BUGÜN -CUMA- SOMA'DA NE OLDU? (19.7.2014 / Cumartesi / 00:01 itibariyle)

BUGÜN -CUMA- SOMA'DA NE OLDU? (19.7.2014 / Cumartesi / 00:01 itibariyle)

Saat saat tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve 18 Temmuz-Cuma-2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu, saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.

 

18.07.2014 10:27

SOMA'DA 5 BİN MADEN İŞÇİSİ ÇALIŞMIYOR

TÜRKİYE Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Ege Linyit İşletmesi (ELİ) Müessese Müdürü Hakkı Duran, Soma'da 301 kişinin öldüğü maden faciası sonrası bazı ocakların hala açılmadığını, bu nedenle 5 bin işçinin çalışmadığını söyledi.

Soma'da facianın yaşandığı ocağın halen kapalı olduğunu belirten Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürü Hakkı Duran, ayrıca aynı şirkete ait Işıklar ve Atabacası ocaklarında da aktif olarak faaliyete geçilmediğini söyledi. Duran şöyle dedi:

"İş müfettişlerince, Işıklar ocağında bir problemin olmadığı, açılabilir hale geldiği söylendi. Hava dönüş sirkülasyonunun sağlıklı yapılması, 140 metre bir havalandırma yapılması gerekiyordu. İki ayda 45 metre mevcut işçilerle açabildiler. Geri kalanını bu tempoyla giderse 90-100 günde gidilmesi gerekiyor. İşçiler yüzde 25- 30 civarında geliyor ama iş görülmüyor. İşçi 'nasılsa ocak kapalı, ben paramı alıyorum niye geleyim' diyor? Gelse de tam verimli çalışmıyor. İşveren şu anda çıkış veremiyor. O iradeyi gösteremiyor. Dağınık bir hal olduğu için eski haline dönmesi büyük bir mesele."

2013 yılında piyasaya 3,5 milyon ton kömür verdiklerini, bu yıl da 3 milyonu yakalamayı hedeflediklerini kaydeden Duran, kazadan önceki maden işçisi sayısının azaldığını duyurdu. Duran, Soma'daki 11 bin 500 maden işçisinden 5 bininin şu an çalışmadığını söyledi.

54 BİN TON KÖMÜR YOLA ÇIKTI

Sosyal yardımlaşma kapsamında ülkenin değişik illerine kömür göndermeye başladıklarını dile getiren Duran, Soma'dan 54 bin ton kömürün yola çıktığını kaydetti. Kömürde çok büyük bir sıkıntı beklemediklerini söyleyen Duran, "Bizim 426 bin ton bu seneki yüklememiz var. 150 bin ton da elimizde stoklanmış kömürlerimiz var" diye konuştu.

1-048.jpg

18.07.2014 11:24

SOMA'DA 301 İŞÇİNİN ÖLDÜĞÜ OCAKTA YANGIN SÖNMEDİ

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağının, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla kapatılan kapılarından biri, jandarmanın gözetiminde savcılık izniyle açıldı. İçerideki ölçümlerde, yangının devam etmesinden dolayı karbonmonoksit gazının hala 500 PPM'in üzerinde olduğu, işçilerin büyük bir bölümünün can verdiği S panosunun bulunduğu alanın suyla kaplandığı ve araştırma için gerekli koşulların henüz oluşmadığı belirlendi. Kapının tekrar kapatılarak bir süre daha bekleneceği öğrenildi.

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında çıkan yangın sonrasında, 301 madenci yaşamını yitirdi. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli soruşturma sonrasında ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bunun yanı sıra can veren işçilerin aileleri firma aleyhine maddi ve manevi tazminat davaları açtı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin mallarına Birinci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararıyla el konuldu.

OCAĞIN İKİ KAPISI KAPATILDI

Maden alanındaki kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, ocaktaki yangının sönmesi için iki kapısı beton duvarla kapatıldı. Yaklaşık iki ay kapalı kalan maden ocağının kapısı, içerideki durumun kontrolü amacıyla üç gün önce tekrar açıldı. Savcılıktan alınan izin sonrasında jandarma gözetiminde kapılardan birisindeki duvarın bir bölümü yıkıldı. İçeriye de isimleri savcılıkca belinlenen ve madencilik konusunda uzun yıllar görev yaptıkları için uzmanlaşmış, teknik nezaretci ile işçiler girebildi.

ARAŞTIRMA YAPMAYA ELVERİŞLİ ÇIKMADI

Ocak içerisinde bir süre ilerleyen ekiplerin yaptıkları ölçümlerde, yangının hala bazı bölümlerde devam etmesinden dolayı korbonmonoksit gazının 500 PPM'in üzerinde olduğu belirlendi. Normal şartlarda ocakta 50 PMM'in üzerinde karbomonoksit gazının olamayacağı öğrenildi. Ancak normal değerinde 10 katı üstünde içeride gaz bulunmasından dolayı da, ekipler, ocak içerisinde ilerleyemedi. Bunun yanı sıra işçi ölümlerinin en fazla meydana geldiği yer olarak bilinen S panosunda da, yine ekiplerin özel cihazlarla bazı kontrolleri yaptıkları öğrenildi. Bu bölgenin de tamamen sular altında olduğu saptandı. Suyun hem söndürme çalışmaları sırasında biriken, hem de kazı yapılmayan madendeki yeraldı suları olduğu öğrenildi.

TEKRAR KAPATILDI

Madendeki incelemede, ocağın araştırmaya ya da bilirkişlerin girmesine elverişli olmadığı tespit edildi. Ocağın kapısı aynı şekilde beton duvarla tekrar kapatıldı. Ekiplerin yaklaşık iki aylık bir süre daha bekledikten sonra bir kez daha ocakta inceleme yapmayı planladıkları açıklandı.

Bu arada, savcılık soruşturmasının halen tamamlanmamış olmasından dolayı ise, jandarmanın maden alanına kimseyi almadığı öğrenildi. Ancak savcılıkca ellerinde izin kağıdı olan kişilerin maden sahasına alındığı, bunların da yine soruşturmanın olası bir boyutunu engellememesi için de jandarma gözetiminde hareket ettikleri açıklandı.2-039.jpg

18.07.2014 12:09

KOSGEB'DEN 4 İLÇEDE KOBİ'LERE VE ESNAFA KREDİ DESTEĞİ

Zor durumdaki Soma, Kırkağaç, Ceylanpınar ve Akçakale esnafına yönelik sıfır faizli, bir yıl geri ödemesiz, 50 bin liralık kredi başvuruları 21 Temmuz'da alınmaya başlayacak.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) Destek Kredisi, maden faciasının etkilediği Manisa’ya bağlı Soma ve Kırkağaç ilçeleri dışında Suriye’ye sınır ilçeler Akçakale ve Ceylanpınar'daki esnaf ve KOBİ'lere de verilecek.

"İşletme Sermayesi Kredi Destek Programı" adı altında verilecek krediler, dört ilçedeki KOBİ’lere sıfır faizli, 50 bin lira üst limitli, bir yıl geri ödemesiz, 36 ay vadeli olacak.

Program KOSGEB Veri Tabanında yer alan ve KOBİ Beyannamesi onaylı esnaf-sanatkarlar ve KOBİ’lere yönelik olarak uygulanacak. Projeden yararlanmak isteyen işletmelerin KOSGEB Veri Tabanına kayıt yaptırmaları ve kaydı olanların da güncellemeleri gerekiyor.

BAŞVURULAR PAZARTESİ BAŞLIYOR

Programdan yararlanmak isteyen işletmeler; belirlenen 12 bankaya 21 Temmuz 2014 Pazartesi gününden itibaren başvurabilecek.

Bankalardan kredi almakta teminat sıkıntısı yaşayan esnaf-sanatkarlar ile KOBİ’ler için Kredi Garanti Fonu da (KGF) programa dahil edildi. İşletmeler, KGF’nin sunduğu kefalet hizmetlerinden yararlanabilecekler.

KOSGEB'in destek kredisine aracılık etmeleri için protokol imzaladığı bankalar şöyle:

Akbank, Anadolubank, Denizbank, Garanti Bankası, İşbankası, Şekerbank, Halkbankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası.

 

18.07.2014 17:12

SOMA MADEN KAZALARINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU, ALP GÜRKAN'I DİNLEYECEK

TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, komisyonun Çarşamba günü Alp Gürkan'ı dinleyeceğini söyledi.

TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun ve Komisyon Başkanlık Divanı Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Komisyon Başkanı Alaboyun, toplantıda yaptığı konuşmada, 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez maden ocağının da sahibi olan Soma Kömürcülük A.Ş.'nin sahibi Alp Gürkan'ı dinleyecek. MHP ve CHP'li vekiller, Komisyon Başkanı'na, toplantıyı basın mensuplarıyla aynı anda öğrendiklerini gerekçesiyle tepki gösterdi.

3-029.jpg

 

OKURLARA ÖNEMLİ NOT:

Haberimizi buraya kadar okuduğunuza göre bu konuda hassasiyet sahibi olduğunuzu düşünmemiz için hiçbir engel yok.

Şunu söylememize izin verin; 'Bugün Soma'da ne oldu' uygulamamız bizleri de şaşırtan derecede ilgi gördü.

Sizlerden gelen 'bakın, böyle bir şey de burada oldu' içerikli o kadar çok bilgilendirme alıyoruz ki, bu işin sadece Soma ya da başka bir yer ile sınırlı olamayacağına karar vermek zorunda kaldık.

İşte bu nedenle; çok yakında, Türkiye'nin dört bir yanındaki hak arama mücadelelerini buraya taşımayı planlıyoruz.

Derdimiz; olay haberi derleyip kışkırtıcılık yapmak değil elbet. Her türlü eylem, protesto ve hak arama mücadelesine yer vereceğimiz gibi, olumlu her türlü adımı, girişimi, gelişmeyi ve uygulamayı da haberleştireceğiz.

Bu mücadelede bizlere destek vermenize ve gönüllü haber kaynaklarımız olmanıza ihtiyacımız var.

Bu yolda bizi yalnız bırakmayın. Bizler, size burada, bu mücadeleyi nefesimiz yettiğince sürdüreceğimizin sözünü veriyor, desteğinizle bir fark yaratacağımızı düşünüyoruz.

''Sizler tespit edip belgeleyin, biz duyuralım... Tüm Türkiye duysun!'' diyoruz.

Bize ulaşmanız ve her türlü bilgi ve belgeyi bize ulaştırmanız için;

[email protected]

e-posta adresimiz 7 gün / 24 saat hizmetinizdedir.

İlginize şimdiden teşekkür ederiz.

Bir önceki güne ait (17 Temmuz 2014) Soma haberimiz için burayı tıklayınız.

Kaynak:Haber Kaynağı