığında herkes kararını verecek. Bir olumsuzluk veya uyumsuzluk arıyorlarsa hükümete değil kendi içlerine dönüp bakmaları gerekir.

Süreçte olumlu bir ilerleme söz konusu. Yapılacak açıklamaların da açıklama kapsamında görülecek işlerin de karşı taraf tarafından süratle yerine getirilmesi ve bu konuda samimi ve kararlı olmaları gerekiyor" dedi. Arınç, ayrıca katlamalı üniversite harçlarıyla ilgili öğrencilere müjde vererek "4, 5 ve 6 yıllık lisans programları içerisinde mezun olan öğrencilerimizden harç almıyoruz.

Bundan sonra da alınmamaya devam edecektir. İlgili dönem içerisinde mezun olamayan öğrencilerden normal öğrenim için arttırımsız olarak katkı payı alınacaktır. Bugüne kadar arttırımlı olarak katkı payı ödemiş olanlar varsa normalin dışındaki kısım kendilerine iade edilmiş olacak" ifadelerini kullandı.

"GÖRÜLECEK İŞLERİN KARŞI TARAF TARAFINDAN YERİNE GETİRİLMESİ VE KARARLI OLMALARI GEREKİYOR"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın HDP heyeti ile yaptığı görüşme hatırlatılarak çözüm sürecinde farklı ve yeni bir aşamaya geçilip geçilmediği yönünde sorulan soru için Arınç, "Dün çözüm süreciyle ilgili yaptığımız toplantıda durumu gözden geçirdik. Bugün çözüm süreci müstakil olarak Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmedi. Ancak dünkü değerlendirmelerimiz çerçevesinde söyleyebilirim. İmralı'ya giden heyetin söyledikleri, HDP Eş Başkanı hanımefendinin söyledikleri bir kenara sürecin olumlu bir şekilde ilerlediğini görüşmelerin devam ettiğini ve sürdüğünü söyleyebilirim. Bir olumsuzluk veya uyumsuzluk bizim açımızdan yok. Biz bu sürecin devam etmesi ve sonuca ulaşması için büyük kararlılık gösteriyoruz. Bizim gösterdiğimiz kararlılığı karşı tarafından en azından HDP için bunu söyleyebilirim ne kadar gösterdiği konusunda yaptığımız çalışmalar ortaya çıktığında herkes kararını verecek. Bir olumsuzluk veya uyumsuzluk arıyorlarsa hükümete değil kendi içlerine dönüp bakmaları gerekir. Süreçte olumlu bir ilerleme söz konusu. Yapılacak açıklamaların da açıklama kapsamında görülecek işlerin de karşı taraf tarafından süratle yerine getirilmesi ve bu konuda samimi ve kararlı olmaları gerekiyor" diye konuştu.

"BAHAR AYLARINDA SİLAH BIRAKMAYA YÖNELİK TALEP OLACAKSA GELİŞEN SÜREÇ İÇERİSİNDE GÖRECEĞİZ"

Yalçın Akdoğan'ın açıklamaları hatırlatılarak HDP'den silahsızlanma yönünde bir açıklama beklenip beklenmediği ve hükümetin tam olarak ne beklediği sorulan Arınç, "Bugün gündemde olmadığını, konuşulmadığını söylüyorum ama dün enine boyuna konuşuldu. Konuşulanlar bir tarafa ben hükümet açısından baktığımızda bu önemli sürecin devam ettiğini, kararlılıkta samimi ve ısrarlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Önümüz bahar aylarıdır. Bahar aylarında silah bırakmaya yönelik bir talep olacaksa bunu gelişen süreç içerisinde göreceğiz. Dünkü görüşmemizin özetini söylemem gerekirse hükümet adına çözüm sürecinde yapmamız gereken her şeyi yapıyoruz. Yapacağız. Bunda kararlıyız. Karşımızdaki muhataplarımız HDP ise HDP'nin de bu süreç içerisinde yapması gerekenler vardır. Yapmaları gerekir ve yapacaklarını da bekliyoruz. Böyle bir açıklamayı İmralı kanalıyla HDP'den bekliyorsak sizin o tarafı ne zaman nasıl, nasıl bir açıklama yapacaksınız diye onlara sormanız gerekir. Bizim açımızdan top şu anda bizim sahamızda değil, herhalde onların sahasında. Söyleyecekleri şeyler vardır" ifadelerini kullandı. 

"KATKI PAYI ÖDEMİŞ OLANLAR VARSA NORMALİN DIŞINDAKİ KISIM İADE EDİLMİŞ OLACAK"

Katlamalı üniversite harcı konusunda nihai bir karar alınıp alınmadığı sorusu için Arınç, "Öğrencilerimize bir müjdemiz olmalı. Başbakanımız bildiğiniz gibi katlamalı harç konusunu durdurmuştu. Başbakanımız hem Milli Eğitim Bakanlığına hem Yüksek Öğretim Kurumuna talimat vermek suretiyle harç uygulaması durdu ve bu konuda bir yasal düzenleme yapılmasını istedi. 4, 5 ve 6 yıllık lisans programları içerisinde mezun olan öğrencilerimizden harç almıyoruz. Bundan sonra da alınmamaya devam edecektir. İlgili dönem içerisinde mezun olamayan öğrencilerden normal öğrenim için arttırımsız olarak katkı payı alınacaktır. Lisansüstü programlarından da öngörülen süre içerisinde mezun olamayanlardan arttırımsız katkı payı alınacaktır. Bugüne kadar arttırımlı olarak katkı payı ödemiş olanlar varsa normalin dışındaki kısım kendilerine iade edilmiş olacak" şeklinde konuştu.

"BU BİZİM İÇİN BİR İKAZDIR"

Suriye Elektronik Ordusu olarak ifade edilen grubun Türkiye'ye dönük olarak yaptığı belirtilen siber saldırılar ve siber güvenlik konusunda sorulan soru için Arınç, "Bu konuda 2011 yılından sonra hükümetimiz siber savaş üzerinde Türkiye'deki alt yapının korunmsı amacıyla güvenlik kurulu oluşturmuş, bu güvenlik kurulunda da ilgili bakanlıkların müsteşarları görev almıştı. Bugüne kadar da olumlu çalışmalar yaptıklarını biliyorum. Böyle bir korsan çalışması Türkiye'de belli kurumlar için maalesef yapılmıştır. Ancak bunlar e-mail üzerinden yapılan görüşmeleri 2004, 2005 yılları birkaç tanesi de 2010 yılına ait olmak üzere hackerlar tarafından ele geçirildiği doğrulanmıştır. Bu konuda ilgili kurumlar da soruşturma yapmak üzere çalışmalarını hızlandırdılar. Bunu yüzde yüz önlemenin mümkün olmadığı anlaşılıyor ki bu Batı ülkeleri için de geçerlidir. Bu bizim için bir ikazdır. Bu ikaz karşısında ilgili ve bütün kurumlarımız konunun takip edilmesi konusunda uyarılmıştır" açıklamasında bulundu.

"BAŞBAKANIMIZIN TAKDİRİNİN SÖZ KONUSU OLDUĞU YERDE HİÇBİRİMİZİN YORUM YAPMASINA GEREK BULUNMAMAKTADIR"

MİT eski Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifasına ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında kriz olduğu yönündeki iddialar sorulan Arınç, "Bu kriz değildir. Kriz sayılmaması gerekir. Bu tartışmalar artık dünde kalmıştır. Dün saat 17.00 itibariyle MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın görevinden ayrıldığı ve milletvekili aday adayı olduğu bir gerçektir. Bugünden itibaren bu konunun gündemde tutulmasının hiçbir faydası yoktur. Ortada bir gerçek var. Sayın Başbakanımızın uygun bulması ve takdirleriyle MİT Müsteşarı Hakan Fidan görevinden ayrılmış ve milletvekili aday adayı olmak isteğini ortaya koymuştur. Bu kesin bir karardır. Başbakanımızın takdiri söz konusudur. Onun takdirinin söz konusu olduğu bir yerde hiçbirimizin yorum yapmasına gerek bulunmamaktadır. Görevinde başarılı olan bir arkadaşımızın siyaset alanında da var olduğunu, milletvekili olacağını ifade etmesi saygıyla karşılanması gereken bir tutumdur. Seçilecek mi seçilmeyecek mi, seçildikten sonra ne olacak. Bunları tartışmaya devam edersek olumsuz ve fuzuli bir iş yapmış oluruz" dedi.

"HERKES GİTTİ BU İŞ KİME KALACAK DİYE BİR ENDİŞE DOĞRU DEĞİL"

Seçimlerde milletvekilliği adaylığı için bürokraside yaşanan istifaları nasıl değerlendirdiği sorulan Arınç, şunları kaydetti: "Çok sayıda istifa değil, benim duyabildiğim kadarıyla bir A-4 sayfanın bir iki tarafını doldurabilecek kadar. Her seçim döneminde de buna benzer tabloyla karşılaşırız. Türkiye'deki bürokrasinin ne kadar yaygın ve şema itibariyle ne kadar güçlü olduğunu düşünürseniz istifa edip ayrılanların sayısı sanıyorum 100 civarındadır. Bürokrasiden ayrılanların sayısı yüzdelerle ifade edilebilecek kadar düşüktür. Onların ayrılmasıyla bürokraside işlerin duracağı kesinlikle katılmadığım bir konudur. Herkes gitti bu iş kime kalacak diye bir endişe doğru değil" 

"MAARİF VAKFI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR BÜYÜK ÖLÇÜDE TAMAMLANDI"

Yurt dışındaki Türk okullarına yönelik yapılan çalışmalardaki son durumun ne olduğu sorulan Arınç, "Milli Eğitim Bakanımızın hazırladığı ve ismini de kendisinin açıkladığı Maarif Vakfı ile ilgili çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde son şekle getirip TBMM'ye sevk edileceğini söyledi" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı