BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (14.7.2014 / Pazartesi / 00:01 itibariyle)

BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (14.7.2014 / Pazartesi / 00:01 itibariyle)

Saat saat tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve 13 Temmuz-Pazar- 2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu, saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.

13.07.2014 12:07

SOMA'DA MADENCİLER VE AİLELERİNE İFTAR

 MANİSA'nın Soma İlçesi'nde kömür madeni faciasında ölenlerin yakınları ve kurtulan işçiler ile aileleri için 'Kardeşlik İftarı' düzenlendi. Yaklaşık bin kişinin katıldığı iftar sonrası konuşan Belediye Başkanı AK Partili Hasan Ergene, ölen madencilerin yakınlarına konut verilmesi için çalışmaların devam ettiğini, maaş bağlanamayan 60'a yakın madenci yakınına da kısa sürede maaş ödenmesi için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

Soma Belediyesi tarafından Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Azot Tesisleri'nde verilen iftara Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı AK Partili Hasan Ergene, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Tulup, maden faciasından kurtulan işçiler ve aileleri ile ölen madencilerin yakınları katıldı. İftar sofrasında ölen madenciler için dua edildi. Yemekten sonra konuşan Başkan Ergene, "Devletimizin eli her zaman üzerlerinde olacak. Yerel yönetim olarak da biz olalım olmayalım, bizden sonra gelenler de eminim ki sizlere en güzel şekilde sahip çıkacaklar. Bütün ihtiyaçlarınız bizim için önceliklidir. Sayın Kaymakamımız başta olmak üzere hükümetimizin bütün yetkili kurum ve kuruluşları sizlerin mağduriyetini gidermek için seferber olmuş durumdalar. Oluşan hassasiyet neticesinde açılan yardım kampanyasında ciddi miktarda kaynak birikti. Bu kaynak kısa zaman içerisinde hak sahiplerine paylaştırılacak. Hayırseverlerin katkılarıyla her bir maden şehidimiz için konut edindirmek üzere çalışmalarımız başlatıldı. Bununla ilgili yer seçimi tamamlandı. Kısa zamanda temellerini atacağız ve oralarda birer daire sahibi olacaksınız. Soma'da oturmaya devam etseniz de buradan ayrılsanız da o daire üzerinde istediğiniz şekilde tasavvuf etme hakkına sahipsiniz" dedi.

Başkan Hasan Ergene, Soma'daki faciada yaşamını yitiren 301 madencinin tamamının yakınlarına maaş bağlanması için TBMM'de yasal düzenleme de dahil olmak üzere her türlü çalışmanın yapıldığını hatırlattı. En son meclis gündemine gelen yasa ile birlikte maaş bağlanamayan son 60 civarında maden şehidinin yakınlarına da maaşlarının bağlanacağını söyledi.

OCAKLARIN AÇILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da işçilerin bir süredir açılması için eylem yaptıkları maden ocaklarına değindi. Atçı, "Daha madenlerimiz açılmadı. Ankara'dan gelen müfettişlerimiz bir takım eksiklikleri tespit ediyor. Tabii ki bundan sonra madenci kardeşlerimizin işçi sağlığı, işçi güvenliği kurallarına uygun iş yerlerinde çalışmalarını sürdürmeleri çok önemli. Bundan sonra daha adil daha yüreklerimizi rahatlatıcı ücret almaları çok önemli. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Işıklar ve Atabacası ocaklarında şu anda düzeltme çalışmaları sürüyor. Eksiklerin giderilmesi için dayanışma içerisinde olmamız lazım. Eğer bunu yapmazsak madencilik sektörü çok büyük zarar görür. Somamızın geleceği madenlere bağlı. Sıkıntılı günlerdeyiz hepimiz el ele vererek bu sıkıntılı günleri aşacağız" diye konuştu.

13.07.2014 13:31

İKİ BAKANLIĞIN MÜFETTİŞLERİ, KAPATILAN MADEN OCAĞINA GİRDİ

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından Soma Kömür İşletmeleri'ne ait diğer ocaklar Ata Bacası ile Işıklar da müfettişler tarafından iş sağlığı, iş güvenliği ve proje ihlalleri gerekçesiyle yetersiz bulunarak kapatıldı. Kapatılan Işıklar madeninde sürdürülen iyileştirme çalışmalarının ardından, hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişleri incelemelerini tamamladı. Kararın, önümüzdeki hafta içerisinde açıklanacağı öğrenildi.

Geçen, 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eymir ocağında meydana gelen yangında, 301 madenci yaşamını yitirdi. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada ise aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi de tutuklandı. Bunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin de yaptığı incelemeler sonrasında, şirkete ait Işıklar ile Ata Bacası maden ocakları da iş sağlığı ve iş güvenliğine uygun bulunmaması, proje ihlalleri gerekçesiyle kapatıldı. Bunun yanı sıra olayda hayatını kaybeden işçilerin avukatları, açtıkları tazminat davaları sonrasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin mallarına tedbir konulması için müracaatta bulundu. Avukatların başvurularını inceleyen Soma 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, şirketin tüm alacaklarına, banka hesaplarına ve gayrimenkullerine el koydu.

MÜFETTİŞLER TEKRAR OCAĞA GİRDİ

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Işıklar ile Ata Bacası madenlerinin kapatılmasının ardından, bu ocaklarda işçi sağlığı ile işçi güvenliğine yönelik iyileştirme çalışmaları başlatıldı. Ocaklarda teknik olarak görev yapan ekipler, arkadaşlarının, daha güvenli ve uyarı cihazları daha iyi çalışan bir ortamda üretimde bulunmaları için mesai harcadı. Ekiplerin günler süren çalışmalarının tamamlanmasının ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yetkilileri, geçen hafta içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu'na başvurarak istedikleri düzenlemeleri yaptıklarını bildirdi. Bunun üzerine ilk olarak bu bakanlığa bağlı müfettişler Işıklar ocağına girdi inceleme yaptı, ardından da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişleri, projeye göre var olan aksaklıklar bazında inceleme yaptı. Müfettişlerin olumlu izlenimlerle döndükleri, ancak ayrıntılı değerlendirme sonrasında, önümüzde hafta içerisinde kararlarını açıklayacakları öğrenildi.

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı da madenlerin açılmasını isteyen işçilere, gelişmelerin olumlu yönde ilerlediğini açıklamıştı. Şirket yetkilileri de olumlu bir yanıt almayı umut ettiklerini dile getirdi.

13.07.2014 14:58

İZMİR ESNAFINDAN SOMALI AİLELERE BAYRAM YARDIMI

İZMİR Minibüsçüler Odası üyeleri, yaklaşan ramazan bayramı öncesinde, Soma'daki maden faciasında ölen işçilerin aileleri için 45 bin liralık yardımda bulundu. Toplanan para Soma Kaymakamlığı'nın verdiği hesaba yatırılırken, sembolik çeki ise İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uğuz ve oda yöneticileri tarafından Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'ya teslim edildi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Birliği ve bağlı odaların, ilk günlerden itibaren gereken yardımı ve ilgiyi gösterdiğini belirterek, "Son olarak İzmirli minibüsçülerin çam sakızı çoban armağanı, gönüllerinden kopan yardımlarını Soma Kaymakamlığı'nın belirttiği hesaba aktardık" dedi.

'KAMPANYAYA HER ÜYE KATILDI'

Yaklaşan bayram öncesi toplanan yardımın yararlı olacağına inandığını belirten İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uğuz da, şöyle konuştu:

"Oda üyelerimiz gönüllerinden ne koparsa bağışladılar. Kampanyamıza her üyemiz katıldı. Madende çalışan ve vefat eden vatandaşlarımızın yoksul olduklarını, mecburiyetten bu ağır işte çalıştıklarını gördük. Dolayısıyla evlerinin direkleri yıkılan yoksul aileler zor günler yaşıyorlar. Yaklaşan bayram öncesi bir nebze olsun ihtiyaçlar karşılanırsa ne mutlu bize" diye konuştu.

'SOMA ESNAFI DA ZOR DURUMDA'

Esnaf teşkilatının duyarlılığından büyük memnunluk duyduğunu vurgulayan Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da, maden çalışmalarının sekteye uğramasının Soma'da dengeleri bozduğunu söyledi. Kaymakam Atçı, "İlçedeki esnaf sanatkarlar da zor durumda. Halka hizmet eden esnaf sanatkarlar, madencilerin gelirlerinin durmasıyla sıkıntıya girdi. Bu noktada bizi teselli eden Türk milletinin duyarlılığı oldu. Felaketin ardından Türkiye'nin dört bir yanından yardımlar geldi. Tüm Soma halkı adına sizlere teşekkür ediyoruz" dedi.

Ziyaretin sonunda yardım için hazırlatılan sembolik çek Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'ya teslim edildi.

13.07.2014 15:08

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ, SOMALI 30 AİLEYE KURAYLA EV VERİYOR

 MANİSA'nın facianın yaralarını sarmaya çalışan ilçesi Soma'da, ölen madenci yakınlarına verilmek üzere İstanbul'un Beşiktaş İlçesi Belediyesi 30 konut satın aldı. Evlerin ölen madencilerin yakınlarına düzenlenecek törenle Kadir Gecesi teslim edileceği belirtildi. Beşiktaş Belediye Başkanı CHP'li Murat Hazinedar, attığı tweet ile haberi duyurdu.

Beşiktaş Belediye Başkanı CHP'li Murat Hazinedar, Soma'daki maden faciasının hemen ardından Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ile ilçeye gitti. Acılı aileler ile buluşan Hazinedar, madenci yakınları için burada Beşiktaş sitesi yapacağının sözünü verdi. Bu kapsamda Beşiktaş Belediyesi'nin yüksek bütçe ile hazırladığı 19 Mayıs Gençlik Festivali iptal edildi. Bütçesi de Soma'ya ayrıldı. Ardından Beşiktaş Belediyesi ölen madencilerin yakınları için Soma İstasyon Zafer Mahallesi Hoca Ahmet Yesefi Caddesi üzerinden 30 konut satın aldı. Beşiktaş Konutları adı verilen dairelerin 23 Temmuz 2014 Çarşamba günü Kadir Gecesi'nde ailelere teslim edileceği belirtildi.

BAŞKAN TWEETLE DUYURDU

Beşiktaş Belediye Başkanı CHP'li Murat Hazinedar, konutların satın alındığı haberini twitter sayfasından "Söz verdiğimiz gibi dün itibariyle Soma'da 30 daire alımını gerçekleştirdik" ve "23 Temmuz Kadir Gecesi'nde Soma Meydanı'nda 301 maden şehidimizin ailelerine noter huzurunda dairelerini teslim edeceğiz" tweet'i ile duyurdu.

Öte yandan satın alınan dairelerin iki blokta, 3+1 ve 115 metrekare olduğu, ilk 10 yıl ne kiraya verebileceği ne de satabileceği öğrenildi. Ayrıca aileler için alınan evlerde mobilyadan beyaz eşyaya kadar tüm eşyaların bulunacağı belirtildi.

13.07.2014 23:10

SOMA'DA 'SOMA GELECEĞİNİ TARTIŞIYOR' KONULU FORUM

MANİSA'nın Soma ilçesinde Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Dev Maden-Sen) tarafından 'Soma Geleceğini Tartışıyor' konulu forum düzenledi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Dev Maden-Sen) tarafından 'Soma Geleceğini Tartışıyor' konulu forum, Hükümet Konağı önünde düzenledi. Foruma DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özer, TMMOB/MMO Başkanı Ayhan Yüksel ve Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, madenciler, madenci yakınları, DİSK üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Grup, "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak "Verilen Sözler Tutulana Kadar Direneceğiz", "Maden Ocakları Kamulaştırılsın", İş Sağlığı ve İş güvenliği İstiyoruz" ve Madencilere verilen sözlerin bulunduğu pankart açtı. Forumda maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisi için saygı duruşunda bulunuldu.

Yaklaşık 200 kişilik forumda konuşma yapan Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, " 'Ucuza üretim, çok çok üretim, çok çok kar', bu cümlenin büyüsüne kapılanlar başka hiçbir değere, kanuna, mevzuata, insan canına, insan hakkına kulak asmadılar. Zalim bir üretim ve çalışma düzeni Soma'da da böyle yaratıldı. Kontrolsüz özel sektör, taşeronlar, dayı başlarıyla sağlanan çok çok üretim, ucuza üretim çarkı hızlandıkça can kayıpları da hak ihlalleri de hızlandı. Madencilik kuralları çiğnendi, yasalar hiçe sayıldı, sensörler, elektronik ölçüm cihazları ve işçilerin uyarısı göz ardı edildi. Göstere göstere, bağıra bağıra gelen facia nihayet gerçekleşti. Yürekler kavrulup yandı. Ölüm, gözyaşı, acı ve hüzün Soma'dan bütün ülkeye ve hatta dünyaya yayıldı. Bildiğiniz gibi facianın ilk saatlerinde, ilk günlerinde saklanıp gizlenmeye çalışılan kusurlar, ihmaller, insafsızlıklar ve alçaklıklar bir bir daha sonra ortaya çıktı. Bu kadar acı içinde bir acı daha vardı ki, uzun süre bu acı unutulmayacaktır. Bu ihanet unutulmayacaktır. O da 301 can kaybına rağmen mevcut sendika hala kusurları saklamaya, gizlemeye, işverenleri korumaya ve aklamaya çalıştı ilk günlerde. İşçiler sahipsiz bırakılmıştı ve aldatılmışlıklarına alabildiğine isyan etti. Onun için bu isyanımız işçiye ihanet eden herkesi, haksızlık eden herkesi yakacaktır" dedi.

OCAKLAR, BAĞIMSIZ BİR HEYET TARAFINDAN DENETLENSİN

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Soma'daki bu madenlerin gerçek sahibi TKİ'dir. TKİ, Enerji Bakanlığı'na bağlı bir kurumdur ve iki aydan bu güne kadar herhangi bir TKİ yöneticisinin yargılandığını, hesap sorulduğunu, Enerji Bakanının ya da Enerji Bakanlığı'ndaki herhangi bir yetkiliden hesap sorulduğunu görmedik. Çalışma Bakanı dedi ki, 'O madenlerde bütün denetimler yapılmıştır, her şey mevzuata uygundur' dedi. Ama aslında bunu söyleyerek Çalışma Bakanı etkin bir denetim yapılmamış olduğunu, bu madenlerde işçilerin ölüme terk edildiğini itiraf etmiş oldu. Ve bu güne kadar TKİ'den, enerji bakanlığından, çalışma bakanlığından, başta bakanların kendisi olmak üzere ne hesap soruldu, ne yargılandı. Yargı önüne çıkarılan tek bir bürokrat ya da yönetici görmedi Soma. Hatta benim onurum koltuklardan ya da paradan daha değerlidir diyerek istifa eden tek bir yönetici de görmedik" diye konuştu.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Verilen sözlerin tutulmadığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, "Maaşlar tam şekilde ve eksiksiz ödenecek, şartlar düzenlenene kadar. Maaşları bir buçuk ay boyunca salladılar, ödemediler. Ne zaman ki biz Meclis'te büyük bir patırtı, sizlerde burada büyük bir eylem örgütlediniz, o gün maaşları işveren ödemezse devlet öder diye garantiye alıp, ardından işverene parayı ödettiler. Ama içinde prim yok, vergi yer altı yerine yer üstü diye düzenlenmiş 400-500 lira eksik maaş var" dedi.

OKURLARA ÖNEMLİ NOT:

Haberimizi buraya kadar okuduğunuza göre bu konuda hassasiyet sahibi olduğunuzu düşünmemiz için hiçbir engel yok.

Şunu söylememize izin verin; 'Bugün Soma'da ne oldu' uygulamamız bizleri de şaşırtan derecede ilgi gördü.

Sizlerden gelen 'bakın, böyle bir şey de burada oldu' içerikli o kadar çok bilgilendirme alıyoruz ki, bu işin sadece Soma ya da başka bir yer ile sınırlı olamayacağına karar vermek zorunda kaldık.

İşte bu nedenle; çok yakında, Türkiye'nin dört bir yanındaki hak arama mücadelelerini buraya taşımayı planlıyoruz.

Düşüncemiz; her gece saat 12'den sonra düzenli olarak bir adet il-ilçe-kaza-köy ağırlıklı ve bir adet de Türkiye Geneli olmak üzere iki adet bültenvari haber hazırlamak.

Derdimiz; olay haberi derleyip kışkırtıcılık yapmak değil elbet. Her türlü eylem, protesto ve hak arama mücadelesine yer vereceğimiz gibi, olumlu her türlü adımı, girişimi, gelişmeyi ve uygulamayı da haberleştireceğiz.

Bu hayali gerçekleştirebilmek için, siz okurlarımızın bilgi, belge ve desteğine çok ihtiyacımız olacak. Sizler, bizim ana akım-merkez medya harici haber kaynaklarımız olur musunuz?.

Bu mücadelede bizlere destek vermenize ve gönüllü haber kaynaklarımız olmanıza ihtiyacımız var.

Bu yolda bizi yalnız bırakmayın. Bizler, size burada, bu mücadeleyi nefesimiz yettiğince sürdüreceğimizin sözünü veriyor, desteğinizle bir fark yaratacağımızı düşünüyoruz.

''Sizler tespit edip belgeleyin, biz duyuralım... Tüm Türkiye duysun!'' diyoruz.

Bize ulaşmanız ve her türlü bilgi ve belgeyi bize ulaştırmanız için;

[email protected]

e-posta adresimiz 7 gün / 24 saat hizmetinizdedir.

İlginize şimdiden teşekkür ederiz.

Bir önceki güne ait (11 Temmuz 2014) Soma haberimiz için burayı tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı