BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (3.7.2014 / Perşembe / 00:01 itibaryle)

BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (3.7.2014 / Perşembe / 00:01 itibaryle)

Saat saat tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve 2 Temmuz 2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.

11:32

SUALTI REKORTMENİ DERYA, SOMA İÇİN DALIYOR

SERBEST dalışta dünya rekorları bulunan milli sporcu Derya Can, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki faciada yaşamını yitiren madencilerin anısına Antalya'da dalarak, yeni bir dünya rekoru kırmaya çalışacak.

Sualtı Milli Takımı'ndan ODTÜ sporcusu Derya Can, Antalya'nın Kaş İlçesi'nde yeni dünya rekorları denemesi için dalış çalışmalarına başladı. Derya Can, 20-21-22 Temmuz günlerinde iki dünya rekoru için dalış yapacak. Her gün bir veya iki çalışma yaparak hazırlanan Can'a, çalışmalarında Dünya Sualtı Etkinlikleri Konfederasyonu (CMAS) dalış eğitmeni Fahri Aslan yardımcı oluyor.

Derya Can, "İlk rekor denememi, geçen yıl 71 metre ile kırdığım değişken ağırlıklı ip destekli paletsiz derin dalış dalında yapacağım. İkinci rekor denememi yapacağım dal ise sürpriz olacak" dedi.

Kaş'ta kıracağı yeni rekorları Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren madencilere adayacağını söyleyen milli sporcu, "Yeni rekorlar kıracağımdan eminim" diye konuştu.

DERYA'NIN REKORLARI

2013 Serbest Dalış Dünya Şampiyonası'nda dünya ikinciliği bulunan milli sporcu, geçen yılın 17 Ekim'de Kaş'ta 2 dünya rekoru daha kırdı. Derya Can 'değişken ağırlıklı, ip destekli, paletsiz derin dalış'ta 71 metre ile dünya rekorunu elde etti. Milli sporcu, bu alandaki dünya rekorunu 1 dakika 56 saniyede kırmayı başardı. Derya Can, 19 Ekim 2013'te de 'paletsiz ip destekli 70 metre" dalışında 71 metreye 1 dakika 12 saniyede ulaştı. Sualtında 2 dakika 31 saniye kalan Can, böylece yeni bir dünya rekoruna daha imza atmış oldu.

1-034.jpg

12:34

İHSANOĞLU: ANADOLU TOPRAKLARI BİRLİK VE BERABERLİĞİN VATANI OLSUN

TARİHİMİZİN KARA LEKESİ

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Hacı Bektaş ilçesindeki temasları sırasında Çilehanede gazetecilere yaptığı açıklamada sözlerine, “Sesim çok yüksek değil. Oktavı da” diyerek başladı. Daha sonra Şehit Aydınlar Anıtı önünde yaptığı konuşmada, Sivas olaylarının yıldönümüne değinerek, “Bu tarihimizin kara lekelerinin yıldönümüdür. 21 yıl önce 30’a yakın insanımızı, kara taasup (tutuculuk) sonucu can verenleri anıyorum. Bu hadiseyi yapanları kınıyorum. Madımak bir ibret müzesi olmalıdır. Buna benzer hadiselerden ibret almalıyız. Bunun yanında Soma’daki olay da bir faciadır. Orada ölenleri de rahmetle anıyorum” dedi.

 

16:38

SOMA'DA MADENCİLER VAKFI KURULACAK

SOMA Kömür Üreticisi ve Satıcıları Derneği Başkanı Nadirhan Hızlı, olası bir maden faciası ve kazasında ölen madencilerin yakınlarına maddi ve manevi destek sağlamak amacıyla madenciler vakfı kurulmasını istedi. Hızlı, "Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılmalı. Ben bu olaylardan sonra Türk milletinin ne kadar duyarlı olduğuna bir kez daha şahit oldum. Çünkü olayın meydana geldiği günden itibaren devletimiz ve vatandaşlarımız maden mağdurlarına sahip çıktı" dedi.

Dernek binasında açıklama yapan Soma Kömür Üreticisi ve Satıcıları Derneği Başkanı Nadirhan Hızlı, maden faciasında 301 kişiyi kaybetmenin acısıyla yüreklerinin yandığını belirtti. Facianın olduğu günden itibaren devletin varlığının ilçede hissedildiğini belirten Dernek Başkanı Hızlı, "Kazanın yaşandığı ilk günden itibaren Soma şubesi ile birlikte Kızılay ve AFAD canla başla çalıştı. Yetim kalan 432 çocuğumuza devletin kucak açmasına tanık olduk. Yaralar sarılmaya devam ediyor, devletimiz burada. Devamında madenden sağ olarak çıkan kardeşlerimiz için ve Soma'daki diğer madenlerde çalışan kardeşlerimiz için gerekli çalışmaların yapılacağına inancımız tamdır" dedi.

Madencilerin maaşından sendika için kesilen miktarın bir kısmının kurulmasını istediği madenciler vakfına aktarılması gerektiğini söyleyen Hızlı, "Böylelikle sendika kurulacak vakfa tam destek verecek. Bu facia bizlere bir daha gösterdi ki, ülke olarak zor anlarda tek yumruk olmamız ve birlikteliğimizin devam etmesi her kesimi memnun etmiştir. İleride bu tür üzüntülere merhem olacak tedbirlerin başında ivedilikle bir vakıf kurulması düşünceleri bizlerde hasıl olmuştur. En kısa sürede ilçemizde Soma Madenciler Vakfı'nın kurulması gerekmekte. Madenci aileleri ve yakınları, facia ve kaza durumlarında oluşturulacak vakıf tarafından maddi ve manevi desteklenecek. Vakfın ilerisi için de yaşanabilirliği bulunan karanlık günlere ışık olacağı kanısındayız" dedi.

Yaşanan facianın başta kömür üreticileri olmak üzere Soma'nın ekonomisine büyük zarar verdiğini anlatan Hızlı, "Ekonomimizin büyük yıkıma uğramaması için Soma işçisi, işvereni ve esnafı Soma için, Soma'nın geleceği için elbirliği ile çalışılması lazım gelmektedir. Bu facia hakkındaki görüşlerini, sıkıntılarını ve ekonomik öngörülerini devlet büyüklerine anlatan oda yönetim kurulu başkanları ve sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına bu süreçte şahit olduk olmaktayız. Bu gibi girişimlerde derneğimiz adına gerekli katılım sağlanmakta ve süreç iyi bir şekilde takip edilmektedir. Önümüzdeki günlerde Soma olarak yapılan girişimlerin her kesimi tatmin edecek bir şekilde Soma'mıza geri kazanım olarak döneceği kanısındayız. Bunun yanında Soma'mızda faaliyet gösteren bazı bankaların yapmış oldukları taksit ötelemeleri ilçemizdeki ticari işletmeleri bir nebze olsun rahatlatmıştır. Bu süreçte devletimizin de Soma'da faaliyet gösteren ticari işletmelere KOSGEB aracılığı ile kredi çıkartması bizleri memnun etmiştir. Bu süreçte emeği geçen herkese derneğimiz adına teşekkür ederim" diye konuştu.

2-026.jpg

17:12

MADENCİLERİN EKSİK MAAŞLARI TAMAMLANACAK

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma'da bazı madencilerin eksik yatan maaşlarının tamamlanması için Maliye Bakanlığı'nın şirkete yazı göndereceğini açıkladı.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma'da bazı madencilerin maaşlarının geçen ay eksik yatırılmasını, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gündeme getirdi. Yapılan incelemede kesintinin gelir vergisi nedeniyle yapıldığı ortaya çıktı. Kanunen şirketten kesilmesi gereken gelir vergisinin, işçilerin maaşlarından kesildiğinin belirlenmesi üzerine Maliye Bakanlığı'nın şirkete yazı göndereceği ve eksik maaşların yatırmasını talep edeceği belirtildi.

Maliye Bakanlığı'ndan Gelir Vergisi kesintilerinin madencinin maaşına yansıtıldığı ve bu nedenle maaşların eksik yatırıldığı bilgisini edinen CHP'li Özel, gerekli yazışmaların Bakanlık ile yapıldığını ve firmanın vergi kesintisini madencinin maaşına yansıtamayacağını söyledi. Özel, "Maliye'nin yazısı firmaya iletilecek. Firma en kısa sürede bu eksikliği gidermek zorunda" diye konuştu. Bunun üzerine önümüzdeki günlerde 150 ile 300 lira arasında eksik yatan maaşların şirket tarafından madencilerin hesaplarına yatmasının beklendiği belirtildi.

 

20:15

AYVALIK'TA MADIMAK ANMASI

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, Sivas olaylarının 21'inci yıldönümünde düzenlenen anma etkinliği ile Madımak Oteli'nde yaşamını yitirenler anıldı.

Sivas olaylarının 21'inci yıl dönümü için trafiğe kapalı Talatpaşa caddesinde, bugün akşam saatlerinde anma etkinliği düzenlendi. CHP Ayvalık İlçe Başkanı Asım Sürer, CHP Kadın Kolları, Emek Partisi, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ayvalık Şubesi ve çok sayıda vatandaş anma etkinliğinde bir araya geldi. Topluluk adına Pir Sultan Kültür Derneği Ayvalık Şubesi Başkanı Vedat Tekten, basın açıklaması yaptı. Tekten, "Bugün Irak'ta, Suriye'de kafa kesen, ciğer söküp yiyen selefi grupların benzerlerinin 'Yak ulan yak, cehennem ateşi' diyerek katliamı seyretmelerini bizler unutmadık. İnsanlık tarihine bu olayla utanç sayfalarından birini ekleyen Türkiye, ne yazık ki Madımak katliamıyla yüzleşmedi. Arkasındaki karanlığı aydınlatamadı. Katliamın siyasi sorumluları, organizatörleri adaletin karşısına çıkarılmadı. Tıpkı Dersim 38'le yüzleşmediği gibi. 1 Mayıs, Çorum, Maraş, Gazi katliamlarının aydınlatılamadığı gibi. Roboski'de Kürtlerin üzerine bomba yağdıran emri verenin açığa çıkarılmaması gibi. Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden gençlerimizin katillerinin yargı karşısına çıkarılmaması gibi. Dersim'in kayıp kızlarının yaşadığı acılardan da, Kızıltepe'de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın öldürülmesinden de 12 yaşındaki Koray Kaya'nın Madımak'ta ateşe verilmesinden de 14 yaşındaki Berkin'in öldürülmesinden de sorumlu olan devlet, aynı devlettir" dedi.

Şube Başkanı Tekten, "Bu devlet, farklı uluslardan ve milliyetlerden ve de farklı inançlardan oluşan Anadolu halklarını Türk-İslam potasında eriterek kendisine makbul yurttaşlar yaratmak isterken, Soma'da da yüzlerce işçinin ölümü karşısında 'bu işin fıtratında var' söylemiyle taşeronlaşmanın, sömürünün, kapitalist vahşetin üzerini örtüyor. Yetmiyor, HES projeleriyle doğayı yok ediyor, su kaynaklarını sermayeye peşkeş çekiyor, kentsel dönüşüm projeleriyle milyonları yoksullaştırırken, iktidar destekli rant şebekelerini bir ahtapota dönüştürüyor. Neo liberal politikalarla gerici, ırkçı, şoven politikalar atbaşı gidiyor. Ne yazık ki Türkiye'de devlet, tarihsel bir süreklilik içinde farklı etnik ve inanca sahip yurttaşlarının temel hak ve özgürlüklerini kullandırmayan bir geleneğe sahip. Anadolu'nun kadim kültürel, etnik ve inançsal zenginlikleri yok ediliyor" diye konuştu.

Çağdaş, bilimsel, laik bir eğitimin artık Türkiye'de bulunmadığına işaret eden Vedat Tekten, "Eğitimde 4+4+4 düzenlemesiyle çocuk gelinler ve çocuk işçiler yaratılmak isteniyor. Gerçekten laik, evrensel insan hak ve özgürlüklerinin güvencede olduğu, hiç kimsenin kaygı duymadığı bir ülkeyi mutlaka inşa etmeliyiz. Türkülerimiz kardeşçe söylenmeli, derelerimiz özgürce akmalı ve herkes özgür olmalı. O halde yitirdiğimiz tüm canlarımızı unutmadığımızı göstermek için, bugün Irak'ta, Suriye'de görülmedik bir barbarlık ve vahşet sergileyen selefi grupların ülkemize yönelen tehdidini bertaraf etmek için birbirimizi ötekileştirmemeye çalışmadan ortak düşmanımız olan dinci gerici faşist yapılanmalara karşı 'Faşizmle omuz omuza' şiarı ile mücadeleyi yükseltmeliyiz. Bunu beceremediğimizde ne aydınlık bir gelecek umudu ne de bu umudu yeşerteceğimiz bir vatanımız olmayacak" dedi.

3-019.jpg

21:56

ANTALYA’DA SİVAS KATLİAMI VE SOMA BİRLİKTE ANILDI

ANTALYA’da ‘2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 21’inci yılında, hayatını kaybeden 37 kişi, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenciyle birlikte anıldı.

Antalya’da düzenlenen anma için Alevi Bektaşi Federasyonları bileşenleri ve Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri’ni oluşturulan siyasi parti ve sendikalar, akşam saatlerinde Kazım Özalp Caddesi’nde bir araya geldi. CHP Antalya il örgütünün de katıldığı eylemde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Eylül 2013’de CHP rozeti taktığı Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş da yer aldı.

Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı, atılan sloganlar ve taşınan dövizlerle katliamın ve sorumlularının protesto edildiği yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi. Burada düzenlenen anma programı öncesi yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Türkiye ne yazık ki Madımak katliamıyla yüzleşemedi, arkasındaki karanlığı aydınlatamadı. Tıpkı Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden gençlerimizin katillerinin yargı karşısına çıkarılmaması gibi. Kızıltepe’de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın öldürülmesinden de, 12 yaşındaki Koray Kaya’nın Madımak’ta ateşe verilmesinden de ve 14 yaşındaki Berkin’in öldürülmesinden de sorumlu olan devlet aynı devlettir."

Anadolu coğrafyasında farklı ulus, milliyet ve inanç gruplarından insanların Türk-İslam potasında eritilerek ‘makbul yurttaşlar’ yaratmanın bir devlet politikası haline geldiğinin savunulduğu açıklamada, "Aynı zihniyet Soma’da yüzlerce işçinin ölümü karşısında ‘Bu işin fıtratında var’ söylemiyle taşeronlaşmanın, sömürünün, vahşetin üzerini örtüyor" denildi. Açıklamanın ardından Antalya’da anma programı tek kişilik tiyatro oyunu ve semah gösterisiyle sona erdi.

4-012.jpg

 

OKURLARA ÖNEMLİ NOT:

Haberimizi buraya kadar okuduğunuza göre bu konuda hassasiyet sahibi olduğunuzu düşünmemiz için hiçbir engel yok.

Şunu söylememize izin verin; 'Bu gün Soma'da ne oldu' uygulamamız bizleri de şaşırtan derecede ilgi gördü.

Sizlerden gelen 'bakın böyle bir şey de burada oldu' içerikli o kadar çok bilgilendirme alıyoruz ki, bu işin sadece Soma ya da başka bir yer ile sınırlı kalamayacağına karar vermek zorunda kaldık.

İşte bu nedenle; çok yakında, Türkiye'nin dört bir yanındaki hak arama mücadelelerini buraya taşımayı planlıyoruz.

Düşüncemiz; her gece saat 12'den sonra düzenli olarak bir adet il-ilçe-kaza-köy ağırlıklı ve bir adet de Türkiye Geneli olmak üzere iki adet bültenvari haber hazırlamak.

Derdimiz; olay haberi derleyip kışkırtıcılık yapmak değil elbet. Her türlü eylem, protesto ve hak arama mücadelesine yer vereceğimiz gibi, olumlu her türlü adımı, girişimi, gelişmeyi ve uygulamayı da haberleştireceğiz.

Bu hayali gerçekleştirebilmek için, siz okurlarımızın bilgi, belge ve desteğine çok ihtiyacımız olacak. Sizler, bizim ana akım-merkez medya harici haber kaynaklarımız olur musunuz?.

Bu mücadelede bizlere destek vermenize ve gönüllü haber kaynaklarımız olmanıza ihtiyacımız var.

Bu yolda bizi yalnız bırakmayın. Bizler, size burada, bu mücadeleyi nefesimiz yettiğince sürdüreceğimiz sözü veriyor, desteğinizle bir fark yaratacağımızı düşünüyoruz.

''Sizler tespit edip belgeleyin, biz duyuralım... Tüm Türkiye duysun!'' diyoruz.

Bize ulaşmanız ve her türlü bilgi ve belgeyi bize ulaştırmanız için;

[email protected]

e-posta adresimiz 7 gün 24 saat hizmetinizdedir.

İlginize şimdiden teşekkür ederiz.

Düne ait (1 Temmuz 2014) Soma habermiz için burayı tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı