BUGÜN SOMA'DA NE OLDU

BUGÜN SOMA'DA NE OLDU

Dakika dakika tüm gelişmeler.

DHA haberlerinden derlenmiştir.

23:46

SOMA MADENCİLERİNE MAAŞLARI YATTI

MANİSA'nın Kırkağaç İlçesi'nde, Soma'da yaşanan maden kazanın meydana geldiği ocakta çalışan ve maaşlarını alamadıkları için eylem yapan işçilerin hesaplarına bugün paraları yatırıldı.

Soma'da yaşanan maden faciasında üretimi durdurulan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'da çalışan işçiler paralarını alamadıkları için dün eylem yaptı. İşçilerinin oturma eylemi yapmasından sonra maaşların Cuma gününe kadar yatırılacağı açıklandı. Kırkağaç İlçesi'nde bulunan işçiler bugün akşam hesaplarına yatan paralını aldı. Maaşlarını alan maden işçileri, çok mutlu olduklarını ve kesintinin olmadığını söyledi. Normalde her ayın 14 veya 157in de paralarının yattığını belirten işçiler, gecikmeli de olsa maaşlarını aldıkları için mutlu olduklarını belirttiler. Bazı maden işçileri ise maaşlarını çekerken diğer arkadaşları ise hatıra olması için paraları göstererek fotoğraf çektirdi. Madenciler, "Çekmiş olduğumuz maaşımızı borçlarımızı kapatacağız" dediler.

18:43

SOMALI MADENCİLER BUGÜN DE OTURMA EYLEMİ YAPTI-2

İŞÇİLER AK PARTİ BİNASINA YÜRÜDÜ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, Kaymakamlık önünde 1 saat oturma eylemi yapıp dağılan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin işçilerine destek olmak amacıyla Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölge Şubesi'ne bağlı 250 kişi, bugün saat 17.00 sıralarında Cengiz Topel Meydanı'nda sendika binası önünde bir araya geldi. 'Haklıyız kazanacağız', 'Verilen sözler yerine getirilsin', 'uzun boylu adam işçine sahip çık' ve 'maden işçisi yalnız değildir' sloganları eşliğinde grup, Nazım Usuloğlu Caddesi üzerinde bulunan Ak Parti Soma İlçe Başkanlığı'na hareket etti.

Ak Parti İlçe Başkanlığı'nın bulunduğu binaya 50 metre kala grubu, polis ekipleri durdurdu. Polis ekiplerinin geçişlerine izin vermemesi üzerine grup bulundukları noktada basın açıklamasını yaptı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkanı Ali Gökmen, şunları söyledi:

"Bu ülkede yağmanın talanın önünü açıp işçiye köle düzenini reva görenler. Soma için, özel sektör işçilerimizin tek kurtuluşu olan kamulaştırma için, 22 Haziran pazar günü yapacağımız mitinge, işçi arkadaşlarımızı arayıp bu mitinge katılmayın diye tehdit edenler. Biliyoruz ki korkuyorsunuz, biliyoruz ki yaratığınız kan gölünde boğulacağınızı da biliyorsunuz. Evet korkun. Buradan iktidar partisi milletvekillerine sesleniyoruz. Biz özelleştirmeye hayır demek için buradayız. Kamulaştırma için buradayız. İş cinayetleri bitsin diye buradayız. Çocuklar babasız kalmasın diye buradayız. Hani siz fıtrat diyorsunuz ama biz şunu çok iyi biliyoruz. 1984 yılında üretime başlayan ve 2006'da rödövansla devredilen Eynez Karanlıkdere ocağımızda bu süre içinde yalnızca bir arkadaşımız ölmüştür. İşte bu ocakların devlet eliyle ve güvenlik içinde işletilmesinin sonucudur. Sığındığınız fıtratın değil. Sendikayı hedef gösterenlere de sesleniyoruz. Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Migem'in hiç mi suçu yok. Buraları denetleyen iş müfettişlerinin, patronların hiç mi suçu yok. Suçlu özelleştirmeyi, taşeronlaştırmayı savunanlardır. Bir daha haykırıyoruz. Soma'nın hakkettiği gülen yüzlü insanlar var edebilmenin tek yolu, kamulaştırmadır. Bilin ki içinde kamulaştırmayı barındırmayan çözüm önerileri yalnızca ve yalnızca aldatmaktır"

İşçiler basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

18:40

SOMA'DA İŞ MAHKEMESİ KURULDU, HAKİMLER SEÇİMDEN SONRA

MANİSA Barosu Başkanı Zeynel Balkız, maden faciasının meydana geldiği Soma'da İş Mahkemesi kurulduğunu, ancak hakimlerin göreve başlamasının Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasına sarkacağını söyledi. Balkız, "Cumhurbaşkanı seçimlerinden dolayı hakimlerimizin intikali seçim sonrasına kalmış olacak. Bu da hak sahipleri adına ciddi bir sıkıntıdır. İş mahkemelerinde bu davaların 3 ay içerisinde bitirilmesi öngörülüyor. Oysaki 3 ay içinde duruşma dahi yapamayacaklar" dedi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ı ziyaret eden Baro Başkanı Zeynel Balkız, maden faciasında baronun yaptığı çalışmalar hakkında rapor sundu. Mağdur ailelerin hukuki süreçlerini üstlendiklerini belirten Baro Başkanı Balkız, çeşitli açıklamalar yaptı.

26 AİLENİN TAZMİNAT DAVASI AÇILDI

Maddi ve manevi tazminat davalarını açmaya yönelik yardım sunduklarını, 137 ailenin da adli yardım için başvurduğunu belirten Baro Başkanı Balkız, "Hazırlık çalışmaları tamamlanan 26 ailenin tazminat davası şu anda açıldı. Yürüyen bir ceza soruşturması var. Bu ceza soruşturmasında bir an önce gerçeğin ortaya çıkması için elimizdeki bilgiler ve belgeleri Cumhuriyet Savcıları ile paylaşıyoruz" dedi.

"BU TÜR DAVALARIN 3 AY İÇİNDE BİTİRİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR"

HSYK'dan 15 gün önce Akhisar Adalet Komisyonu Başkanlığı'na kuruluş yazısının gönderildiğini, böylelikle Soma Adliyesi'nde görev yapacak İş Mahkemesi'nin kurulduğunu ifade eden Baro Başkanı Balkız, "Bu mahkemede görev yapacak 2 İş Mahkemesi Hakimi de görevlendirildi. Ancak sıkıntımız şurada. Maalesef yargının yapısından kaynaklanan sorunları hala yaşıyoruz. Gelecek hakimlerden birisi Yargıtay'da, birisi Cihanbeyli'de halen görevli. Cumhurbaşkanı seçimlerinden dolayı hakimlerimizin intikali, seçim sonrasına kalmış olacak. Bu da hak sahipleri adına ciddi bir sıkıntıdır. İş mahkemelerinde bu tür davaların 3 ay içerisinde bitirilmesi öngörülüyor. Oysaki 3 ay içinde duruşma dahi yapamayacaklar. Onun için bu sıkıntıları da aşmaya çalışıyoruz. HSYK ile görüşmelerimiz olacak" diye konuştu.

"DAVANIN SAHİBİ OLMALI"

Baro Başkanı Balkız, 2009 yılından bu yana madende yapılan teftişlerle ilgili inceleme yapılması gerektiğini söyledi. Baro Başkanı Balkız, "52 klasörden oluşan bu dava sadece bu işle görevli bir savcı tarafından görülmesini ve bakılmasını talep ettik. Bu davanın bir sahibi olmalı. Davanın boyutu itibariyle kazanın oluşuna neden olacak unsurlar içerisinde bugün bilirkişi raporu bekleniyor. Tekrar madene girilmiş değil. Müfettiş raporları, teftiş heyeti raporlarının incelenmesi var. Savcılar ilgili bakanlıklardan genel bir soruşturma izni istemişler. Ama bunun eksik olduğunu söylüyoruz. 2009 yılından bu yana yapılan teftişlerin hepsinin incelenerek mevcut raporların iddia makamı tarafından incelenmesinin doğru olduğunu söyledik" dedi.

Soma'daki maden mağdurlarının mahkemeleri ulaşılabilir görmediğini vurgulayan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Barosu'nun desteğinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Vali Bektaş, "Süreç artık yargıya intikal etmiştir. Orada artık bize söz düşmez. Biz şehit ailelerine ve madenlerde çalışan işçilere yardım etmeliyiz. Maden şehitlerinin yakınlarının mağduriyetleri gideriliyor. İnsanlar mağdur olmayacaklarına dair ikna olmuş durumdalar. 301 şehit ailesinin çocuğuna ev yapılıp verilmesi söz konusu. Evlerin yapılacağı arsada yakında inşaat başlayacak" dedi.

SOMALILAR MADENLERİN AÇILMASINI İSTİYORMUŞ

Önümüzdeki hafta yangın çıkan madene girilmesinin planlandığını belirten Vali Bektaş, "Bizim madencilik sistemimiz gelişmiş ülkelerle boy ölçüşecek standartlarda değil. Soma maden kazası Türk madencilik sektöründe bir milat olacaktır. Kapatılan iki ocaktan birinin önümüzdeki hafta, diğerinin ise daha sonraki hafta açılabileceğini öğrendik. İşçiler 'Soma'dakiler madenleri açın ama güvenli bir şekilde çalışalım' diyor. Soma'da 'madenleri açın' dışında bir taleple karşılaşmadım" diye konuştu.

16:08

SOMALI MADENCİLER BUGÜN DE OTURMA EYLEMİ YAPTI-1

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 kişinin öldüğü maden faciası sonrası üç ocağı da kapalı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yaklaşık 6 bin çalışanı, dün eylem kararı aldı. İlk gün yol kapatan grup, bugün de Kaymakamlık önünde oturma eylemi yaptı. Yaklaşık 1 saat sonra eylem sona erdi. AK Partili Manisa Milletvekili Muzzaffer Yurttaş, işçilerin ücretini devletin ödeyeceğini, ödemelerin de şirketten tahsil edileceğini açıkladı.

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin Eynez bölgesindeki maden ocağında meydana gelen yangında, 301 madenci hayatını kaybetti. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin de, yaptığı incelemeler sonrasında şirkete ait Işıklar ile Ata Bacası maden ocakları, iş sağlığı ve iş güvenliğine uygun bulunmayarak kapatıldı.

Facianın ardından, geçen 15 Mayıs'ta, Nisan ayı maaşlarını alan işçilerin hesaplarına bir daha para yatırılmadı. Hem kazanın olduğu ocakta, hem de diğer iki maden ocağında çalışan işçilere, gerek şirket yetkililerinden, gerekse de ilçeyi ziyaret eden siyasilerden ücretlerin zamanında ve tam olarak yatacağı güvencesi verildi.

Önceki gün ücretlerinin yatacağı umuduyla banka hesaplarını kontrol eden işçiler, bunun gerçekleşmediğini görünce, bu duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine protesto kararı alan işçiler, dün İzmir- Bergama karayolunu yaklaşık 2 saat ulaşıma kapadı. Bir süre sonra tekrar ulaşıma açan işçiler sessizce dağıldı. İşçilerin eylemi bugün de sürdü. Kaymakamlığın da bulunduğu Cengiz Topel Meydanı'na bugün saat 11.30'da toplanan işçiler, oturma eylemi yaptı. İşçiler, oturma eylemi sırasında Soma Kaymakamlığı'nın bahçe duvarına, 'Verilen sözler tutulsun. Tüm sorumlular yargılansın. Madenler kamulaştırılsın. Taşeron çalıştırma yasaklansın' pankartı astı. Çevrede bulunan sivil ve çevik kuvvet polisleri, olası bir olumsuzluğa karşı önlem aldı. İl Emniyet Müdürü Tayfun Erdal Ceren, meydana gelerek oturma eylemi başlatan işçilerle görüştü. İl Emniyet Müdürü Ceren'in uyarıları sonrası 1 saat süren oturma eylemine son veren işçiler, sessizce dağıldı.

 

"İŞÇİ ÜCRETLERİNİ DEVLET ÖDEYECEK" AÇIKLAMASI

TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi ve AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş ise yazılı bir açıklama yaparak, işçi ücretlerinin devlet tarafından ödeneceğini açıkladı. Yurttaş yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Maden kazası sonrası kapatılan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Eynez Ocağı'nda çalışan işçiler ile yine denetlemeler sonucu iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hususları yerine getirmediği için üretimi durdurulan Işıklar ve Atabacası ocaklarında çalışan işçilerin ücretleri yürürlükteki kanun ve yönetmelikler çerçevesinde işveren tarafından ödenmesi gerekiyordu. Ancak verilen sürenin dolmasına rağmen işverenin işçi ücretlerini ödemediği tespit edildi. İşçilerimizin mağduriyetini gidermek adına Meclise 17 Haziran 2014 tarihinde verdiğimiz kanun teklifi ile işçilerin ücretleri işsizlik fonundan ödenecek ve işverenden bu ücretler faizi ile birlikte devlet tarafından tahsil edilecektir. Amacımız işçilerimizin bir an önce ücretlerini almalarıdır. Önümüzdeki hafta torba yasa içerisinde maden çalışanlarının özlük hakları ile ilgili ve emeklilikleri ile ilgili düzenlemeleri de yapacağız."

Kanun teklifinin Mecliste tüm partilerin desteği ile kabul edildiğini belirten Yurttaş, Cumhurbaşkanının onayı ile Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra yürürlüğe gireceğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı