Bülent Arınç: 'Katliam olmamış gibi yapın'

Bülent Arınç: 'Katliam olmamış gibi yapın'

Nedim Şener'in Posta gazetesi için hazırladığı "Aleviler ne istiyor?" başlıklı yazı dizisi reklamına TRT'den sansür gelmiş ve reklam yayınlanmamıştı. Sansüre ilişkin açıklama yapan Bülent Arınç, reklamda geçen katliam kelimesine değinerek "Katliam kelimes

Nedim Şener'in Alevilere ilişkin hazırladığı yazı dizisinin reklamında şu ifadeler yer alıyordu:“Dışlandılar. Katliamlarla susturuldular. Sadece seçim dönemlerinde hatırlandılar. ‘İnançlarımızı artık özgürce yaşayalım’ diyorlar. Değişen Türkiye’den ne bekliyorlar?”


Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre, konuya ilişkin verilen soru önergesini yanıtlayan Bülent Arınç, birçok katliama maruz kalan Alevilerin adeta bunları yaşamamış gibi davranmasını isteyerek şu ifadeleri kullandı:Bu ifadeleri beğenmeyen TRT birçok kanalda yayınlanan reklamı yayınlamadı.

Bahsedilen reklam filmi içerisinde geçen ‘katliam’ kelimesinin; ‘Kırım, savunmasız insanların veya tutsakların toplu olarak öldürülmesi’ anlamında kullanıldığı görülmektedir. Böyle bir ifadenin vatandaşlar arasında kin ve düşmanlık tohumları ekebileceği, reklam filmindeki spotlar/sözler bağlamında muhatap olacak çocuk izleyicilerin üzerinde olumsuz etki ve muhtemel nefret algısı oluşturacağı değerlendirilmiştir. Kanun hükümleri uyarınca söz konusu reklam yayınlanmamıştır.