Bu yasaklar Çin’de bile yok

Bu yasaklar Çin’de bile yok

İnternet yasasında değişiklik önerisi ne anlama geliyor?

İnternetteki “sakıncalı içeriklerin” acil şekilde kaldırılmasını düzenleyen kanun teklifi üzerindeki tartışmalar giderek büyüyor. Teklifin bu haliyle kanunlaşması halinde, “dünyada eşi benzeri görülmemiş bir sansür” uygulamasının başlayacağını belirten Tüm İnternet Derneği (TİD) Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Ahi, “Bu yasaklar Rusya, Çin ve Ortadoğu ülkelerinde bile yok. Bu konuda detaylı bir çalıştay hazırlıyoruz” dedi.

BBC Türkçe okuru, BT iletişim danışmanı ve teknoloji editörü Kozan Demircan Sosyal Meydan'a gönderdiği yorumda "Bu yasa çıkarsa Türkiye internet sansürünün ustası Çin'e döner" yorumunu yapıyor.

Demircan şunları söylüyor:

"Meclisteki muhalefet partileri bu yasayı Anayasa Mahkemesine taşımalı ve iptalini sağlamalı.
Amaç yolsuzluk videolarını önlemek için Vimeo ve Youtube gibi hizmetlerin yasaklanmasını sağlamak, yurttaş gazeteciliği sitelerini, blogları sansürlemek.

Yeni yasada getirilen cezalar, ISP'leri ve Türkiye'deki web sitelerine hosting (barındırma) hizmeti sağlayan firmaları interneti kendi eliyle sansürlemek zorunda bırakıyor.

Örneğin web sitesindeki sözde uygunsuz içeriğin olduğu kelimeye, o kelimenin geçtiği sayfayı filtre uygulanacak. Böylece web siteleri sansürlenecek.

Bu mantık ile Türkiye'de şu mekana gittim, şu leziz balığı yedim diyen; yani suya sabuna dokunmayan lifestyle sitelerinden başka site kalmaz.

VPN sunucularının IP tabanlı olarak engellenmesi planlanıyor.

NSA PRISM dinleme skandalı, bulut bilişim hizmeti veren ABD merkezli teknoloji firmalarının itibarını zedeledi. Türkiye'nin ise yeni açılan bulut veri merkezleri ile bölgede veri üssü olma hayalleri var.

Yeni yasa ISP'leri ve hosting firmalarını hükumet adına sansür yapmaya zorluyor. Böylece Türkiye'de hizmet veren telekom sektörü itibar kaybedecek. Cloudturk gibi firmalar zor durumda kalacak.

Hosting firmalarımız yurt dışına kaçar. Bloggerlar sitelerini yurt dışında host eder. VPN sunucuları sansürlenirse yurt dışından 5 10 dolara sunucu kiralayarak gireriz internete.
Bu yasa ile e-ticaret ölür. Kelime bazlı engelleme uygunsuz içerik olmayan sitelerin de engellenmesi sonucunu doğurur."

Kaynak:Haber Kaynağı