BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (16.7.2014 / Çarşamba / 00:01 itibariyle)

BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (16.7.2014 / Çarşamba / 00:01 itibariyle)

Saat saat tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve 15 Temmuz-Salı-2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu, saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.

 

15.07.2014 13:31

BAŞBAKAN ERDOĞAN: SOMA YARDIM HESABINDA TOPLANAN MİKTAR 46 BUÇUK MİLYON LİRAYA ULAŞTI

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu. Soma maden faciasından sonra açılan yardım hesaplarında toplanan miktarın dün itibariyle 46 buçuk milyon liraya ulaştığını belirten Başbakan Erdoğan, "Milletçe hepimizi hüzne boğan 301 işçi kardeşimizin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının üzerinden iki ay gibi bir süre geçti. İnsanımızın hayır severliği sayesinde yardım hesabında toplanan miktar dün itibariyle 46 buçuk milyon liraya ulaşmış bulunuyor. Hayatını kaybeden 301 işçimizin ailelerine 154'bin 450'şer lira olarak paylaştırıyoruz" dedi.

Meclis çalışmalarına değinen Başbakan Erdoğan, "Geçen hafta terörün sonlandırılmasına dair kanunu çıkararak çözüm süreci yolunda ileri bir safhaya geçtik. İnşallah bu hafta ve önümüzdeki hafta yoğun şekilde çalışarak Ramazan Bayramı öncesinde kanun tasarısını çıkaracak ardında Meclisi tatile çıkarmış olacağız. Soma'da hayatını kaybeden 301 madencimizin yakını için getirilen düzenlemedir. Soma'da elim maden kazasının ardından devletimiz imkanlarını seferber etti. Milletimiz örnek bir dayanışma sergiledi. Şu an itibariyle 301 madencimizden 234'ünün yakınlarına aylık bağlama işlemleri SGK tarafından tamamlanmış durumda. 67 madencimizin yakınları mevcut yasadan dolayı bundan yararlanamıyordu, şimdi aylık bağlama imkanı getiriyoruz" diye konuştu.

"TASARIYLA MADENCİ ŞEHİTLERİMİZİN SGK'YA OLAN HER TÜRLÜ BORÇLARINI SİLİYORUZ"

Tasarıyla maden şehitlerinin SGK'ya olan her türlü borçlarının silineceğini belirten Başbakan Erdoğan, "Bu tasarıyla madenci şehitlerimizin SGK'ya olan her türlü borçlarını siliyoruz. Ölüm aylığı için gerekli olan 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartını kaldırıyoruz. Anne ve babalar için muhtaçlık kriterini de kaldırıyoruz. Şehit madencilerinin bir yakınının kamuda istihdamını sağlıyoruz. Kazanın meydana geldiği işletmede şehit olan 301 madencimizin 630 yakınına ve o işletmenin sigortalısı olan 2640 madencimize 6 ay boyunca net ücretleri kadar ücret, bu hafta içinde İŞKUR tarafından ödenmeye başlanacak" açıklamasında bulundu.

"MADENCİLERİMİZE ASGARİ ÜCRETİN İKİ KATINDAN AZ ÜCRET ÖDENEMEYECEK"

Tasarıyla birlikte madencilerin yıpranma ile birlikte 43 yaşında emekli olabilme imkanına kavuşacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Soma'da bulunan ve faaliyetleri durdurulan Eynes Atabacası ve Işıklar Maden işçilerinde çalışan madencilerimize üç ay boyunca işletmenin ödeyemediği işleri İŞKUR tarafından ödenecektir. Bu tasarıyla madende çalışan kardeşlerimiz için önemli düzenlemeler getiriyoruz. Madencilerimize asgari ücretin iki katından az ücret ödenemeyecek. Yer altında çalışmadıkları resmi tatil, hafta tatili, izin ile yıpranma payı veriyoruz. Madencilerimiz için 55 olan emeklilik yaşını 50'ye düşürüyoruz. Böylece madencilerimiz yıpranmayla birlikte 43 yaşında emekli olabilme imkanına kavuşuyor" ifadelerine yer verdi.

"SOMA YARDIM HESABINDA TOPLANAN MİKTAR 46 BUÇUK MİLYON LİRAYA ULAŞTI"

Soma maden faciasından sonra açılan yardım hesaplarında toplanan miktarın dün itibariyle 46 buçuk milyon liraya ulaştığını belirten Başbakan Erdoğan, "Maden işçilerimize fazla çalışma yapılamayacak. Fazla çalışma yaptırılırsa mesai ücretleri yüzde yüz artırılarak ödenecek. Yıllık ücretli izin sürelerini de 4'er gün artırıyoruz. Milletçe hepimizi hüzne boğan 301 işçi kardeşimizin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının üzerinden iki ay gibi bir süre geçti. İnsanımızın hayır severliği sayesinde yardım hesabında toplanan miktar dün itibariyle 46 buçuk milyon liraya ulaşmış bulunuyor. Nakdi yardımlar içerisinde 16,8 milyon liralık yardım miktarıyla en büyük katkıyı yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne teşekkür ediyorum. Birer konut bağışlayan Doğuş Holding'e, ikinci bir konut bağışlayan Gaziantep Organize Sanayi Odası'na teşekkür ediyorum. Bu madenci kardeşlerimiz 434 evlat bıraktılar. Eğitim çağında olan, yeni doğanlar da dahil 389 çocuğumuz ve gencimiz bulunuyor. Eğitim hayatları boyunca burs sağlama vaadinde bulunan vakıflara teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

"SOMA'DA HAYATINI KAYBEDEN 301 İŞÇİMİZİN AİLELERİNE 154'BİN 450'ŞER LİRA ÖDEME YAPILACAK"

Somalı aileler için başlatılan yardım kampanyalarının bugün itibariyle sonlandırıldığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, Soma maden ocağı kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine, 154 bin 450 lira ödeme yapılacağını vurgulayarak şöyle konuştu: "Yardımların nasıl değerlendirileceği konusunu da dün karara bağladık. Nakit yardım hesaplarında toplanan 46 buçuk milyon lirayı. Hayatını kaybeden 301 işçimizin ailelerine 154'bin 450'şer lira olarak paylaştırıyoruz. Yani yakınlarını kaybeden her bir aileye 154 bin 450 lira ödeme yapacağız. Ailelerine kendi barınma ihtiyaçları için, sabit gelir kaynağı oluşturmak üzere, toplam 2'şer adet konut yaptırılacak. Camisi, okulu, parkı bulunan siteler şeklinde tasarlanıyor. Konutlar Doğuş Holding tarafından inşa edilirken, Gaziantep Sanayi Odası TOKİ tarafından yapılacak. Eğitim hayatları boyunca MEB koordinasyonunda vakıf ve derneklerimiz tarafından burs sağlanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığımız, bu çocuklarımıza burs ve yurt konusunda öncelik tanıyacak. Yardım kampanyamızı bugün itibariyle sonlandırdığımızı ifade etmek istiyorum. Bağış yapan herkese teşekkür ediyorum. Allah bir daha bizi böylesine acı bir imtihan ile imtihan etmesin."

 

15.07.2014 15:21

SOMA'DA PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZİ AÇILIYOR

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçinin yakınları ile sağ kurtulan madencilere hizmet verecek Psikososyal Destek Merkezi kurulacak.

Faciayla sarsılan Soma'da, ölen madencilerin yakınlarına, kurtulan ve diğer ocaklarda çalışan madencilere hizmet vermesi planlanan Psikososyal Destek Merkezi'nin, 225 metrekare alan üzerine yapımına başlandı. Facia nedeniyle ilçede ailelerde travma oluştuğunu belirten Soma Kaymakamı Bahattin Atçı şunları söyledi:

"Bölgeye gönüllü gelen psikolog ve psikiyatristler, sadece kazanın meydana geldiği ocakta çalışanlarda değil, diğer ocaklarda çalışan madencilerin de benzer etkiler ve tereddütler yaşaması ve bir kısım olumsuzlukların baş göstermesi üzerine madenci aileleri ve madenciler ile görüşmenin iyi olacağını söyledi. Bizler de Kaymakamlık olarak bir araştırma yaptık. Daha önce Emniyet Müdürlüğümüzün olduğu eski yerde boş arsa vardı. Orada çok acil bir bina yapmak üzere özellikle Maden- İş Genel Başkanımız Nurettin Akçul ile konuştum. Buraya prefabrik bir bina yapabileceklerini ve masraflarını karşılayabileceklerini söyledi. Biz hemen çalışma başlattık. Devlet Su İşleri ve Şube Müdürümüz, Soma Belediyesi'nden ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığından gelen arkadaşlarla bir çalışma yaptık. Kısa sıra sürede projesini çizdirdik ve yapımı hemen başlattık. Sanırım bir hafta gibi sürede bitecek. Bitikten sonra orası madencilere yönelik, ailelere yönelik Psikososyal Destek Merkezi haline gelecek ve hizmet verecek. Bu çalışmalar bittikten sonra da yine bu amaçla bu doğrultuda başka hizmetler için kullanılabilir."

1-046.jpg

15.07.2014 15:56

AFAD: SOMA KAMPANYASI SONA ERDİ

AFAD tarafından yapılan açıklamada, Soma'ya gösterilen duyarlılığın bir cevap bulabilmesi ve verilen desteklerin hayatını kaybeden 301 işçimizin ailelerine toplu olarak ulaştırılması için yayınlanan genelge sonrası AFAD'ın açtığı hesaplarla yürütülen Soma Kampanyası, bugün itibarıyla sona ermiştir" denildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yaptığı yazılı açıklamada kampanya kapsamında biriken 46 milyon 500 bin TL'nin hayatını kaybeden 301 işçinin ailelerine eşit şekilde paylaştırılacağı her bir aileye 154 bin 450 TL ulaştırılacağı belirtilerek, "Soma'da yaşanan maden kazası sonrası kamuoyunun destek olmaya yönelik taleplerini karşılamak üzere 17 Mayıs 2014 tarihli genelge ile başlatılan Soma Kazazedelerine Yardım Kampanyası sona erdi. Milletimizin hassasiyeti ve kuruluşlarımızın duyarlı yaklaşımı sayesinde, AFAD'ın açtığı Soma Kampanyası hesaplarında bugün itibariyle 810 bin TL'si 1866'ya 'SOMA' yazılarak gönderilen kısa mesaj numarasında, 45 milyon 690 bin TL'si ise doğrudan banka hesaplarında olmak üzere toplam 46 milyon 500 bin TL'lik destek birikmiştir. Sona eren kampanyada biriken 46 milyon 500 bin TL, hayatını kaybeden 301 işçimizin ailelerine eşit şekilde paylaştırılarak her bir aileye 154 bin 450 TL ulaştırılacaktır. Barınma ihtiyaçlarına köklü çözüm getirmek ve gelecekte sabit bir gelir kaynağı oluşturmak üzere hayatını kaybeden 301 işçimizin aileleri için toplam 602 konut yaptırılacak, her aileye iki konut verilecektir. Konut alanları, içerisinde cami, okul ve çocuk parkı bulunan siteler şeklinde tasarlanmaktadır. 602 konutun 301 adedi Doğuş Holding A.Ş. tarafından inşa ettirilecek, kalan 301 konut ise Gaziantep Sanayi Odası tarafından TOKİ vasıtasıyla yaptırılacaktır. Kazada hayatını kaybeden 301 işçimizin, okul çağına erişmemiş çocukları da dahil olmak üzere, eğitimine devam eden 389 evladına eğitim hayatları boyunca vakıf ve dernekler tarafından burs sağlanacaktır. Kampanyaya katkı yapan tüm destekçilere, bu süreçte kamuoyu vicdanının gösterdiği yüksek hassasiyete ve basın mensuplarının ortaya koyduğu duyarlılığa teşekkür ederiz" ifadelerine yer verildi.

 

15.07.2014 16:05

İZMİR'DE KÖMÜR TARTIŞMASI

İZMİR'de Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, dar gelirli ailelere kaymakamlıklar aracılığıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın kömür dağıtması tartışmaları da beraberinde getirdi. Sıcaklığın güneş altında 40 dereceye kadar ulaştığı kentte, Karabağlar Kaymakamlığı yetkilileri, kömürün hep bu tarihlerde dağıtıldığını söyledi. Buna karşılık soru önergesi veren CHP Milletvekili Alaattin Yüksek ise hükümetin hem kömürü seçim rüşveti olarak dağıttığını hem de bu kömürleri 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den aldığını öne sürdü.

İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ekipleri, kentin en büyük ilçesinde daha önce isimlerini belirlediği yaklaşık 8 bin aileye kömür yardımı yapmaya başladı. Kömürler muhtarlıklarla yapılan plan doğrultusunda TIR'larla boş alanlara götürüldükten sonra buralardan da küçük kamyonetlerle belirlenen adreslere gönderildi. Her aileye de ortalama torbalar halinde paketlenmiş 700 kilogram kömür dağıtıldığı öğrenildi.

SEÇİM RÜŞVETİ TARTIŞMALARINI GÜNDEME GETİRDİ

Ancak üzerinde 'satılamaz' ibarelerinin bulunduğu torbalardaki kömürlerin, yaz ayında ve sıcaklığın zaman zaman 40 dereceyi bulduğu günlerde dağıtılması, 10 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, rüşvet tartışmalarını da gündeme getirdi. Kaymakamlık yetkilileri, kömürlerin her yıl bu tarihlerde dağıtılmaya başlandığını bunu da uzun yıllardır yaptıklarını dile getirdi. Kömür yardımı alan ailelerden Çetin Ağababa da üç yıldır kömür yardımı aldıklarını kışın daha az masraf ettiklerini söyledi.

YÜKSEL, SORU ÖNERGESİ VERDİ

Kömür tartışmalarının yaşandığı sırada CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel de TBMM'ye soru önergesi verdi. Yüksel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yanıtlaması üzerine TBMM Başkanlığı'na verdiği önergesinde, şu soruları sordu:

"2003 yılından itibaren toplam kaç ton kömür dağıtılmıştır? Yıllara ve illere göre dağılımı nedir? SYDV'lere teslim edilen toplam kömürün ne kadarı TKİ'den, ne kadarı dışardan ve hangi yöntemle satın alınmıştır? Satın alımlarda kamu zararı oluştuğu gerekçesi ile açılan soruşturma ve dava var mıdır? Kömür alımlarda hangi firmalar tercih edilmiştir? Firma tercihinde hangi kriterler dikkate alınmıştır? Bugüne kadar kaç aileye kömür yardımında bulunulmuştur? Her yıl düzenli olarak kömür yardımında bulunulan aile sayısı nedir? Dağıtılan kömürün cinsi ve kalorisi nedir? SYDV'lere gönderilen kömürlerle ilgili olarak dağıtımı yapılmadan önce analiz yaptırılmakta mıdır? Kömürlerin kalitesi Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğine uygun mudur? Bugüne kadar adı geçen yönetmeliğe uygun olmadığı için geri alınan/toplanan kömür miktarı nedir? İzmir Karabağlar'da toplam kaç ton kömür dağıtılmıştır? Her haneye kaç ton kömür verilmiştir? İçinde bulunduğumuz bu yaz aylarında kömür dağıtımına hız verilmesinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dönük bir yatırım olduğu iddiaları hakkında ne düşünülmektedir?"

Konuyla ilgili açıklama da yapan Alaattin Yüksel, yapılan işlemin seçim rüşvetinden başka izahı olmadığını dile getirerek, "AKP halkı yoksulluktan kurtarmak istemiyor. Bu tür rüşvetlerle oy alıp kendisine bağlamak için bunu yapıyor. Yazın kömür dağıtır. Kışın köylerde buzdolabı dağıtır. Bunları hep seçim dönemlerinden önce yoğunlaştırdı. Biz bu senaryoyu referandum öncesi gördük. AKP yoksul vatandaşın oyuna ipotek altına almaya çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi aba altından sopa gösteriyorlar. Hiç umutlanmasınlar. Bundan önce olduğu gibi İzmirliler bu oyuna gelmez. Biz parti olarak aile sigortası uygulaması getireceğiz. O zaman bunlara gerek kalmayacak" dedi.

Kömürlerin 301 işçinin hayatını kaybettiği ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den alındığı yönünde de ellerinde bilgi bulunduğunu söyleyen Alaattin Yüksel, "TKİ bu firmadan yüklü miktarda kömür almıştı şimdi bunları dağıtıyormuş. Bunlar, sorularımıza cevap verirlerse ortaya çıkacak. Yani kendi adamlarından kömür alıp zenginleştiriyorlar ardından da bu kömürleri yine oy için vatandaşa dağıtıyorlar. Bu kömürlere uzun zamandır torbalar içerisinde Soma'da bekletilmiş, bundan dolayı da yanma kalitesi azalır, kirlilik seviyesi yükselirmiş. Yani bu kalitesiz kömür dağıtılıyor" dedi.

2-037.jpg

15.07.2014 18:39

MADENCİ YAKINLARINDA BURUK SEVİNÇ

MANİSA'nın maden faciasıyla sarsılan ilçesi Soma'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısında ve AFAD'ın da resmi sitesinde yaptığı açıklamalar yaklaşan bayram öncesi sevinçle karşılandı. Kişi başı 154 bin 450 lira dağıtılacağını öğrenen madenci yakınları, yardım kampanyasında destek olan vatandaşlara teşekkür etti.

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta çıkan yangında, 301 madenci yaşamını yitirdi. Ölen madencilerin ailelerine destek için AFAD, yardım kampanyası başlattı. Yaklaşık 2 ay süren kampanya bugün son buldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sitesinden, yardım kampanyasının bugün itibariyle sona erdiğini bildirdi. Soma kampanyası hesaplarında 46 milyon 500 bin lira toplandığı ve ölen 301 madencinin ailelerine paranın eşit şekilde paylaştırılarak kişi başı 154 bin 450 lira dağıtılacağı açıklandı. Ayrıca her aileye 2 konut sağlanacağı ve çocukların eğitim hayatları boyunca vakıf ve dernekler tarafından burs sağlanacağı belirtildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda faciada ölen madencilerin aileleri için yapılacak yardımı ilan etti. Yaklaşan Şeker Bayramı öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AFAD'ın yaptığı açıklamalar başta Soma olmak üzere ölen madencilerin yakınlarında buruk bir sevinç yarattı.

'İÇİMİZ BURUK'

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Ege Bölgesi 3 No’lu Şube Başkan Yardımcısı Cafer Bülbül, "Biz bir yandan üzüldük, bir yandan da sevindik mutlu olduk. Biraz içimiz buruk. Burada 301 ailenin ocağı söndü. Bunlar hiçbir şekilde maddi değerle ölçülmez. Yapılan şeyler gerçekten güzeldi. Bizler Şunu beklerdik. AFAD'ta biriken paranın bir miktarı da şu anki mağdur işçi arkadaşlara yardım edilseydi. Bu ramazan günlerinde çok iyi olurdu" dedi.

Faciada yaşamını yitiren madencilerden Recep Gümcür'ün (30) eşi Alime Gümcür (35), "Tabii ki acımız büyük. Soma'yı bağışlasalar olmaz ama Başbakanımızda ve Devletimizden Allah hepsinden razı olsun. Bugüne kadar arkamızı bırakmadılar. Yardım ediyorlar. Bir yandan acım büyük ama sevindim" diye konuştu. Madende ölen bir diğer işçi Sait Karaca'nın (28) eşi 2 çocuk annesi Zeynep Karaca (28) , "Tabii isterim. Çünkü çocuklarım var. Kiradaydık. Çocuklar için zor olur. Bir gelirim ve işim yok. Maaş bağladılar. Çocuklarımın geleceğini düşünmem lazım. İstemiyorum diyemem çünkü o eşimin hakkıydı. Benim eşim yerin binlerce metre altına çocuklarım için giriyor. O benim çocuklarımın hakkı" dedi.

3-027.jpg

OKURLARA ÖNEMLİ NOT:

Haberimizi buraya kadar okuduğunuza göre bu konuda hassasiyet sahibi olduğunuzu düşünmemiz için hiçbir engel yok.

Şunu söylememize izin verin; 'Bugün Soma'da ne oldu' uygulamamız bizleri de şaşırtan derecede ilgi gördü.

Sizlerden gelen 'bakın, böyle bir şey de burada oldu' içerikli o kadar çok bilgilendirme alıyoruz ki, bu işin sadece Soma ya da başka bir yer ile sınırlı olamayacağına karar vermek zorunda kaldık.

İşte bu nedenle; çok yakında, Türkiye'nin dört bir yanındaki hak arama mücadelelerini buraya taşımayı planlıyoruz.

Derdimiz; olay haberi derleyip kışkırtıcılık yapmak değil elbet. Her türlü eylem, protesto ve hak arama mücadelesine yer vereceğimiz gibi, olumlu her türlü adımı, girişimi, gelişmeyi ve uygulamayı da haberleştireceğiz.

Bu mücadelede bizlere destek vermenize ve gönüllü haber kaynaklarımız olmanıza ihtiyacımız var.

Bu yolda bizi yalnız bırakmayın. Bizler, size burada, bu mücadeleyi nefesimiz yettiğince sürdüreceğimizin sözünü veriyor, desteğinizle bir fark yaratacağımızı düşünüyoruz.

''Sizler tespit edip belgeleyin, biz duyuralım... Tüm Türkiye duysun!'' diyoruz.

Bize ulaşmanız ve her türlü bilgi ve belgeyi bize ulaştırmanız için;

[email protected]

e-posta adresimiz 7 gün / 24 saat hizmetinizdedir.

İlginize şimdiden teşekkür ederiz.

Bir önceki güne ait (14 Temmuz 2014) Soma haberimiz için burayı tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı