Bu vadi yaşam için etle tırnak oldu!

Bu vadi yaşam için etle tırnak oldu!

Artvin’in Arhavi ilçesinde Kamilet Vadisi’nde yapımı planlanan Taşlıkaya HES projesine ilişkin yapılan sondaj çalışması yöre halkını ayağa kaldırdı.

Bu vadi yaşam için etle tırnak oldu!
 

Yusuf Yavuz
 
Artvin’in Arhavi ilçesinde Kamilet Vadisi’nde yapımı planlanan Taşlıkaya HES projesine ilişkin yapılan sondaj çalışması yöre halkını ayağa kaldırdı. Önceki gün tarihi Çifteköprü’de bir araya gelen her türlü siyasi görüşten Arhavililer, Kamilet Vadisi’ni tehdit eden HES projesine karşı birlik mesajı verdiler. AKP’li Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, yörenin değerlerini turizme kazandırmak için yıllardır uğraş verdiklerini ancak HES projesin bu değerleri tehdit edeceğini söyledi.
 

CHP VE AKP'Lİ SİYASİLER YAŞAM İÇİN AYNI SAFTA BİRLEŞTİ
 

Mençuna Şelalesi başta olmak üzere bir çok şelale, kanyon ve gölleri barındıran Kamilet Vadisi, bozulmamış doğasıyla ekoturizm açısından yöre halkının gelecek umudu. Ancak Mençuna Şelalesinin yaklaşık 1 kilometre yukarısında yapılması planlanan Taşlıkaya HES projesi, yöre halkının tepkisini çekiyor. Vadide HES yapımına karşı çıkan yöre halkı, önceki gün tarihi Çifteköprü’de bir araya gelerek basın protesto ve açıklaması yaptı. Yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasına AKP’li Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Arhavi AKP Parti ilçe Başkanı Ufuk Yıldız, Arhavi CHP İlçe Başkanı Musa Ulutaş, İl meclis üyeleri Hakkı Aytolan ve Erkan Özyazıcı ile Ticaret ve Sanayı Odası Başkanı Atıf Kesim’in yanı sıra çok sayıda köy muhtarı ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
 

'VADİMİZ İÇİN GEREKİRSE CANIMIZI VERİRİZ!'
 

Protestoların ardından yapılan açıklamada, Kamilet Vadisi’nin Arhavi’nin namusu olduğunun altı çizilerek bölgeye HES kurulmasına izin verilmeyeceği vurgulandı. “dünyada eşi benzeri olmayan ve geleceğimizin şekilleneceği Kamilet Vadisi için gerekirse canımızı veririz” vurgusu yapılan açıklama, “Kamilet özgürdür, özgür akacak” sloganlarıyla devam etti.
 

HES İÇİN YAPILACAK YOLU YARGIYA TAŞIDILAR
 

Kamilet’teki gelişmeler hakkında bilgisine başvurduğumuz Cengiz Velimahmutoğlu, iki gündür bölgede yaşanan gerilimin HES için yapılacak yolun sondaj çalışması yapmaya başlamasıyla ortaya çıktığını söyledi. Dik eğimli vadide yaklaşık 6,5 kilometrelik yol yapılmasının planlandığını dile getiren Velimahmutoğlu, yol için orman idaresinin verdiği iznin iptali için Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını belirterek, “bu bölgenin eğimi yaklaşık yüzde 90 civarında. Böyle bir alanda yol için 3 metre eninde bir kesik açılması buradaki dokuyu öldürecek. Bölgede ne göl kalır ne de başka bir şey” diye konuştu.
 

MAHKEME ÇED DAVASINI REDDETTİ
 

Çimento taşıyan HES şirketine ait kamyonların vadinin yukarı kesimlerine doğru ilerlemesinin ardından yöre halkının Çifteköprü mevkiinde çadır kurarak beklemeye başladığını söyleyen Velimahmutoğlu, “Daha önce ÇED kararına karşı aştığımız dava mahkemece reddedildi. Kararı temyize götürdük. Bu aşamada hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun Kamilet Vadisi için bütün Arhavi halkı bir araya geldi. HES projesine karşı tavrımız oldukça net” dedi.
 

HEKİMOĞLU: 'BURASI YANGINDA İLK KURTARILACAK BÖLGE'
 

Dünkü eylemin ardından sorularımızı yanıtlayan Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Türkiye’nin temiz enerjiye ihtiyacı bulunduğunu ancak “yangında ilk kurtarılacak bölge” olarak tanımladığı Kamilet Vadisi’nin bozulmamış doğasının HES projesinden olumsuz etkileneceğini dile getirdi. Bölgenin değerlerini turizme kazandırmak amacıyla beş yıldır uğraş verildiğini ve bu alanda oldukça yol kat edildiğinin altını çizen Hekimoğlu, yörenin bozulmamış doğasının öncelikli tercih nedeni olduğunu söyledi.
 

'GÖRÜŞLERİMİZİ BAKANLIĞA DA İLETTİK'
 

Kamilet Vadisi’nin koruma statüsüne kavuşturulması için de çaba harcadıklarını anlatan Hekimoğlu, “bu konuyu siyaseten de dillendiriyoruz. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımıza da bu yöndeki görüşlerimizi ilettik. HES’ler konusunda birçok yerde yaşanan olumsuzlukların burada da yaşanmasını istemiyoruz. Öte yandan HES projelerinin yaratacağı çevresel sorunlar su kullanım hakkı anlaşmaları yapılmadan önce öngörülmeli ve projenin uygulanacağı alanın niteliği önceden belirlenmeli. Bu aşamaya gelindiğinde herkes zor durumda kalıyor. Biz Arhavi'de güzel bir birliktelik oluşturduk. Bundan sonra diğer sorunlarımızın çözümünde de bir arada olacağız diye konuştu.
 

YAŞAM İÇİN HES NÖBETİNE DEVAM
 

Kamilet Vadisi için nöbet çadırları kurulduğunu ve geceyi bu alanda geçirdiklerini söyleyen yöre gençlerinden Erdinç Atabay ise vadideki HES nöbetinin süreceğini söyledi.