BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (2.7.2014 / Çarşamba / 00:01 itibaryle)

BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (2.7.2014 / Çarşamba / 00:01 itibaryle)

Saat saat tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve 1 Temmuz 2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.

11:18

İKİ BÖBREĞİ DE İFLAS EDEN MADENCİ NAKİL BEKLİYOR

İZMİR'in Kınık İlçesi'nde maden işçisi 39 yaşındaki Ergün Gezgin (39), 2 böbreğinin de iflas etmesi nedeniyle diyalize bağlanarak yaşamını sürdürüyor. Doktorların, yaşamasının böbrek nakline bağlı olduğunu söylediği Ergun Gezgin nakil için yardım bekliyor.

Manisa Soma'daki bir maden ocağında çalışan evli Tuğçe (8), Gülçin (6) ve Edanur (4) adında 3 çocuk babası Ergün Gezgin, geçen 12 Mayıs'ta aniden rahatsızlandı. Ağız ve burnundan kan gelmesi ve halsizlik hissetmesi üzerine Gezgin, Fatih Mahallesi'ndeki Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi'ne başvurdu. Gezgin, buradan Bergama Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Buradaki tahlil ve tetkikleri sonucu Gezgin'e böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Her iki böbreği de yeterince işlevini yerine getirmediği belirlenen Gezgin, durumunun ciddi olması üzerine daha kapsamlı olan İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi'ne gönderildi. Burada 10 günlük tedavisinin ardından taburcu edildi.

EŞİ, HASTA OLDUĞU İÇİN BÖBREĞİNİ VEREMEDİ

Yaşamını belirli aralıklarla diyaliz makinesine bağlı olarak sürdürecek olan Gezgin'e doktorlar yaşının genç olduğunu, sağlığına kavuşmasının böbrek nakline bağlı olduğunu söyledi. Seyhan Gezgin, eşine böbreğinin tekini vermeyi teklif etti. Ancak kendisinin de başka rahatsızlığı bulunması nedeniyle doktorlar bunun mümkün olmadığını belirtti. Maddi durumunun iyi olmadığını, iki aydır da sağlık problemleri nedeniyle çalışamadığını belirten Ergün Gezgin, bir an önce sağlığına kavuşabilmek için yetkililerden yardım beklediğini söyledi.

Seyhan Gezgin de tek isteklerinin bir an önce eşinin sağlına kavuşması olduğunu belirtip, "Eşim 9 yıldır kömür ocağında çalışıyordu. Hastalığı nedeniyle artık işe de gidemiyor. Çoluk çocuk perişan olduk. Biz de onunla birlikte gün geçtikçe üzüntüden perişan oluyoruz. Hiçbir şey istemiyoruz, Yeter ki eşim sağlığına kavuşsun" dedi.

1-033.jpg

12:35

SOMA'DAKİ MADEN FACİASININ ARDINDAN, İŞ MAHKEMESİ KURULUYOR

MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında 301 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından, ceza davasının yanı sıra, ölenler için yüzlerce tazminat davası ile bu firma bünyesinde çalışan 6 bine yakın işçi için de olası anlaşmazlıklardan dolayı yoğun bir mahkeme süreci de başlamış oldu. Halen iş mahkemesi bulunmayan Soma için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) da harekete geçti. Manisa Barosu'nun başvurusu üzerine HSYK'nın, iş mahkemesinin kurulmasına karar verdiği, biri Yargıtay'dan olmak üzere iki uzman hakimi de görevlendirdiği belirtildi.

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında çıkan yangın sonrasında, 301 işçi yaşamını yitirdi. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli soruşturma sonrasında ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bunun yanı sıra can veren işçilerin aileleri firma aleyhine yüzlerce maddi ve manevi tazminat davası açtı. Yine Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. bünyesinde çalışan yaklaşık 6 bin işçi ile ilçedeki diğer iş kollarında çalışanların da yoğun olarak sürdürdüğü dava süreçleriyle ilgili, ihtisas mahkemesine duyulan ihtiyaç da artmış oldu.

BARO'NUN BAŞVURUSU OLUMLU KARŞILANDI

İlçede iş davalarına bakan Birinci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin hem bu konularda uzmanlaşmamış olması hem de iş yükünün aşırı artmasından dolayı, özellikle avukatlar bunun sıkıntı yaratacağını sık sık dile getirdi. Bunun üzerine Manisa Barosu da, Soma'da iş mahkemesi kurulması için HSYK'ya başvurdu. Bu başvuruyu değerlendiren HSYK, talebi olumlu karşılayıp ilçede iş mahkemesi kurulmasına karar verdi. Bu konudaki yazısını da, Soma'nın bağlı olduğu Ahkihar Adalet Komisyonu Başkanlığı'na da gönderdi.

İKİ HAKİM GÖREVLENDİRİLDİ

HSYK, iş mahkemesinin önümüzdeki Eylül ayında başlayacak olan yeni adli yıl ile birlikte faaliyete geçmesine de karar verdi. İş mahkemesinde görev yapmaları için de iş hukuku davalarına bakan Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi'nde görevli olan tetkik hakimi Hamit Çakmak ile yine Konya'nın Cihanbeyli İlçesi'ndeki iş mahkemesinde görevli hakim Battal Şener Soma'ya atadı. Bu hakimlerin de yine adli yılla birlikte göreve başlayacakları öğrenildi. Maden faciasıyla ilgili tazminat davaları ile şirketlerle yaşanan iş anlaşmazlıklarının artık bu mahkemede görüleceği açıklandı.

İŞLEMLER DAHA KOLAY OLACAK.

İş mahkemesinin açılmasının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız şunları söyledi:

"Bizler burada yaşamını yitiren işçilerimizin aileleri için önemli çalışmalar yaptık, davalar açtık. Ancak ilçede iş mahkemesi yoktu. Bunun için görevlendirilmiş olan mahkemenin yükü de oldukça fazlaydı. Bunun üzerine HSYK bünyesinde gerekli adımları attık. Onlar da bunu olumlu karşıladı. Soma Adliyesi'nde iş mahkemesinin kurulmasına yönelik gerekli yazı, buranın bağlı olduğu Akhisar Adalet Komisyonu Başkanlığı'na geldi. Adli yılla birlikte iki hakimle faaliyete geçecek. Artık davalar, bu konuda ihtisaslaşmış bir mahkemede görülecek. İşlemler daha kolay yürüyecek."

TÜM İHTİLAFLARA MAHKEME BAKACAK

Tazminat, maden ve iş sağlığı konusundaki tüm ihtilafları bu mahkemesinin çözeceğini belirten Baro Başkanı Balkız şöyle devam etti:

"Soma'da Asliye Hukuk mahkemesi vardı. İş mahkemesi yoktu. Soma gibi işçi yoğunluğu olan ilçede iş mahkemesi olmalıydı. 13 Mayıs'daki 301 işçimizin şehit olduğu kazanadan sonra Akhisar Adalet komisyonu ve Manisa Barosu'nun istekleri doğrultusunda iş mahkemesi kuruldu. Maden ocaklarındaki her türlü sıkıntı iş güvenliği, iş akdi tazminat gibi işleri, iş mahkemesi çözecek. Bugüne kadar Soma'da adli yargıda bir sıkıntı vardı. 100 bin nüfusun üzerindeki yerlere 2'inci sınıf hakim atanması gerekirken, Soma'da yıllardır bu kural uygulanmadı. Soma'da en az 4 yılı geçkin kıdemde hakim olması gerekirdi. İlk defa atamalar bu kademelerinde üstünde oldu. 1'inci sınıf 2 hakim İş Mahkemesi'ne atandı."

2-025.jpg

23:55

DENİZDE KARTONDAN TEKNE YARIŞMASI

DENİZCİLİK ve Kabotaj Bayramı nedeniyle TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından bu yıl 7. kez düzenlenen 'Kartondan Tekneler Yarışması'nın galibi Şehir Plancıları Odası oldu.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda TMMOB İzmir Koordinasyon Kurulu'nun düzenlediği 'Kartondan Tekneler Yarışması' renkli görüntülere sahne oldu.

Alsancak Cumhuriyet Meydanı'nda yarışma katılımcılarının tekne yapım çalışmalarıyla başlayan etkinlikte Pasaport Rıhtıma yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte yarışmasının bu yıl ki konsepti olan Soma'ya destek sloganları atıldı.

Bu yıl 7. Kez düzenlenen yarışmaya TMMOB'ya bağlı derneklerin İzmir şubelerine üye olan öğrencilerden oluşan 20 takım katıldı. Düdüğün çalmasıyla başlayan yarışta birinciliği Şehir Plancıları Odası alırken, ikinciliği Ziraat Mühendisleri Odası, üçüncülüğü ise Tekstil Mühendisleri Odası aldı. En İyi Tasarım ödülünü Gemi Makinaları ve İşletme Mühendisleri Odası, Centilmenlik Ödülü'nü Maden Mühendislik Odası, En Temiz Çalışan takım ödülünü Makina Mühendisleri Odası ile İlk Batan Tekne Ödülü'nü ise Jeoloji Fizik Mühendisleri Odası aldı.

Ödül töreninde konuşan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri, Melih Yalçın, "Bu yıl 7. kez düzenlediğimiz etkinliğimizi artık uluslararası festival ayarına getirmek istiyoruz. Her yıl yarışma daha heyecanlı oluyor. Bu yıl konsepti ise Türkiye'nin gündemine oturan Soma olayları oldu. Soma'da şehit olan 301 arkadaşımızı unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

3-018.jpg

 

OKURLARA ÖNEMLİ NOT:

Haberimizi buraya kadar okuduğunuza göre bu konuda hassasiyet sahibi olduğunuzu düşünmemiz için hiçbir engel yok.

Şunu söylememize izin verin; 'Bu gün Soma'da ne oldu' uygulamamız bizleri de şaşırtan derecede ilgi gördü.

Sizlerden gelen 'bakın böyle bir şey de burada oldu' içerikli o kadar çok bilgilendirme alıyoruz ki, bu işin sadece Soma ya da başka bir yer ile sınırlı kalamayacağına karar vermek zorunda kaldık.

İşte bu nedenle; çok yakında, Türkiye'nin dört bir yanındaki hak arama mücadelelerini buraya taşımayı planlıyoruz.

Düşüncemiz; her gece saat 12'den sonra düzenli olarak bir adet il-ilçe-kaza-köy ağırlıklı ve bir adet de Türkiye Geneli olmak üzere iki adet bültenvari haber hazırlamak.

Derdimiz; olay haberi derleyip kışkırtıcılık yapmak değil elbet. Her türlü eylem, protesto ve hak arama mücadelesine yer vereceğimiz gibi, olumlu her türlü adımı, girişimi, gelişmeyi ve uygulamayı da haberleştireceğiz.

Bu hayali gerçekleştirebilmek için, siz okurlarımızın bilgi, belge ve desteğine çok ihtiyacımız olacak. Sizler, bizim ana akım-merkez medya harici haber kaynaklarımız olur musunuz?.

Bu mücadelede bizlere destek vermenize ve gönüllü haber kaynaklarımız olmanıza ihtiyacımız var.

Bu yolda bizi yalnız bırakmayın. Bizler, size burada, bu mücadeleyi nefesimiz yettiğince sürdüreceğimiz sözü veriyor, desteğinizle bir fark yaratacağımızı düşünüyoruz.

''Sizler tespit edip belgeleyin, biz duyuralım... Tüm Türkiye duysun!'' diyoruz.

Bize ulaşmanız ve her türlü bilgi ve belgeyi bize ulaştırmanız için;

[email protected]

e-posta adresimiz 7 gün 24 saat hizmetinizdedir.

İlginize şimdiden teşekkür ederiz.

Düne ait (30 Haziran 2014) Soma habermiz için burayı tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı