BU TAKSİ YOLU ASLA UZATMAYACAK

BU TAKSİ YOLU ASLA UZATMAYACAK

Günümüzde özellikle Google tarafından denenen sürücüsüz araç teknolojisi şimdi de taksilere getiriliyor. Yani önümüzdeki yıllarda içinde taksici bulunmayan bir taksi ile karşılaşabilirsiniz.

Bilidğiniz gibi özellikle bilmediğiniz bir şehre gittiğinizde taksi kullanmamız zorunlu gibi birşey.

YOLU UZATARAK HAKSIZ KAZANÇ

Bunun farkında olan taksi şoförlerinin bazıları da kurnazlık yapıp normalde 10-15TL tutacak bir uzaklığı nasılsa bilmiyorsunuz diye uzatarak çok daya yüksek miktarlarda para ödemenizi sağlıyor. Hatta bir arkadaşımın anlattığına göre Diyarbakır'da bir taksiye kaç kişi binerseniz binin gideceğiniz yere ödemeniz gereken ücreti herkesten ayrı ayrı alarak ödenen bir sistem varmış.

ADAM BAŞI ÜCRET ALINIYOR İDDİASI

Yani 25TL tutan bir yola gideceksiniz ve 2 kişi bindiniz. Ortak ödeme olmasın diye her ikinizden de 25TL alınıyor. (Yaşanmış bir olaydır, belirtmek isterim)

1-2 YIL İÇERİSİNDE ŞÖFOSÜZ TAKSİLER BAŞLAYACAK

Neyse biz konumuza dönecek olursak özellikle bunun önlemini almak için geliştirilen kendi kendine giden, yani otopilotu bulunan taksi denemeleri de şimdiden başladı. Şu anda Ar-Ge çalışmasında olsa da önümüzdeki yıllarda özellikle ABD ve Avrupa seyahatlerinizde bu tarz taksilere rastlayabilirsiniz.

İLK SEFERLER JAPONYA'DA

b-robotaxi-a-20151002.jpg

Japonya'da "Robot Taksi" adını alan bir sistem ile ufaktan faaliyete geçen bu tarz taksiler önmüzdeki yıl yine uzakdoğuda çalışmaya başlayacak ve 2020 yılına kadar da dünya genelinde yaygınlaşacağı söyleniyor. Japonya’nın Kanagawa şehrinde başlayacak olan bu deneme sürüşlerinde belirlenen kişiler evlerinden alınıp alışveriş için mağazalara götürülecek. Şu anda 50 kişilik bir gruplarla sınırlı olacak olacak bu çalışmalar deneme sürüşleri başarılı olması halinde 2020 yılında taksi hizmeti ticari olarak sunulmaya başlanacak.

robottaxi.jpg

GPS İLE EN KISA YOLU TERCİH EDECEK

Araçlara yüklenecek GPS ve çeşitli yazılımlarla iki nokta arasındaki en kısa yolu tercih edecek olan bu taksiler gelen müşteriyi de haliyle mutlu edecek. Aynı zamanda trafik yoğunluğunu da anlık olarak takip edebilmesi planlanan araçlar size çeşitli sorular sorarak istediğiniz yoldan gidebilecek. (Yani araca "Abi biz sahilden gidelim" diyebileceğiz sanırım)

Kaynak: Webtekno

Kaynak:Haber Kaynağı