'Bu Şeref Değil Şerefsizliktir'

'Bu Şeref Değil Şerefsizliktir'

Binlerce yıllık geri erkek zihniyetinden insanlık çıkmaz. Bu şeref değildir, şerefsizliktir, haysiyetsizliktir"

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla BDP, ESP, EMEP, SDP, EHP, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, DİSK ve KESK'in de katılımıyla Kadıköy'de miting düzenlendi. "Gezi'den Lice'ye barış için mücadeleye" sloganıyla düzenlenen mitingte konuşan BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Gönül isterdi ki, bayram havasında bir barış günü kutlayalım. Emperyalist güçler halkları katlederken kutlama yapamıyoruz. Ama bugün sizin varlığınız barışın teminatıdır. Asıl biz sizlerle gurur duyuyoruz" dedi. 
 
BU ŞEREF DEĞİLDİR, ŞEREFSİZLİKTİR 
 
BDP Kadın Meclisi üyesi Neslihan Harman'ın eski kocası tarafından öldürülmesine ilişkin de konuşan Demirtaş, "Kadınların katledildiği bir yerde kimse barıştan bahsedemez. Kadını katledilmesi gereken, boyun eğdirilmesi gereken varlıklar olarak gören zihniyetle mücadele edeceğiz. Burada en çok biz erkeklere görev düşüyor. Binlerce yıllık geri erkek zihniyetinden insanlık çıkmaz. Bu şeref değildir, şerefsizliktir, haysiyetsizliktir. Kadın sadece anamız, eşimiz, kardeşimiz değildir. Eşit birer yoldaştır. Kadının mücadelesi barışın ve özgürlüğün teminatıdır" diye konuştu. 
 
ROBOSKİ'DE, GEZİ'DE SORMADINIZ, ŞİMDİ SORMALISINIZ 
 
Suriye konusuna da değinen Demirtaş, Suriye'de Esad yönetimi ile ÖSO arasında seçim yapmak zorunda olmadıklarını kaydederek, "Bizim işimiz ezilen halkların yanında olmaktır. Ezilen halklar için üçüncü yol var. O da halkların kendi iktidarını kurduğu anlayıştır" dedi. Demirtaş, Suriye konusunda hükümeti de eleştirerek, "1. Dünya Savaşı'nda Ortadoğu'yu bu hale getiren İngiltere'den nasıl medet umuyorsunuz? Eli kanlı ABD emperyalizminden nasıl medet umuyorsunuz? Bölgeyi kan gölüne çevirip arkasından silah firmaları ve inşaat firmalarıyla rant yiyenlere 'Beraber barışı inşa edelim' diyorsunuz. Suriye'de Müslüman bir halkı katletmek için emperyalist devletlere çağrı yapıyorlar" diye konuştu. AK Parti'ye oy verenlere de seslenen Demirtaş, "Bu iktidarın İslami hassasiyetleri var, vicdanlı olur, sanarak oy verdiniz. Şimdi katliamlarının hesabını sormalısınız. Roboski'de, Gezi'de sormadınız, şimdi sormalısınız. AKP'ye gönül verenler de savaş yanlısı değil, buna inanıyorum. Onlar da barış yanlısı. Ama onlar da seslerini yükseltmelidir. Senin ölün benim ölüm yoktur. Ortadaki ölüler hepimizin ölüsüdür. O nedenle ağlayacaksak hep birlikte ağlayalım ki, yarın hep beraber gülelim" diye konuştu. 
 
Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın PKK'lıların yerini sorduğunu söyleyerek, "PKK'lilerin yeri bellidir. Mekapın üstünde göğün altında yaşıyorlar işte. Kandil orada. Gel beraber gidelim. Terörist diyerek barışamazsın" dedi. 
 
Miting, konuşmaların ardından Agire Jiyan, Erdoğan Emir ve Grup Vardiya'nın şarkılarıyla son buldu.