BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (12.7.2014 / Cumartesi / 00:01 itibariyle)

BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (12.7.2014 / Cumartesi / 00:01 itibariyle)

Saat saat tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve 11 Temmuz-Cuma- 2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu, saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.

 

11.07.2014 13:38

MECLİSTEKİ KAVGANIN TARAFLARINDAN CHP'Lİ ÖZEL KONUŞTU

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ile tartışan, yumruklaşmaya varan kavgada gözlüğü yere düşen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, kavganın ayrıntılarını anlattı, Soma konusundaki sözlerin tutulmadığını söyledi. Özel, "Türk insanının, toplumun unutkanlığına güveniyorlar. Ondan zamana yayma peşindeler. Ama verdikleri sözler, imzaları elimizde. Her ortamda bunları hatırlatıp, ölen işçiler için, acılı aileler için bu mücadelemiz kesintisiz devam edecek" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun dünkü görüşmeleri sırasında CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ile AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün arasında tartışma çıktı. Yumruklaşmaya varan tartışma sırasında, Özgür Özel'in gözlüğü yere düştü. Salondakiler tarafları güçlükle sakinleştirdi.

FERAMUZ İKİ GÜÇ ARASINDA KALMIŞ, HASSASLIĞI ONDAN

Özgür Özel, bugün kavganın ayrıntılarını anlattı. Soma faciasının ardından verilen sözler ile bu konuda kendisinin önerge tekliflerini takip etmek için 36 gündür komisyonun çalışmalarını izlediğini söyleyen Özgür Özel, şöyle konuştu:

"Burada sözlerin yerine getirilmesi için çabaladık. Ama yrene getirilmedi. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik geldi. Burada, Başbakan'ın kaza sonrasında verdiği işçilerin maaşının en az 2 bin TL olacağı ve 6 maaş da ikramiye verileceği sözü yerine getirilmedi. İkramiye verilmedi. Maaş için de iki asgari ücret sınırı getirildi. Ben de Bakan'a 'Başbakan söz verdi ama siz yerine getirmediniz' dedim. Ardından AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli araya girip bana laf attı. Ben de ona 'Yalan söylüyorsunuz milleti kandırıyorsunuz' dedim. Bunun üzerine Feramuz Üstün, hızla üzerime geldi. İlk olarak milletvekillerinin önündeki kağıtları üstüme fırlattı, ardından da sandalyeye çıkıp yumruk atmaya çalıştı. Bu sırada yaşanan arbede sırasında zaten diğer milletvekilleri araya girdi."

Feramuz Üstün'ün milletvekili arkadaşlarının kendisine oruçlu olduğu için sinirlendiğini söylediklerini, ancak olayın farklı boyutlarının olduğunu öğrendiğini dile getiren Özel, "Feramuz Üstün'ün Gümüşhane'deki bir maden şirketiyle yakın ilişkileri varmış. Şimdi o şirketinin sahibi ile başbakan arasında tartışma yaşandığı için de Feramuz Üstün, zor günler geçiriyormuş. Çünkü iki güç arasında kalmış durumda. Maden konusundaki görüşmelerde hep tepki oldu. Meğer nedeni buymuş. Ben de bunları kavganını ardından Gümüşhane'den gelen telefonlardan yeni öğrendim. Ama o ne yaparsa yapsın biz halkın haklarını takip edeceğiz. Yani Feramuz Üstün'ün oruçtan değil başka bir nedenden siniri bozukmuş" dedi.

YAŞAM ODASI İÇİN YÖNETMELİKTE KARAR KILDILAR

Soma'da facianın yaşanmasının ardından en fazla tartışılan konulardan birisinin de 'yaşam odası' olduğunu, bunların yapılması için herkesin hemfikir de kaldığını söyleyen Özgür Özel, "O zamanlara hükümet yetkilileri yaşam odasının olması gerektiğini söyledi. Maden şirketleri, yaşam odalarının olmadığını açıklamaktan utandı. Ama komisyona geldiği sırada bunların her 40 kişi için bir odanın yapılmasının güçlüğünden bahsettiler, bunu yapmamaya karar verdiler. Asıl neden maden şirketlerine ek maliyet çıkmaması. Ama biz bu işin peşini bırakmayınca bu kez, 'Tamam kanuna koymayalım sonra bununla ilgili yönetmelik yayımlarız' dediler. Ama kanunu TBMM yapar ve normlar sıralamasında anayasadan sonra ikinci sırada olur. Yönetmelikleri ise bakanlık çıkartır ve sıralamada 4. hatta 5. sıralarda yeralır. AK Parti'nin Soma konusunda verdiği sözlerin hiçbirisi bana inandırıcı gelmedi. Orada halka sözler verdiler ama onları yapmayacakları belliydi. Ben bunun takibini yapıyorum. Ak parti yöneticileri verdikleri sözler için, yaşam odalarında olduğu gibi zamana yayma takdiği izliyorlar. Çünkü eğer bunları yerine getirecek olsalardı faciadan hemen sonra hepimiz hazırdık. Eğer isteselerdi o zaman kanunları getirip TBMM'den geçirirlerdi ama yapmadılar. Şimdi torba yasa gibi bir komiklik yapıyorlar. Burada Türk insanının, toplumun unutkanlığına güveniyorlar. Ondan zamana yayma peşindeler. Ama verdikleri sözler, imzaları elimizde. Her ortamda bunları hatırlatıp, ölen işçiler için, acılı aileler için bu mücadelemiz kesintisiz devam edecek" dedi.


1-044.jpg

11.07.2014 13:47

DERYA CAN, YENİ DÜNYA REKORLARI İÇİN DALACAK

MİLLİ sporcu Derya Can, iki disiplinde kendisine, bir disiplinde ise İtalyanlar'a ait dalış rekorunu kırmak için Antalya'nın Kaş İlçesi'nde, 20-22 Temmuz günlerinde dalış yapacak.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Spor Kulübü SAS- Sualtı Sporları üyesi milli sporcu Derya Can, 20-22 Temmuz günlerinde yapacağı yeni dünya rekoru dalış denemeleri için dalış çalışmalarına başladı. 2013 Serbest Dalış Dünya Şampiyonası'nda dünya ikincisi olan Derya Can, çalışmalarını Arnica sponsorluğunda Kaş'ta sürdürüyor.

2013'TE İKİ REKOR KIRDI

Geçen yıl 17 Ekim'de 'değişken ağırlıklı, paletsiz derin dalışta' -71 metreye inerek dünya rekoru kıran milli sporcu, bu alandaki dünya rekorunu 1 dakika 56 saniyede kırmayı başardı. Derya Can, 19 Ekim'de ise 'paletsiz ip destekli' dalışında -71 metreye 1 dakika 12 saniyede ulaştı. Su altında 2 dakika 31 saniye kalan Can, daha önce denenmemiş olan bu alanda da dünya rekorunun sahibi oldu.

SOMALI MADENCİLERE ADAYACAK

Kaş'ta geçen yıl iki disiplinde yaptığı dalışlarla dünya rekoru kıran Derya Can, üst üste kırdığı bu rekorların kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Kendi rekorlarını geliştirmeye hazırlandığını aktaran Can, "İlk disiplindeki 2 rekor denememi Soma'da maden faciasında yaşamını yitiren maden işçilerine ve 11 Mayıs 2014'de çok erken yaşta aramızdan ayrılan doğa dostu ODTÜ SAS'ın kurucularından K. Gökhan Türe'ye adayacağım. İkinci disiplindeki rekor denememde ise nefesimi, aynı heyecanı paylaşacağım Cem Esmeray için tutacağım. Bu rekorlar, Türkiye'nin tanıtımına yapacağı katkı açısından önemli. Bundan dolayı rekorun Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kullanılmasını arzu ediyorum" dedi.


2-035.jpg

11.07.2014 19:26

SOMA'DA İŞÇİLERDEN MADENLER AÇILSIN YÜRÜYÜŞÜ

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, facianın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta çalışan madenciler, gerekli önlemler alınarak madenlerin açılması için yürüyüş düzenledi.

Facianın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta çalışan yaklaşık 100 maden işçisi, bugün saat 17.30'da, Gazi Osmanpaşa Caddesi Beşyol Mevkii'nde toplandı. 'Soma uyuma, madencine sahip çık', 'Madenler açılsın, iş güvenliği alınsın', 'Esnaf uyuma, madencine sahip çık', 'Soma'ya verilen sözler tutulsun' sloganları eşliğinde yürüyüşe geçen grup, Atatürk Caddesi'nden Cengiz Topel Meydanı'na geldi.

Grup adına basın açıklamasını yapan maden işçisi Emre Ersin, "Soma sınırları içerisinde yer alan çalışmakta olduğumuz Soma Kömürleri Eynez ocağında meydana gelen kaza sonucu 301 kardeşimiz şehit olmuştur. Olayın üstünden 2 ay gibi bir süre geçmiş ve devlet tarafından gerekli incelemelerin yapıldığı bilinmektedir. Ancak kapatılan maden ocaklarının neden açılmadığı hala merak konusudur. Buradan hükümete sesleniyoruz. Tek geçim kaynağımız olan maden ocaklarının iş güvenliğinin sağlanarak, işçi hakları verilerek bir an önce faaliyete geçirilmesi gerekmektedir. Halen bu maden ocaklarının açılışını ertelemekle ne gibi siyasi amaç güdüldüğü anlaşılamamaktadır. Şimdi buradan ekmek mücadelesi veren maden işçileri olarak soruyoruz; Biz ne olacağız? Bu yaşanan maden kazasıyla ilgili maden işçisi ve Soma halkı mı cezalandırılıyor" dedi.

PAZARTESİ GÜNÜ IŞIKLAR OCAĞI AÇILABİLİR

Açıklama sonrası işçilere seslenen Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, "Şu anda iş güvenliği müfettişleri madenlerde ve özelliklede Işıklar ile Atabacası'nda çalışmalar yapıyorlar. Öncelikli olarak Işıklar madeninde çalışmalar yapılıyor. Müfettişler bugün benim yanıma geldi. Burada yaptığımız konuşmada çalışmaların olumlu geçtiğini, eksikliklerin çoğunun tamamlandığını, önümüzdeki hafta pazartesi günü Işıklar Maden Ocağı'nın büyük bir aksilik olmadığı sürece açılacağını belirttiler" diye konuştu. Kaymakam Atçı'nın konuşması sonrası işçiler sessizce dağıldı.

3-025.jpg

OKURLARA ÖNEMLİ NOT:

Haberimizi buraya kadar okuduğunuza göre bu konuda hassasiyet sahibi olduğunuzu düşünmemiz için hiçbir engel yok.

Şunu söylememize izin verin; 'Bugün Soma'da ne oldu' uygulamamız bizleri de şaşırtan derecede ilgi gördü.

Sizlerden gelen 'bakın, böyle bir şey de burada oldu' içerikli o kadar çok bilgilendirme alıyoruz ki, bu işin sadece Soma ya da başka bir yer ile sınırlı olamayacağına karar vermek zorunda kaldık.

İşte bu nedenle; çok yakında, Türkiye'nin dört bir yanındaki hak arama mücadelelerini buraya taşımayı planlıyoruz.

Düşüncemiz; her gece saat 12'den sonra düzenli olarak bir adet il-ilçe-kaza-köy ağırlıklı ve bir adet de Türkiye Geneli olmak üzere iki adet bültenvari haber hazırlamak.

Derdimiz; olay haberi derleyip kışkırtıcılık yapmak değil elbet. Her türlü eylem, protesto ve hak arama mücadelesine yer vereceğimiz gibi, olumlu her türlü adımı, girişimi, gelişmeyi ve uygulamayı da haberleştireceğiz.

Bu hayali gerçekleştirebilmek için, siz okurlarımızın bilgi, belge ve desteğine çok ihtiyacımız olacak. Sizler, bizim ana akım-merkez medya harici haber kaynaklarımız olur musunuz?.

Bu mücadelede bizlere destek vermenize ve gönüllü haber kaynaklarımız olmanıza ihtiyacımız var.

Bu yolda bizi yalnız bırakmayın. Bizler, size burada, bu mücadeleyi nefesimiz yettiğince sürdüreceğimizin sözünü veriyor, desteğinizle bir fark yaratacağımızı düşünüyoruz.

''Sizler tespit edip belgeleyin, biz duyuralım... Tüm Türkiye duysun!'' diyoruz.

Bize ulaşmanız ve her türlü bilgi ve belgeyi bize ulaştırmanız için;

[email protected]

e-posta adresimiz 7 gün / 24 saat hizmetinizdedir.

İlginize şimdiden teşekkür ederiz.

Bir önceki güne ait (9 Temmuz 2014) Soma haberimiz için burayı tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı