BÜLENT ARINÇ'TAN 4 BAKANIN YARGILANMASI AÇIKLAMASI

BÜLENT ARINÇ'TAN 4 BAKANIN YARGILANMASI AÇIKLAMASI

Başbakan Yardımcısı Arınç bir gazetecinin "4 eski bakan hakkındaki iddiaların yeniden gündeme getirilebilir mi?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, “Uluslararası İnsan Hakları Kurumları İyi Uygulama Örnekleri ve Deneyim Paylaşımı Uluslararası Konferansı"na katıldı. Bülent Arınç, konferansın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Arınç bir gazetecinin "4 eski bakan hakkındaki iddiaların yeniden gündeme getirilebilir mi?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

"DOĞRUDUR YANLIŞTIR AMA ÖRNEĞİ VARDIR"

Bülent Arınç, “Şüphesiz ki seçim öncesinde de, sonrasında da dile getirilen bir unsurdur. Bu gerçeği Türkiye yaşamıştır. 4 Eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu Raporu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oylanmış, ancak Yüce Divana gitmeleri konusunda bir karar çıkmamıştır. Oylar değişmiştir ama yeterli olan sayıya ulaşılamamıştır. Şimdi bunun yeniden meclise gelmesi hukuken mümkün olabilir mi? Bu konuda anayasa hukukçuları daha önce Meclis Soruşturma Komisyonu'ndan geçmiş ve kesinleşmiş bir sonuçta yeniden soruşturma açılamayacağını düşünüyorlar. Bir kısmı da olabilir diyor. Ben 1995'den beri parlamentodayım evet böyle olabildiğini gördüm. Ana-Yol hükümeti kuruldu 3-5 ay devam etti sonra Refah-Yol hükümeti kuruldu, daha sonra Mesut Yılmaz ve Ecevit hükümetleri geldi. O hükümetler döneminde dosyaların yeniden açıldığını, çıkarıldığını, Meclis Soruşturma Komisyonları marifetiyle yeni bir sürecin başladığını gördüm. Doğrudur yanlıştır ama örneği vardır" dedi.

"BU ANAYASAYI ÇİĞNEMEK ANLAMINA GELİR"

Arınç, “Meclis Soruşturma Komisyonu kurulsa veya yeniden Yüce Divan'a gitse diye bir parti genel başkanının söz söylemeye hakkı yoktur. Bir parti grubunun 'biz bu konuda karar aldık, 4 eski bakan hakkında yeniden soruşturma komisyonu açacağız, bunu da diğer partilere bir öneri olarak götürüyoruz' demesi anayasayı çiğnemektir. Çünkü anayasanın amir hükümleri içerisinde 'meclis soruşturması açılması konusunda hiçbir parti grubunda karar alınamaz, konuşulamaz' diye hüküm vardır. Sadece milletvekilleri böyle bir komisyonun açılması ve sonuçlanması konusunda vicdanlarına ve hukuka uygun hareket eder. Hiçbir parti karar alamaz, bu karar doğrultusunda işlem yapamaz, yaparsa bu anayasayı çiğnemek anlamına gelir. Bugünden sayın genel başkanlara hatırlatmak istiyorum ki bu konuyu ağızlarına alıp da parti kararı veya gruplarını bağlayıcı bir karar olarak ileri sürmesinler. Anayasayı bilmedikleri anlamına gelir ve mahcup olurlar" dedi.

“BAKAN ARKADAŞLARIMIZIN BÜYÜK BİR KISMIYLA DA BU TOPLANTILARI YAPIYOR"

Arınç bir gazetecinin koalisyon konusunda gündeme gelenleri nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine şunları kaydetti:

“Seçimin üzerinden henüz 5 gün geçti ve bildiğinin gibi bu 5 gün içerisinde geçici sonuçlar açıklandı. Ama henüz kesin sonuçlar açıklanmadı. Başbakanımız, Cumhurbaşkanını ziyaretinde istifasını sundu. Teamül olarak da Sayın Cumhurbaşkanı, yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devam edilmesi ricasında bulundu. Bunu bir yazı ile Resmi Gazetede yayınlattı. Sayın Cumhurbaşkanımızın dün bir konuşması oldu. Fevkalade yapıcı, ve bundan sonra ki sürece ışık tutan bir konuşmaydı. Sayın Başbakanımı da 3 günden beri parti içi kurullarda hem seçim sonuçlarını değerlendiriyor, hem de seçim sonuçlarına göre yeni bir hükümet kurmakla görevlendirildiğinde ne yapması gerektiğini MKYK, MYK'da… Bakanlar Kurulu olarak pazartesi günü toplanacağız ama bakan arkadaşlarımızın büyük bir kısmıyla da bu toplantıları yapıyor. Bugün de genel merkezde bazı ana kademe kuruluşlarıyla bir araya geldi"

“BUNLARIN GERÇEKLE YAKINDAN UZAKTAN İLİŞKİSİ YOKTUR"

Hükümet kurma çalışmalarının henüz başlamadığını dile getiren Bülent Arınç, “Henüz hükümet kurma çalışmaları başlamadı. Öncelikle kesin sonuçlar açıklanacak, bu arada da sanıyorum AK Parti'den başlamak üzere Sayın Genel Başkanımıza hükümeti kurma görevi tevdi edilecek. Bu günlerde çıkan bütün haberlerin, doğrudan ve gerçeklere aykırı olmadığını söylemek istiyorum. Bunlar basında tartışılan bir kısım yorumlardır, manipülatif haberlerdir. Hiçbir partinin genel başkanı ve yetkili karar merci tarafından açıklanmadıkça, hükümet kurma çalışmaları konusunda bir beyana itibar etmemek gerekir. Şimdiden meclis başkanı adaylarının isimlerinin geçmesi şimdiden hatta bazı bakanlıkların paylaşımına ilişkin haberler yapılması şüphesiz kimin, kimle hükümet kuracağı konusunda da bir takım haberler çıkması doğaldır. Ama bunların gerçekle yakından uzaktan ilişkisi yoktur" dedi.

KIRMIZI ÇİZGİ DEĞERLENDİRMESİ

Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçim akşamı yaptığı konuşmasını hatırlatarak, “Sayın Bahçeli'nin henüz seçim akşamı yaptığı bir değerlendirmeyi uygun bulmadığımı ifade ederek, onlara başkan bir koalisyon modeli önermiştim. Koalisyon modeli önermek şüphesiz benim haddim değil. Ama Sayın Bahçeli müstehzi bir tavırla, AK Parti'yi HDP ile koalisyon kurması yetmiyorsa CHP ile de hükümet olabileceği konusunda bir beyanda bulunması karşısında; 'siz 3 muhalif parti birbirinizle iyi anlaşıyorsunuz, aslında sizin HDP ve CHP ile hükümet kurmanız daha uygun olur işe buradan başlamanızı tavsiye ediyorum' demiştim. Bunun dışında her hangi bir değerlendirmem olmadı" diye konuştu. Arınç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pek çok koalisyon formülleri olabilir ama ne yapalım ki bu partilerin; şu kırmızı çizgisi var, bu olmazsa olmazı var' derseniz, hayır siyasette böyle bir şey olmaz. 'Benim kırmızı çizgim şudur, bundan daha aşağısını kabul etmem' anlayışı veya bazı partilerin kapıyı kapalı tutmak anlayışı doğru bir anlayış değildir. Kendine güvenen hiçbir siyasetçi böyle yola çıkmaz. Madem ki ülkenin hükümetsiz kalmaması gerekir, elbette hükümet kurulamadığı takdirde, erken seçime gitmek anayasal bir kurumdur. Ama önce hükümet kurulma imkanlarının araştırılması ve acil kurulacak hükümet ile birlikte bir taraftan ekonomi, bir taraftan dış politika, bir taraftan Türkiye ile ilgili bütün hususlarda güçlü bir hükümetin bir an önce karar alam noktasına gelmesi acildir. Buna ilişkin çaba gösterilmesi gerekir"

“KIRMIZI ÇİZGİ OLMAZ"

Arınç, “Ben Sayın Başbakanımızın çok önemli bir noktayı işaret ettiğini görüyorum, kırmızı çizgi olmaz, kendisine görev verilen her gelen başkan, diğer parti liderleriyle çok samimi, çok yapıcı ilişkiler kurmalı ve ülke için faydalı bir hükümet modeli üzerinde çalışma yapmalıdır. Ben bu çerçeve etrafında doğru bir çalışma yapılırsa ülke için hayırlı, başarılı bir hükümetin kurulabileceğini düşünüyorum" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı