BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (26.06.2014-03:10 İTİBARİYLE)

BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (26.06.2014-03:10 İTİBARİYLE)

Saat saat tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve 25 Haziran 2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.

OKURLARA ÖNEMLİ NOT: 'Bu gün Soma'da ne oldu' uygulamamız bizleri de şaşırtan derecede ilgi gördü.

Sizlerden gelen 'bakın böyle bir şey de burada oldu' içerikli o kadar çok bilgilendirme alıyoruz ki, bu işin sadece Soma ya da başka bir yer ile sınırlı kalamayacağına karar vermek zorunda kaldık.

İşte bu nedenle; çok yakında, Türkiye'nin dört bir yanındaki hak arama mücadelelerini buraya taşımayı planlıyoruz.

Düşüncemiz; her gece saat 12'den sonra düzenli olarak bir adet il-ilçe-kaza-köy ağırlıklı ve bir adet de Türkiye Geneli olmak üzere iki adet bültenvari haber hazırlamak.

Derdimiz; olay haberi derleyip kışkırtıcılık yapmak değil elbet. Her türlü eylem, protesto ve hak arama mücadelesine yer vereceğimiz gibi, olumlu her türülü adımı, girişimi, gelişmeyi ve uygulamayı da haberleştireceğiz.

Bu hayali gerçekleştirebilmek için, siz okurlarımızın bilgi, belge ve desteğine çok ihtiyacımız olacak. Sizler, bizim ana akım-merkez medya harici haber kaynaklarımız olacaksınız.

Bu mücadelede bizlere destek vermenize ve gönüllü haber kaynaklarımız olmanıza ihtiyacımız var.

Bu yolda bizi yalnız bırakmayın. Bizler, size burada, bu mücadeleyi nefesimiz yettiğince sürdüreceğimiz sözü veriyor, desteğinizle bir fark yaratacığımızı düşünüyoruz.

''Sizler tespit edip belgeleyin, biz duyuralım... Tüm Türkiye duysun!'' diyoruz.

Bize ulaşmanız ve her türülü bilgi ve belgeyi bize ulaştırmanız için;

editor@haberartiturk.com 

e-posta adresimiz 7 gün 24 saat hizmetinizdedir.

İşte bugünün Soma haberleri:

11:42

SOMA İŞÇİLERİ İÇİN İKİ BAKANLIKTAN TAZMİNAT TALEBİ

MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki faciasında 301 madencinin hayatını kaybetmesinin ardından işletmeci Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ve Maden- İş Sendikası'na davalar açıldı.

Maden faciasında hayatını kaybeden 27 yaşındaki Erkan Doğdu'nun kardeşleri Bülent Doğdu, Burhan Doğdu ve Serkan Doğdu adına ise İzmir Barosu avukatlarından Cihan Türsen, ihaleyi veren Türkiye Kömür İşletmeleri'ni (TKİ) denetlemek ve incelemekle sorumlu olan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan 375 bin lira manevi tazminat talep etti.

Türsen, Bakanlıkların parayı ödememesi durumunda idare mahkemesinde tazminat davası açacağını belirtti.

Soma'daki madende can veren Erkan Doğdu'nun kardeşleri Bülent Doğdu, Burhan Doğdu ve Serkan Doğdu adına ise İzmir Barosu avukatlarından Cihan Türsen, ihaleyi veren TKİ'yi denetlemek ve incemekle sorumlu olan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na dava açmaya hazırlanıyor.

Türsen, bu olayda sorumluluğun sadece Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ve yöneticilerine yönelmesinin, hukuki sorumlulukları açısından dar ve tehlikeli bir bakış açısı olduğunu belirterek, "Böylesine büyük olaylar önce romantik ve dramatik boyut ağırlık kazanır ama bunun bir an önce somut hukuka dönmesi gerekir" dedi. "Sadece şirkete dava açmak doğru değil" değil diyen avukat Türsen, şöyle devam etti:

"Uzun bir yargılama süreci gerektirecek ve beraberinde belki ölenlerin ailelerinin tazminatlarını alacaklarını tahsil edemeyecekleri bir boş şirketle bile karşılaşabilirler. Hukuki incelemeye girildiğinde bu ihalenin gerçek muhatabı Türkiye Kömür İşletmeleridir. Müssese, sadece işleyişle ilgili bir alt organdır. TKİ'nin mutlaka davalarda ve ceza soruşturmasında dikkate alınması gerekir. TKİ'nin Soma Kömür İşletmeleri A.Ş ile yaptığı sözleşmede açık yetkisi ve sorumluluğu var. Hür türlü denetim hakkına TKİ sahip. TKİ'nin sahip olduğu bu yetkilerin yerine getirilip getirilmemesinde ise Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı birinci derecede sorumlu. Bakanlığın kuruluş yasasında bu bakanlığa devredilen yetki ve sorumluluklar sayılmış. TKİ'nin denetleme ve işlevlerini yerine getirmede yeterliliği konusunda inceleme ve önlemler alma yetkisi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kuruluş yasasında sadece bu bakanlığa verilen yetki ve sorumluluklar vardır. Bakanlık bu yetki ve sorumlulukları yerine getirmemiş gerekli özeni göstermemiş bu alanda da kusurlu davranmıştır. Ayrıca ortada bir imtiyaz vardır. Kamu kaynakları kamu amaçlı kullanılmalıdır. Kusurlu ya da kusursuz olsa da ilgili bakanlıklar sorumludur. Burada amacımız, madenci yakınlarını, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ile yıllarca sürecek olan bir dava ile başbaşa bırakmak yerine bakanlıkların sorumluluğunu esas alarak ve teminat mektuplarını da nakde dönüştürerek, bakanlık tarafından bu tazminatların ödenmesi ve daha sonra ilgili şirkete yöneticilere rücü edilmesidir."

Avukat Türsen idari yargılama usulü gereği ilk olarak, Erkan Doğdu'nun kardeşleri Bülent Doğdu, Burhan Doğdu ve Serkan Doğdu adına her iki bakanlıktan toplam 375 bin lira manevi tazminat ödenmesini talep etti. Türsen, bakanlıkların bu parayı ödememesi durumunda, idare mahkemesinde tazminat davası açacaklarını söyledi.

1-023.jpg

1-a.jpg

***

12:13

YARALANAN İŞÇİ SOMA İNŞAAT'A 101 BİN TL'LİK DAVA AÇTI

Soma İnşaat A.Ş.'nin rezidans inşaatında yaralanan işçi, hem Soma İnşaat'a hem de çalıştığı taşeron firmaya 101 bin TL'lik tazminat davası açtı.

Soma İnşaat, işçinin kendilerinin değil taşeron firmanın personeli olduğunu savunarak kazada sorumluluğu bulunmadığını iddia etti.

Davanın reddini isteyen Soma İnşaat, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Kömürcülük A.Ş.'nin sahibi Alp Gürkan'a ait.

Dış cephe ustası Hüsamettin Yücedağ, taşeron firma Aksoy Alüminyum'un personeli olarak Maslak'taki rezidans inşaatında çalışırken 12 Eylül 2012 tarihinde iş kazası geçirdi.

Sağ ayak bileğine 14 mm çapında demir parçası saplanan Yücedağ, önce Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ardından da Şişli Etfal Hastanesi'nde tedavi oldu.

Yücedağ, olaydan yaklaşık 1.5 yıl sonra 15 Ocak 2014 tarihinde Avukatı Hasan Aydın aracılığı ile İstanbul 11. İş Mahkemesi'ne başvurarak taşeron firma Aksoy Alüminyum ve bina sahibi Soma İnşaat aleyhine 100 bin TL'si manevi, 1.000 TL'si de maddi olmak üzere toplam 101 bin TL'lik tazminat davası açtı. Avukat Aydın, 1.000 TL talepli maddi tazminata ilişkin fazlaya dair haklarını da saklı tuttu.

Aksoy Alüminyum ve işveren Soma İnşaat A.Ş.'nin iş yerinde iş güvenliğini sağlamadığı için müvekkilinin iş kazası geçirdiğini, hala tedavisinin sürdüğünü belirten Avukat Aydın, “Müvekkilim 23 yaşında geçirdiği bu iş kazası nedeni ile eskisi gibi verimli çalışma imkanı bulamayacaktır" dedi. Dava dosyasına yanıt dilekçesi koyan Soma İnşaat, onbinlerce çalışanı olan Türkiye'nin ve dünyanın en saygın şirketlerinden biri olduğunu kaydetti. Hüsamettin Yücedağ'ın kendilerinin değil, diğer davalı Aksoy Alüminyum'un çalışanı olduğunu belirten Soma İnşaat, “Diğer davalının denetimi ve kontrolü altında çalışmaktadır. Bu anlamda dava konusu iş kazasından dolayı müvekkil şirketin davacıya karşı hukuki sorumluluğu bulunmamaktadır. İş kazası ile aramızda illiyet bağı kurulması mümkün değildir" gerekçesi ile davanın reddini istedi.

UZLAŞMADILAR

Bu davanın ilk duruşması dün yapıldı. Duruşmaya tarafların avukatları katıldı. Hakim Burak Şahap Dalgar, taraflara HMK 320/2 maddesi gereğince arabulucu aracılığı ile uzlaşmak isteyip istemediklerini sordu. Hem Hüsamettin Yücedağ'ın hem de davalı firmaların avukatları Hakim Dalgar'ın uzlaşma çağrısını olumsuz yanıtlayarak arabulucu istemediklerini beyan etti.

2012 yılında bir dış cephe ustasının aylık kazancının tespiti için tarafların belirleyecekleri kurumlara yazı yazmaya karar veren mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

2-018.jpg

***

17:15

ESSEN'DE SOMA İÇİN OYNACAKLAR

ALMANYA'nın Essen kentinde bulunan Katakomben Tiyatrosu, Soma faciasına dikkat çekmek için 28 Haziran Cumartesi günü özel bir oyun sahnelemeye hazırlanıyor.

Essen'de bulunan Katakomben Tiyatrosu'nda geçen şubat ayında kurulan 13 kişilik tiyatro grubu, 28 Haziran 2014 tarihinde 'Soma'ya Selam' adlı özel bir oyun sergileyecek. Yönetmen Dinçer Güçyeter yönetiminde provaları yapılan oyunda, 13 oyuncu izleyici karşısına çıkacak. 'Soma'ya Selam' oyunu hakkında bilgi veren yönetmen Dinçer Güçyeter ve Katakomben Tiyatrosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Oyuncusu Serap Türkel Ayık, "Eylül ayı için bir oyun hazırlamayı planlarken, yaşanan soma faciasına kayıtsız kalmamak için, böyle bir oyun sahnelemeye karar verdik. Bölgemizde yaşayan tiyatroseverleri oyunumuza bekliyoruz" diye konuştu. Soma'ya selam oyununu anlatan yönetmen Dinçer Güçyeter, şöyle dedi:

"28 Haziran'da sahneleyeceğimiz oyunumuzla özellikle işçi sınıfını, yani emekçileri anlatmaya hazırlanıyoruz. Soma faciası hakkında kamuoyuna aktarılanların, gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. Bundan yola çıkarak, oyunumuzla buralara dikkat çekmeye çalışacağız. Biz, oyunla herhangi bir misyonu canlandırmayacağız ve izleyiciyi de herhangi bir şekilde yönlendirmeyeceğiz sadece hatırlatmalarımızla birazcık düşündüreceğiz."

Dinçer Güçyeter, oyundan elde edilecek geliri de arkadaşlarıyla birlikte Soma'ya giderek ihtiyaç sahibi ailelere ulaştıracaklarını belirtti. 'Soma'ya Selam' oyununda Sevil Aydın, Serap Türkel Ayık, Emel Batır, Eşref Çakar, Gül Emeket, Yaşar Güzel, Ülkü İçten, Nur Kamer, Filiz Karadağ, Gülsevim Koçdemir, Suat Kuzucu, Ümran Pargan ve Birten Ural oyuncular sahne alacak. 28 Haziran Cumartesi akşamı sahnelenecek oyun, Katakomben Tiyatrosu adına Kazım Çalışgan'ın yapacağı bir selamla konuşmasının ardından saat 19.30'da başlayacak.

3-013.jpg

***

20:30

MERSİN'DEN SOMA'YA RAMAZAN YARDIMI

TÜRKİYE Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Mersin Şubesi ile Mersin Soda Sanayi işçilerinin aralarında topladığı gıda paketleri, Ramazan ayı öncesi Manisa'nın maden faciasıyla sarsılan Soma ilçesine getirildi.

Bir TIR dolusu gıda yardım paketi, Soma Linyit Kapalı Spor Salonu'nda madenci ailelerine dağıtıldı. Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Mersin Şubesi Murat Marangoz, "Soma'ya getirmiş olduğumuz bu yardımlar, Mersin Soda Krom-San, tuz işletmesi fabrikalarında çalışan işçi arkadaşlarımıza işveren tarafından verilen ramazan paketleridir. Oradaki çalışan arkadaşlarımız Soma'da iş cinayetine, maden cinayetine kurban giden şehit ailelerine ve içeriden sağ çıkan arkadaşlarımıza bir yardım, bir dayanışma adına buraya gelmiştir. Bu dayanışma ruhu ile faydalı olabildiysek ne mutlu bizlere" şeklinde konuştu.

4-007.jpg

 

Kaynak:Haber Kaynağı