'BU TÜRKÜ ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİ TEŞVİK EDİYOR'

'BU TÜRKÜ ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİ TEŞVİK EDİYOR'

'Çocuk psikiyatrist gözüyle çocuk anneler' konusunu aktaran Uzm. Dr. Levent Kayaalp ise sunumunu türküler ve niniler eşliğinde yaptı. Maniciler tarafından yazılan türkülerin küçük yaşta evliliğe teşvik ettiğini savunan Dr. Kayaalp, '15 yaşında da Nazife d

Dr. Kayaalp, "Bu türkü, 'Nazife Hanıma yazık ettiler' şeklinde sona eriyor. Muhtemelen manicilerin düzenlediği, gerçekte olmuş olayın bir şekilde yazılıp, köylerde söylenmesiyle oluşmuş bir türkü. Bu da olayın kültürümüzde ne kadar sıradanlaştığını gösteriyor. Biz de ergenliğe girmiş kız çocuklarının evlenebileceği noktasında yaygın bir kanaat var. Ergenliğe giren bir kızın bir erkeğe partner olabileceği düşünülüyor" diye konuştu.

ÇOCUK GELİN-ÇOCUK İSTİSMARI

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı ve CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı da 'Çocuk anneler ve çocuk gelinler'le ilgili Türkiye'deki son durumu anlattı. Nazım Hikmet'in 'Ürkek bir serçe gibi eğme başını, Kaldır başını ve dimdik dur, Bu senin değil ülkemin ayıbı, Hırpalanmış yerlerinden öperim çocuk' mısralarıyla sunumuna başlayan Atıcı, erken yaşta evlendirilip daha sonra yaşamına son veren çocuk gelinlerle ilgili verileri paylaştı. Çocuk gelinleri 'çocuk istismarı' olarak değerlendirdiklerini belirten Atıcı, durumun gelenekselleşmiş ve hatta kurumsallaşmış toplumsal bir davranış haline geldiğini kaydetti.

KIZ ÇOCUKLARI CİNSEL VE EKONOMİK SÖMÜRÜ NESNESİ

Erken evlilik rakamlarının çelişkili olduğunu kaydeden Atıcı, şöyle konuştu:

"Dünyada gelişmekte olan ülkelerde her yıl 10-12 milyon kız çocuğunun erken yaşta evlendirildiği düşünülmektedir. Konuyu Türkiye özelinde ele aldığımızda ise çok çelişkili rakamlar çıkmaktadır. Aileler suç olduğu için çocuk evlilikleri gizlemekte, hükümetler ise oy kaygısı ve prestij kaybı korkusuyla sağlıklı veri elde etmemektedir. Avrupa'da erken evliliğin değerlendirildiği bir araştırmada Türkiye yüzde 14'le ikinci sırada. Erken evliliklerin yüksek oranda görüldüğü ülkelerin gelişmişlik düzeyi düşük. Ekonomik zorluklarla birlikte kadına karşı olan mevcut bakış açısıyla da kız çocukları birer cinsel ve ekonomik sömürü nesnesi haline getirilmiş durumda. Erken evlilikler denildiğinde, karşımıza çoğunlukla 'çocuk gelinler' çıkmaktadır."

TÜİK'in verilerine göre evli kız çocuğu sayısının evli erkek çocuğu sayısına oranla yaklaşık 14 kat daha fazla olduğunu aktaran Atıcı, erkek çocuklarından 102'sinin, kız çocuklarından 1604'ünün boşandığını, sorunun rakamsal olarak daha ağır biçimde kız çocuklarının etrafında yoğunlaştığını kaydetti.

50. Türk Pediatri Kongresi, 30 Mayıs'ta sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı