BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (6.7.2014 / Pazar / 00:01 itibaryle)

BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (6.7.2014 / Pazar / 00:01 itibaryle)

Saat saat tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve 5 Temmuz 2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu, saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.

 

05.07.2014 14:27

'OKUMUŞ İNSANLAR' SOMALI ÇOCUKLARIN YANINDA

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, öğrenci kolektiflerinin düzenlediği 'Okumuş İnsan Halkın Yanındadır' kampanyası kapsamında ilçeye gelen üniversiteliler, maden faciası ile sarsılan çocukların neşe kaynağı oldu. Şarkılar eşliğinde eğlenen çocukların mutlulukları gözlerine yansıdı.

Türkçe, matematik, resim, tiyatro, heykel, kukla gibi derslerle çocukların hem okul eğitimine hem de yaratıcılıklarını geliştirmesine yardımcı olan üniversiteli öğrenciler, yaşanan maden faciasının ardından çocukların yaralarını sarmak için Soma'da yaz okulu açtı. Etkinlik kapsamında Soma Bülent Ecevit parkı içerisinde bir araya gelerek şarkılar söyleyen ve oyunlar oynayan çocukların yaşadığı mutluluk ve sevinç gözlerinden okundu. Çok eğlendiğini ve yeni arkadaşlar edindiğini söyleyen 10 yaşındaki Cemre Uysal, "Soma'da daha önce bu tür etkinlikler yoktu. Yaz tatillerinde sadece Kuran kursları veriliyordu. İlk kez böyle bir etkinliğe katılıyorum, çok eğlenceli" dedi.


1-039.jpg

05.07.2014 15:33

PERİNÇEK SOMA'DA MADENCİ ŞEHİTLİĞİ'Nİ ZİYARET ETTİ

MANİSA'nın facia ile sarsılan ilçesi Soma'yı, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ziyaret etti. Soma'nın en ağır tecrübelerden biri olduğunu vurgulayan Perinçek, "Madenlerin tekrar güvenlikli olarak çalışması konusunda yanındayız, emrindeyiz" dedi.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, maden faciasında 301 işçinin öldüğü Soma'ya geldi. Belediye Mezarlığı'nda oluşturulan Madenci Şehitliği'ni ziyaret eden Perinçek, burada saygı duruşunda bulundu. Ailelere baş sağlığı dileyen Perinçek, elindeki karanfilleri tek tek mezarlara bıraktı. Maden-İş Sendikası'na giden Perinçek, Sendika Başkanı Ali Gökmen ile sohbet etti. Gökmen ile Perinçek, Maden-İş Sendikası lokaline gitti.

"SOMA EN AĞIR, TECRÜBE OLDU BİZİM İÇİN"

Lokali dolduran madencilere seslenen Perinçek, "Bu çok büyük bir acı. Türk milleti olarak derinden duyduk. Geride kalan ailelerle dayanışma, yardımlaşma, kaygıları sorumlulukları var. Biz İşçi Partisi olarak özelleştirme olduğu zaman duyurduk. Özelleştirmenin sonuçları Türkiye ile ödenir. Yalnız canlara değil. Soma en ağır, tecrübe oldu bizim için. Bu acı olaydan sonra sendikalarımızda bir yenileşme oldu. İşçinin içinde gelen arkadaşlarımız yönetime seçildiler. Yeni seçilen arkadaşlara da başarılar diliyoruz. Önümüzdeki dönem özelleştirme değil, kamulaştırma diye mitingler yapacağız. Madenlerin tekrar güvenlikli olarak çalışması konusunda yanındayız, emrindeyiz" dedi.

"YERİMİZ AVRUPA BİRLİĞİ DEĞİLDİR"

Bu yıl bu sıcak para ekonomisinin son yılı olduğunu öne süren Perinçek, "Türkiye 80'lerden sonra bir borçlanma dönemine girdi. 'Eti, tütünü dışarda alalım, borçlanalım.' Neredeyse 30 yıl bu siyasetin sonuna gelindi. Bu yıl 240 milyar dolar borcu var Türkiye'nin. Bugüne kadar sistemin intiharını ertelediler. Ama bu yılı sıcak para ekonomisinin son yılı ilan ediyorum. Türkiye bu yıl ekonomik krize girdi. Önümüzdeki 4-5 ay sonra bu görülecek. Üreteceğiz. Dolar saltanatına son vereceğiz. Türkiye'ye yabancı para giriş çıkışını kontrol altına alacağız. Banka sistemini bir yağma sistemi olmaktan çıkartacağız. Bankalarımız yeniden üretime destek olacak şekilde düzenleyeceğiz. Irak ve Suriye ile bölücü terörü ortadan kaldırmak için iş birliğine geçeceğiz. Bölgede ortak bir ekonomi kuracağız. Yerimiz Avrupa Birliği değildir. Önümüzdeki aylarda Atatürk'ün karma ekonomisini gündeme getireceğiz" diye konuştu.

"SICAK PARA İKTİDARINI ATALIM"

Madenlere düzenlemeler getireceklerini vurgulayan Perinçek, "Burada bir fırsat dönemi var. Türkiye yeni bir karar verecek. Bu ekonomi iflas ettiği için çözümler üretecek. Bu çözümlerin vatandan, Türkiye'den yana olması için buradayım. Türkiye'de üretim yapan herkesin kol kola vermesi ve iktidar olması için koşullar bizden yana. Cumhurbaşkanlığı seçimliğiyle sakin maneviyatını bozmayın. Örgütlü olmak, iktidar mücadelesi belirleyicidir. Üreticilerin iktidarını kuralım. Sıcak para iktidarını atalım. Buna hazır olmaya sizleri davet ediyoruz. Sizlerden Soma'nın sorunları ile ilgili vereceğiz bilgileri dinlemek istiyorum. Önümüzde aydınlık günler var. Türkiye karar dönemine giriyor. Köklü çözüm gerekiyor. Köklü çözüm kamu demektir. Kamu hepimiz demektir. Hepimizin çıkarıdır" diye konuştu.


2-031.jpg

05.07.2014 18:42

PERİNÇEK SOMA'DA MADENCİ ŞEHİTLİĞİ'Nİ ZİYARET ETTİ (2)

PERİNÇEK "ATATÜRK'TE BİRLEŞELİM"

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Soma ziyaretinin ardından Kınık Şehir Kulübü'ne gelerek halkla buluştu. Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine sorular soran vatandaşlar çoğunlukla birleşme ihtiyacını vurguladı. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, birleşme ihtiyacının doğru olduğunu, ancak nerede birleşildiği sorusunun kritik olduğunu vurguladı. Birleşmenin ancak Atatürk'te olabileceğini belirten Perinçek, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli'ye Kınık'tan seslendi. Perinçek, "Açılımda ve AKP'nin kuyruğunda değil, 6 okta yani Atatürk'ün Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devletçilik ve Devrimcilik ilkeleri doğrultusunda birleşelim. Atatürk'te birleşelim" dedi.

Çok sayıda madencinin de katıldığı buluşmada, Maden-İş Sendikası'nı eleştirenlere yanıt veren Doğu Perinçek, sendikanın bu olaydan kendisini yenileyerek çıktığını ve işçinin demokratik şekilde seçtiği yeni yöneticilerle yola devam edileceğini söyledi. Doğu Perinçek, "Ülkemiz bu yıkımdan 6 ok çatısı altında birleşerek çıkabilir. Bu çatının Soma ve Kınık'tan başlayarak tüm yurda yayılmasını hedeflemeliyiz" dedi. Perinçek daha sonra Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne hareket etti.


3-022.jpg

05.07.2014 20:13

AK PARTİLİ ÖZDAĞ'DAN MUHALEFET VEKİLLERİNE ELEŞTİRİ

MANİSA Ak Parti Milletvekili ve TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma komisyonu Üyesi Selçuk Özdağ, Soma ile ilgili açıklamalar yaptı, muhalefet milletvekillerini eleştirdi.

Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Şehzadeler Belediye Başkanı Ak Partili Ömer Faruk Çelik'i ziyaret etti. Ziyaret sonrası basın açıklaması yapan Milletvekili Özdağ, Soma için ellerinden gelen çabayı sarf ettiklerini söyledi. Kendisinin de bulunduğu 10 Ak Partili, 4 CHP'li, 2 MHP'li ve 1 HDP'li vekil olmak üzere 17 kişilik bir araştırma komisyonun kurulduğunu hatırlatan Özdağ, tamamlanacak raporun 3 ay sonra TBMM'ye sunulacağını kaydetti.

ÖLÜM AYLIKLARI BAĞLANACAK

Özdağ, facia sonrası düzenlenen yardım kampanyasında AFAD'ın 20 milyon, TOBB'un 16,5 milyon lira topladığını ifade etti. Ölen 301 madenciden 64'nün primi yetmediği gerekçesiyle emekli olamadığını belirten Özdağ, "Şimdi onu düzenliyoruz. Düzenlemeyle 64 kardeşimiz de emekli olacak" dedi.

Ölen madencilerin sivil şehit kapsamına alınması için çalışma yapıldığını belirten Özdağ. "Bazı engelleri aşamadığımız için bu kardeşlerimizi 'Sivil Terör Mağduru' kapsamına aldık. Emekli maaşları da oradan ve yüksek dereceden bağlanmış oluyor. En düşüğü bin 500 lira olmak üzere maaş almış olacaklar. Bununda düzenlemesi şuanda yapılıyor. Ölüm aylıkları bağlanacak" diye konuştu.

Kendisinin de içinde bulunduğu Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Başkanlığı'na tavsiye niteliğinde dilekçe sunan CHP, MHP ve HDP'li milletvekillerini eleştiren Vekil Özdağ, şunları söyledi: "Söyledikleri şeyler zaten yapılmaktadır. Ancak komisyonun görevi olmadığı halde bunu komisyona getiren populist politika 'üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek' anlayışıdır. Oylama yapıldı komisyonda. Bir kısmı 'evet komisyon bunları gündeme getirsin yapsın' dedi. Bunlar kanunla yapılıyor. Sanırım bu milletvekili kardeşlerimiz TBMM'nin işleyiş tarzını öğrenememişler. Milletvekilleri önce meclis nasıl işliyor onu öğrensinler. Orada gidip de maden işçi kardeşlerimize 'Selam' çakmasınlar. Orada hedef şudur. İşveren şu anda yargılanmaktadır. Suçu varsa yargılanacaktır. Hukukun elindedir. Hukuk gereğini yapacaktır. Oradaki bürokratlarla ilgili orayı denetleyen müfettişlerle ilgili de adli ve idari soruşturma devam etmektedir. Kimin ne kusuru varsa, kimin ne suçu varsa cezasız kalmamalıdır. Orada sendika bile işini yapmadıysa gerekli ceza verilsin. Orada hükümetimizi suçlamayı haklı bulmuyorum."

EVLER ÖLEN MADENCİ YAKINLARINA TESLİM EDİLECEK

Ölen madenci yakınlarına ev için 3 bölgenin uygun görüldüğünü belirten Ak Partili Vekil Özdağ, "Şu anda üç bölgenin zemin etütleri yapılıyor. Uygun görülen alana TOKİ tarafından ev yapılarak 301 ölen madencimizin yakınına teslim edilecek. İster oturacaklar, isterlerse kiraya verecekler veya satabilecekler" dedi.

Muhalefet vekilleri tarafından komisyona sunulan yazılı tavsiye dilekçesinde Soma Madencilik A.Ş.'ye ait Atabacası ile Işıklar Maden Ocakları'nın kapatılıp bir kayyuma devredilmesine dair öneriyi eleştiren Özdağ, "Bunların kanun ile olacağını biliyorlar. Ama milletvekillerimiz şunu diyorsa kayyum heyeti kuruluncaya kadar bu maden ocakları kapalı kalsın. Kanun tekliflerini versinler. O zamana kadar madenler kapalı kalsın. Bu kayyum kuruluncaya kadar da kapalı olan madenlerdeki işçilerin maaşlarını CHP, MHP ve HDP birlikte ödesin" diye konuştu.

4-014.jpg

OKURLARA ÖNEMLİ NOT:

Haberimizi buraya kadar okuduğunuza göre bu konuda hassasiyet sahibi olduğunuzu düşünmemiz için hiçbir engel yok.

Şunu söylememize izin verin; 'Bugün Soma'da ne oldu' uygulamamız bizleri de şaşırtan derecede ilgi gördü.

Sizlerden gelen 'bakın, böyle bir şey de burada oldu' içerikli o kadar çok bilgilendirme alıyoruz ki, bu işin sadece Soma ya da başka bir yer ile sınırlı olamayacağına karar vermek zorunda kaldık.

İşte bu nedenle; çok yakında, Türkiye'nin dört bir yanındaki hak arama mücadelelerini buraya taşımayı planlıyoruz.

Düşüncemiz; her gece saat 12'den sonra düzenli olarak bir adet il-ilçe-kaza-köy ağırlıklı ve bir adet de Türkiye Geneli olmak üzere iki adet bültenvari haber hazırlamak.

Derdimiz; olay haberi derleyip kışkırtıcılık yapmak değil elbet. Her türlü eylem, protesto ve hak arama mücadelesine yer vereceğimiz gibi, olumlu her türlü adımı, girişimi, gelişmeyi ve uygulamayı da haberleştireceğiz.

Bu hayali gerçekleştirebilmek için, siz okurlarımızın bilgi, belge ve desteğine çok ihtiyacımız olacak. Sizler, bizim ana akım-merkez medya harici haber kaynaklarımız olur musunuz?.

Bu mücadelede bizlere destek vermenize ve gönüllü haber kaynaklarımız olmanıza ihtiyacımız var.

Bu yolda bizi yalnız bırakmayın. Bizler, size burada, bu mücadeleyi nefesimiz yettiğince sürdüreceğimizin sözünü veriyor, desteğinizle bir fark yaratacağımızı düşünüyoruz.

''Sizler tespit edip belgeleyin, biz duyuralım... Tüm Türkiye duysun!'' diyoruz.

Bize ulaşmanız ve her türlü bilgi ve belgeyi bize ulaştırmanız için;

[email protected]

e-posta adresimiz 7 gün / 24 saat hizmetinizdedir.

İlginize şimdiden teşekkür ederiz.

Düne ait (4 Temmuz 2014) Soma haberimiz için burayı tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı