Bu Kadınlar Günde 9 TL ye Çalışıyor

Bu Kadınlar Günde 9 TL ye Çalışıyor

Gravür sanatını yaşatan ve bu yolla ekmek parası kazanmaya çalışan İranlı kadın işçiler, günde 5 dolar karşılığı parayla çalışıyor.

İRAN’DA 5 DOLAR’A ÇALIŞAN KADIN İŞÇİLER
 
Aynur TATTERSALL/İSFAHAN

İRAN'da yüzlerce yıllık tarihi kültürün bir parçası olan Gravür sanatını yaşatan ve bu yolla ekmek parası kazanmaya çalışan İranlı kadın işçiler, günde 5 dolar karşılığı parayla çalışıyor.
 
İran'a yüzlerce yıl başkentlik yapmış olan İsfahan'da, özellikle üniversitenin sanat bölümünde okuyan genç kızlar tarafından yapılan gravürler, şehre gelen turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Kadın işçiler, ellerinde çekiç ve keski ile gravürleri oluştururken cami figürleri, tarihi yapılar, hayvanlar ve çiçek figürlerini kullanıyor.

YAPIMI OLDUKÇA ZOR 
 
Bu tür el sanatlarının babadan oğula geçerek günümüze kadar geldiği biliniyor. İranlı kadın işçiler, yapımı oldukça zor olan ve unutulmaya yüz tutmuş gravürü, kalem veya fırça yerine metal, gümüş ya da bronzu kabartarak, oyarak, kazıyarak yapıyor. Başta metal olmak üzere tercihe göre taş hatta ahşap gibi sert yüzeye istenen şeklin aktarılıyor daha sonra bu yüzey baskı olarak kullanılıyor.
 
İsfahan'ın  kenar mahallelerindeki bir atölyede çalışan kadın işçiler, erkeklerden daha iyi bu işi yaptıkları halde daha az yaklaşık olarak günde 5 dolar para kazandıklarını söyledi.