BU SERİ MUTLAKA OKUNMALI

Son zamanlarda mitoloji ve özellikle de antik tarihe merka sardım. Bu konularla ilgili gördüğüm her kitabı aldım. Saydım 40'a yakın kitap almışım.

Aslında mitoloji ve antik tarih merakım birden bire Mine Kırıkkanat'ın Paris kitabını okudupumda başladı. Nedenini ben de bilmiyorum. Birden bire başladı. 

Kitapçılarda arkeoloji-mitoloji bölümlerinde merakımı giderecek kitapları almaya başladım. O sırada raflarda hep görüyordum Ahmet Seyrek'in Mavi Çatı Yayınları'ndan çıkmış "Medeniyete Yön Veren Uygarlıklar" kitaplarını. İlk başta seri olduğunu tahmin etmedim. Sümerler ve Mısır kitaplarını aldım. "Ahmet Seyrek ismini bir yerden hatırlıyorum ama nereden?" diye kendi kendime kuruntu yaparken birden aklıma geldi. Twitter'da tanıştığıım, tarih bilgisine, donanımına hayran olduğum, yakın arkadaşım Figen Tokmak'ın arkadaşıydı Ahmet. Ben de tanıyordum. "A bizim Deli Ahmet ya bu" dedim. 

O sırada orada ne kadar bu kitaplardan varsa aldım. Fiyatları da öyle pek yüksek değil.  8-10 TL arası. 100 TL de olsa alırdım. Kitap, kitaptır bana göre çünkü. 

Sümerler-Mısır-Mayalar-İnkalar-Hint kitaplarını aldım ve ona resimlerini çekip gönderdim. O da bana bir resim gönderdi ki aklım gitti. Meğer 10 kitaplık bir seriymiş bu. Türk-Antik Yunan-Çin-Roma-Aztekler de vardı. Hemen o kitapları da aramaya başladım. Ama maalesef bulamadım. Hiçbir yerde yoktu. Bir tek bakmadığım D&R'lar vardı ki oraya girmek istemiyordum. Sahibinin dğeişmesi değildi sorun olan. Severek okuduğum ve özellikle de Karaman'daki o çocuk tecavüzlerini ortaya çıkaran Big Boss, Çığlık ve Nazi Müslümanları anlattığı Hançer kitaplarıyla büyük ses getiren Mustafa Hoş ve diğer muhalif yazarların kitaplarını satmadıkları için ayaklarım gitmiyordu oraya.

Ahmet'e bunu söyledim ve sağolsun hemen bana eksik kitapları gönderdi. 

Hangi uygarlık hakkında okursanız okuyun kitabın düzeni çok güzel. Önce o uygarlığın bir tarihçesi veriliyor. Önemli olayları, yöneticileri, kuruluşları anlatılıyor. Araya ilk zamanlarından bir hikaye veya mitolojik bir öykü sıkıştırılıyor. Sonra savaşları veya büyük olayları serpiştiriliyor. Okurken hiç sıkılmıyorsunuz. Akıcı ve sürükleyici bir dille yazmış sevgili Ahmet Seyrek. Ve belki de yeni bilgiler de arada verilmiş oluyor. Mesela Sümerlerin, Türklerin bir kolu olduğunu biliyordum ama Sümercede bulunan bir sürü kelimenin Türkçede de olmasını yeni öğrendim. Ahmet, bir liste halinde vermiş bunları. Epey şaşırdım. 

Hangi uygarlık olursa olsun, insanlık tarihine yaptığı katkıların yanı sıra dinleri, ibadet şekilleri ve arkeolojik kazılarda elde edilen bilgilerle o dönemin gündelik yaşantısı hakkında da bilgiler veriliyor. Kitapların son bölümlerinde de mitolojik öykülerinden kesitler verilmiş. Her bir kitap yaklaşık olrak 135-150 sayfa arasında. Özet gibi görünse de okuduığunuzda o uygarlık hakkında bir çok bilgi ediniyorsunuz.

Ahmet ile kitapları hakkında konuştuğumda bana göre bazı eksik uygarlıkları sıraladım. Babil-Asur-Urartu-Komagene-Lidya gibi. O da aslında hazırlıklara başladığını ama şu anda beklemeye alındığını söyledi. Umarım Medeniyete Yön Veren Uygarlıklar serisi daha da büyür. Okuması çok zevkli; sıkmıyor ve boğmuyor.

İnsanlık tarihini merak edenlerimiz hatta günümüz uygarlıklarının nereden nereye geldiğini öğrenmek için ön hazırlık olarak bu 10 kitaplık seri mutlaka ama mutlaka okunmalı. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar