Bu Kadarına Pes; Başbakanla Tehdit Edip Sit Kaldırma Küstahlığı

Bu Kadarına Pes; Başbakanla Tehdit Edip Sit Kaldırma Küstahlığı

Sit alanı için küstah teklif!

Sit alanı için küstah teklif!

Yusuf Yavuz

Antalya’nın akciğeri olarak bilinen Vakıf Zeytinliği’ne temalı park yapmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuran Ankara merkezli gayrimenkul firması, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki TEKEL arazisindeki uygulamayı emsal göstererek alanın ‘1. derece doğal sit’ şerhinin kaldırılmasını istedi. İl müdürlüğü yetkilileri ise ilgili mevzuata göre başvurunun mülk sahibi tarafından yapılması gerektiğini belirterek başvuruya olumsuz yanıt verdi. Ancak ısrarından vazgeçmeyen Arcadia Gayrimenkul firması, ikinci bir yazıyla karara itiraz ederek süresi içinde yanıt verilemezse konunun Başbakanlık ve ilgili Bakanlığa intikal ettirileceğini belirtti. Projenin, hükümetin 2071 programına uygun olduğunu savunan firma, itiraz yazısında “Kalkınma Bakanlığı bürokratlarından olumlu açıklamalar almanın mutluluğunu da paylaşırız" ifadelerine yer verdi.

‘SİT’İ KALDIRIN, TEMALI PARK YAPACAĞIZ’
Ankara merkezli Arcadia Gayrimenkul firması, 30 Ocak 2013 tarihinde Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yazılı olarak yaptığı başvuruda, kentin akciğeri olarak bilinen 285 hektarlık alanın 1. Derece Doğal Sit Alanı özelliğinin kaldırılmasını talep etti. Firmanın gerekçesi ise bir hayli ilginçti. Yabancı sermaye bulduğunu ve alana temapark, konaklama üniteleri ve kongre merkezi yapmak istediğini ileri süren firmanın talepleri arasında, "entegre konsept projeler demeti çalışanlarına kentsel dönüşüm kapsamında sosyal yaşam ikamet kampusu" gibi garip ifadelerin yer alması dikkat çekerken başvuruda kullanılan üslup rant hırsının ulaştığı boyutları da gözler önüne serdi.  

AOÇ’DEKİ TEKEL ARAZİSİNİ EMSAL GÖSTERDİLER
Ankara Atatürk Orman Çiftliği’ndeki TEKEL arazisinin koruma şerhinin, Kurul tarafından kaldırılarak, "sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" olarak tescil edilmesini emsal gösteren firma, Antalya Vakıf Çiftliği'nde yapılacak benzer bir uygulamanın kamu vicdanına rahatsızlık vermeyeceğini ve hukuken hiç bir sıkıntı olmayacağını ileri sürdü. Firma, Başbakan Erdoğan’ın, “kamuya ait emlakların güncel değerlerinin altında değerlendirilmemesi için kamu yönetiminin tavizsiz her türlü tedbir ve çalışmayı yapmasının görevi olduğu, sorunlar halinde Bakanlar Kurulunun gereğini yapacağını kamuoyuna açıklamıştır" açıklamasında bulunduğunu iddia ederek talebinin kabul edilmesini istedi.

‘BURASI HÜKÜMETİN HEDEFİNE UYAN TEK ARAZİ’
Vakıf Çiftliği'nin Antalya kent merkezindeki 200 hektardan az olmayan ve havalimanına 15 kilometreden uzak olmayan tek arazi olduğunun da altı çizilen firma başvurusunda, "ülkemizin dünya ekonomisinde 5. sıraya gelmesi nedeniyle 61. hükümetimizin 2023- 2071 program hedefleri çalışmalarında uluslararası standartlara uyan tek parça" olduğu da kaydedildi.

İL MÜDÜRLÜĞÜ BAŞVURUYU REDDETİ, FİRMA VAZGEÇMEDİ
Firmanın başvurusuna yanıt veren Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bakanlığın ilgili genelgesini gerekçe göstererek başvurunun mülk sahibi tarafından yapılması gerektiğini belirtirken, arazinin asıl sahibi olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün konu hakkında bir bilgisinin olmadığı da ortaya çıktı. Ancak buna rağmen ısrarlı talebini sürdüren firma, il müdürlüğüne "acele ve süreli 2. itiraz hatırlatmasıdır" başlığıyla ikinci bir yazı ileterek bu kez de akılları zorlayan tehdit gibi ifadelere yer verdi.

‘BİZ HASILAT PAYLAŞIMI ÜÇÜ BİRARADAYIZ, DİKKATLİ GÖRÜŞ VERİN’
Başvuruya konu olan projenin, hükümetin seçilmiş ve atanmış bürokratlarının dünyada 'civa' gibi yakalanması zor olan sermaye gruplarına Türkiye'yi bağlayacak yatırımların daveti olduğu öne sürülen itiraz yazısında, "Biz genel müdürlüğünüze hiç bir zaman etik olmayan içi boş, gerekçe içeriksiz bir yazı göndermediğimiz gibi, artık masalarda oturan teknik atanmış personelinden başvurunun amacına uygun, inandırıcı ve biz yabancı sermaye yatırım ajansı, gayrimenkul yatırım ortaklığı, hasılat paylaşımı 3'ü bir arada ülkemizde ilk lisans sahibi grup olarak daha dikkatli teknik görüşler beklemekteyiz" denildi.

‘BAKANLIKTAN OLUMLU AÇIKLAMALAR ALDIK’
İtiraz gerekçelerinin hükümetin programıyla örtüşmediği ileri sürülen yazıda, “uzun yıllardır TOKİ yönetimindeki başarılarıyla tanıdığımız genel müdür ve başarılı çalışmaları nedeniyle Özelleştirme İdaresi'ne transfer olan genel müdür yardımcısı ile yapmış olduğumuz birden fazla 'insani' amaçlı toplantılarda, 21 milyar Dolar yatırımın belediyeler önüne kartopu gibi atılıp yıllarca erimesini bekleyecek bir yatırım mantığı ile sıfatı her ne kim olursa olsun, 'ben bu ülkeyi seviyorum' deme şansı olmadığını anlattık. İstanbul'da Suudi Kralına satılan Sevda Tepesi'nin, Ataköy Marina Katar Emirliği projeler demeti, Çamlıca Tepesi gibi küçük projelerde Bakanlık 2(h) bendini bypass ederek proje üretiyorsa, 200 hektardan büyük projelerde çekimser kalması hiç de inandırıcı bir görev tanımı olmadığı ortadadır. Kamu yararına bu sıkıntının yasal olarak çözülmesi konusunda üst düzey siyasi yönetimden ve Kalkınma Bakanlığı bürokratlarından olumlu açıklamalar almanın mutluluğunu da paylaşırız" görüşüne yer verildi.

‘YANIT VERİLMEZSE BAŞBAKAN VE BAKANA İNTİKAL ETTİRİLECEK’
Ceza hukukunda yetki gaspı, emniyeti suistimal ve görev ihmalinin etik olmayan kamu ayıbı kapsamında yargılanacağı öne sürülen 'Entegre Konsept Projeler Demeti Koordinatörü' Yaşar Aytekin imzalı yazıda, "genel müdürlüğünüzün üst düzey yönetimi, yasal süresinde cevap vermediği takdirde, başta Başbakanlığın ilgili birimleri dâhil olmak üzere konunun bakanlık makamına intikal edeceğini beyan ederiz" denildi.

AYNI FİRMA BİR ÇOK İLDE BENZER YÖNTEMİ UYGULAMIŞ
Vakıf Çiftliği için başvuruda bulunan firmanın daha önce de Ankara, Eskişehir, Muğla, İzmir ve Diyarbakır gibi illerdeki kamu arazileri için benzeri taleplerde bulunarak “Disneyland, Heidiland, NatureLand ve AquaPark” gibi temalı parklar yapmak istediği ortaya çıktı. Başvurularına olumsuz yanıtlar alan firma, Kamu İhale Kurulu’na şikâyette bulunduğu, Kurulun ise yasal mevzuat çerçevesinde 27 Haziran 2012 tarihinde şikâyet başvurusunu reddettiği öğrenildi.

VAKIF ÇİFTLİĞİ’NE ZEYTİNPARK PROJESİ
Yılda 2 bin 600 ton toz emerek Antalya’nın akciğeri işlevini yerine getiren Vakıf Çiftliği’nde, yaklaşık 7 bin civarında zeytin ağacı bulunuyor. Yıllardır rant çevrelerinin iştahını kabartan alan, 1998 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilmişti. İşletme hakkı daha önce kiralama yoluyla Antalya Ticaret Borsası’na verilen çiftlik, bir süre önce de Zeytinpark A.Ş’ye devredilmişti. Sit statüsünün düşürüleceği tartışmalarıyla gündeme gelen çiftliğin 1. derece doğal sit özelliği ise şimdilik devam ediyor.