BU İLİN ALTINDA KOCA BİR ŞEHİR VAR

BU İLİN ALTINDA KOCA BİR ŞEHİR VAR

Yeni yapılan mağara araştırmalarında yeni yeraltı şehirleri keşfedildi.

MİMAR SİNAN'IN EVİNİN ALTI DA YERALTI ŞEHRİ

Geçen yıldan bu yana sürdürülen Kayseri'de Ağırnas, Gesi, Develi ve Erdemli ilçelerindeki yeraltı yapıları araştırması bu yıl yeni bölgelerde keşifler yaptı. Araştıma kapsamında kayıt altın alınan onlarca yerleşim ve kiliselerden oluşan yeraltı şehirlerinin ortaya çıkarıldığı proje Ağırnas’ta Mimar Sinan’ın evinin altında da yeraltı şehri tespit etmişti.

YERALTI ŞEHİRLERİNDEN BİRİ ERCİYES'TE

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Çekül Vakfı ve Obruk Mağara Araştırma Grubu işbirliğiyle mağara araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Mağara Araştırmacısı Ali Ethem Keskin, Kayseri'nin yer altı şehirlerini inceleyerek, haritalarını çıkarıp, envanter kayıtlarını tutmaya başladıklarını söyledi. Yeraltı şehirlerini aynı zamanda fotoğraflayıp, görüntülediklerini dile getiren Keskin, Kayseri'de çok güzel yeraltı şehirleri var. Gesi, Belağası, Doğanlı, Güzelöz ve pek çok yerde. Kırlangıç Vadisi'ndeki yer altı şehri Erciyes yolu üzerinde, Erciyes'i ziyarete gelenler burayı da gezip görebilirler" dedi.

ATLAS DERGİSİ'NDE YAYINLANACAK
Araştırmacı Ali Ethem Keskin, HaberArtıTürk'e projeyle ilgili detaylı bir yayının önümüzdeki aylarda Atlas dergisinde yayınlanacağını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise sönmüş bir volkan olan Erciyes'in bölgede pek çok sürpriz bıraktığını, ayrıca tarih içinde insanların buraları kullanırken değişik şekiller verdiklerini söyledi.

KAYSERİ YERALTI ŞEHRİ ZENGİNİ
Araştırmacılardan Ali Amaç projeyle ilgili olarak "bu projenin zorluğu daha önce gerçekleştirdiğimiz Gaziantep Yeraltı Yapıları Envanteri Projesi ile kıyas kabul etmez. Kayseri’nin hemen her tarafı vadiler ve bu vadilerde bulunan yeraltı şehirleri, kaya yerleşimleriyle dolu. Daha da dramatik olan ise, her çalışma sırasında yeni ihbarlar, yeni bilgiler geliyor olması. Çalışmada Gesi – Ötedere Vadisi’nde bir yeraltı şehrini araştırıp ölçerken vadinin karşı yamacında bir başka yeraltı şehri daha olduğunu öğrendik. İkinci yeraltı şehrini çalışırken aynı vadide kayaya oyulmuş devasa sarnıçlar ve su yolları olduğunu fark edip onları da araştırdık. Son gün ise vadinin girişinde yer alan, Belağası Köyü’nün kaya yerleşimlerini ölçmeye başladık. Köy; kilisesi, evleri ve ahırlarıyla birlikte şimdilik 22 yapı ve devam ediyor.  Çalışmanın bitmesine bir saat kala iki farklı evin arka duvarlarındaki tünellerle girilen iki ayrı yeraltı şehri birden bulmamız ise tam anlamıyla son dakika sürprizi oldu" açıklamasında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı