Bülent Arınç Bu Hareketi Doğru Bulmadı !

Bülent Arınç Bu Hareketi Doğru Bulmadı !

Arınç'tan Mavi Marmara açıklaması

Arınç'tan Mavi Marmara açıklaması

Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında basın açıklaması yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mavi Marmara tazminatı konusunda İsrail heyeti ile görüştüklerini dile getirdi.

Hakime TORUN - ANKARA
22.04.2013 20:37
 
 Toplantıdan henüz bir kararın çıkmadığını da söyleyen Bülent Arınç, yapılacak olan diğer toplantılarda bir kararın çıkmasını beklediklerini söyledi. 
 
İsrail heyeti ile görüşmelerin detayları ve Uludere'deki tazminatların kıstas alınıp alınmayacağına ilişkin bir soruya Arınç, "Hayır kesinlikle böyle bir şey yok. İsrail ile görüşmelerle ilgili manipülatif haberler var. Mavi Marmara olayı çok üzücü bir olaydır. Bu olaydan dolayı, hem çok üzgünüz hem de çok kızgınız. Bu Türk milletinin asla kabul edemeyeceği büyük bir saldırıdır. Bu olayın ardından ölenler, şehit sayılır. Amaçları barıştı. Ancak zorbalıkla karşılandılar. Tazminat davası bir haktır. Tazminat miktarı ile ilgili yazılanlar, şehit ailelerinin yakınlarına zor geliyor. Tazminat şu kadar olacak, bu kadar olacak gibi söylemler rencide edici " şeklinde yanıt verdi. 
 
AFGANİSTAN'A ZORUNLU İNİŞ YAPAN HELİKOPTER 
 
Afganistan'da zorunlu iniş yapan helikopterde alı konulan Türk vatandaşlar konusuna değinen Arınç, "Konu takip ediliyor. Özelikle Taliban tarafından belli bir amaçla ele geçirilmiş olmadıkları, ama hava muhalefeti nedeniyle onların hakimiyeti olan bir bölgede zorunlu iniş yapmasıyla 8 Türk, Afgan ve Rus vatandaşı olduğu bildirilen, zorunlu inişin ardından alıkonuldukları anlaşılmaktadır. Dışişleri bakanlığımız konunun takibini yapıyor" dedi. 
 
BAŞBAKAN'IN GAZZE ZİYARETİ 
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in ziyaretleri ve Kerry'in Başbakan Erdoğan'ın Gazze ziyaretini erteleme isteğini de değerlendiren Arınç şöyle konuştu: "Sayın Başbakanımız izin ve imkan bulabilseydi, belki Nisan ayı içerisinde gerçekleştirecekti. Daha farklı bir tarih de olabilir. Bizim düşüncemiz, niyetimiz, Sayın Başbakan'ın bu bölgeyi ziyaretidir. Ama bu ziyaret için kesin bir tarih vermek doğru değildir. Sayın Başbakan'ın veya bir Türk yetkilisinin ne zaman nereye gideceğine hükümetimiz karar verir. Bunun dışında herhangi bir merciden izin almak durumunda değiliz. Bunu Sayın Kerry de dünya da bilir. Türkiye ne zaman ne isterse bunu gerçekleştirebilecek güçtedir. Sayın Başbakan'ımızın verdiği tarih, Amerika'nın tarihine uyarsa ne ala. Ama uymazsa biz bunu gerçekleştirmiş oluruz. "
 
Arınç ayrıca, John Kerry'in Gazze ile ilgili olan isteklerini basına açık bir şekilde dile getirmesini de uygun bulmadıklarını, bu isteğini doğrudan dile getirmesinin yanlış olduğunu söyledi.
 
ÇÖZÜM SÜRECİ 
 
Çözüm süreci ve PKK'lıların çekilmesine ilişkin Arınç, "Şu ana kadar hukuk dışı, yetki dışı hiçbir şey yapılmamıştır. Çözüm süreci ile çekilme süreci ayrı bir şey. Teröristle mücadele farklı bir şey. Herkes görevini en iyi şekilde yaparsa, 4 aydan beri geldiğimiz nokta bence olumlu bir nokta. Böyle seyrederse kısa bir süre sonra daha olumlu sonuçlar alabiliriz."diye konuştu. 
 
TSK'nın yayınladığı bilgiye de değinen Arınç, "Teröristle mücadelede görevimizin başındayız diyor. Bundan daha fazla bir açıklığa gerek yok sanırım" dedi. 
 
AKİL İNSANLAR HEYETİ 
 
Akil İnsanların çalışmalarını değerlendiren Arınç, "Bazı yerlerde yaşanan saldırı ve protestolarla ilgili İçişleri Bakanımız bir bilgi sundu. Akil İnsanlar şüphesiz 63 kişiden ibaret değil. Ama 63 kişi çok fedakarca bir çalışma yapıyor. Hepsi Türkiye’nin toplumsal barışı için çalışıyor. Bu insanları takdir etmek lazım. Ellerinde bir takım argümanlar kullanmak, bayrak taşımak, bu insanlara hakaret etmek doğru değil. Şimdiye kadar ki performansları takdir edici" şeklinde konuştu.