BU GÜN  SEÇİM  OLSA AKP NE KADAR  OY ALACAK

BU GÜN SEÇİM OLSA AKP NE KADAR OY ALACAK

Türkiye 'de oynanmak istenen kanlı oyun sandık sonuçlarına nasıl yansıyacak

Gezici Araştırma'nın 25-26 Temmuz tarihleri arasında yaptığı kamuoyu araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Yurt gazetesinin günlerdir manşetlerinde deşifre ettiği ve Erdoğan tarafından uygulamaya konan 'kaos planı'nı seçmenin de deşifre ettiği anket sonuçlarında net olarak görülüyor.

KAOS ERKEN SEÇİM İÇİN ÇIKARILDI

Ankete katılanların Yüzde 64.5'i, Türkiye'de son dönemde yaşanan kaosun 'Erken seçimde farklı bir sonuç çıkarmak' için çıkartıldığını düşünüyor. 7 Haziran seçim sonuçlarını haftalar öncesinden doğru şekilde tahmin eden Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmaması ve seçimin tekrar edilmesi durumunda çıkacak sonucu açıkladı. Abdullah Gül'ün parti kurarark siyasete dönmesi, Suriye'ye yönelik olası bir sınır ötesi operasyon ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otoriterleşme eğilimi konusunda seçmen nabzının ölçüldüğü araştırmada hem Saray'ın hem de hükümetin 7 Haziran'da kaçan keyfini daha da kaçıracak sonuçlar çıktı.

1-140.jpgTablo: Bu Pazar seçim tekrar yapılsa kime hangi partiye oy verirsiniz? 

BU PAZAR SEÇİM OLSA

Bugün seçim olsa sonuç değişmiyor. Halkın en önemli sorunları arasında, ilk ikide ekonomi olduğu görülüyor. Erken seçim olma ihtimalinin zor olduğu, AKP'nin ekonomide rahatlama yaşatmadan seçimi tekrarlatmasının mümkün olmadığı görülüyor. Terör konusuyla, MHP içerisindeki emanet oyları, AKP kendine çekebilir. Bahsedildiği gibi HDP içerisinde emanet oy yoktur, HDP Seçmeni uzun süre kalıcı görünüyor. AK Partideki yükseliş geçicidir, kalıcı değil özellikle kızın MHP Seçmenin bir kısmının AK Partiye yönelmesidir, Türkiye de 5. Partiye ihtiyaç var mı sorusuna merkezdeki seçmen aynı zamanda muhafazakâr demokrat seçmenin arayış içinde olduğu görülüyor, özellikle AKP seçmeni yeni parti arayışında olan en yüksek parti seçmenine sahip. Türkiye deki seçmenin % 27’si gönülsüz şekilde 7 Haziran seçimlerinde oy kullanmıştır.

AKP SEÇMENİ DE GÜL'Ü İSTİYOR

"Abdullah Gül Parti kursun mu?" sorusuna halkın % 58’i evet dediği görülüyor, oy verir misiniz sorusuna ise halkın % 40’ı 'evet' diyor. AKP seçmeninin % 68’i 'evet' diyor. Sandığa gitmeyen seçmenin de % 22’si "Abdullah Gül için sandığa giderim" diyor.

HDP'NİN BARAJI GEÇMESİ KAZANÇ DEĞİL

“HDP’nin barajı geçmesinin Türkiye demokrasisi için bir kazanç olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 49.2’si kesinlikle düşünmediğini ifade ederken, % 30,7’si Türkiye demokrasisi için bir kazanç olduğunu ve % 20.1’i kararsız olduğunu ifade ediyor.

2-130.jpg

Tablo: HDP’nin Barajı Geçmesi Türkiye Demokrasisi İçin Bir Kazanç Olduğunu Düşünüyor Musunuz?

 

KAOS, ERKEN SEÇİM İÇİN ÇIKARILDI

Yurt gazetesinin günlerdir manşetlerinde deşifre ettiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından uygulamaya konan 'kaos planı'nı seçmenin de deşifre ettiği anket sonuçlarında net olarak görülüyor. Ankete katılanların Yüzde 64.5'i, Türkiye'de son dönemde yaşanan kaosun 'Erken seçimde farklı bir sonuç çıkarmak' için ıkartıldığını düşünüyor.

3-098.jpg

Tablo: Türkiye’de yaşanan kaos ortamı erken seçimle farklı bir sonuç çıkarma girişimi midir?

KOALİSYONUN ÖNÜNDEKİ ENGEL ERDOĞAN

Anketten çıkan bir diğer çarpıcı sonuç ise seçmen tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koalisyon kurulması konusunda en büyük engel olarak görülmesi. "Sizce hükümetin kurulması yönünde en büyük engel nedir?" sorusuna ankete katılanların Yüzde 56.8'i "Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 25.2'si 'Muhalefet' yüzde 18'i Ahmet Davutoğlu cevabını verdi.

4-066.jpg

Tablo: Sizce hükümetin kurulması yönünde en büyük engel nedir?

SEÇMEN KOALİSYON İSTİYOR

Ankete katılan seçmenlerin yüzde 70,2'si partilerin koalisyon kurmasını isterken, koalisyona karşı olanların oranı ise yüzde 29.8'de kaldı. Genel seçimler öncesi halkın %53,6’sı koalisyonu desteklerken şuan % 70,2’sinin desteği alınmış görülüyor. Yaş azaldıkça ve eğitim seviyesi artıkça koalisyon isteği hızla artıyor. Yaş artıkça özellikle geçmişte koalisyonların sorunlarını yaşayan kitle koalisyonu istemiyor. Erken seçimi isteyen hangi parti olursa olsun sandıkta hezimete uğrar. AKP seçmeninin % 66’sı koalisyonu destekliyor, aynı zamanda AKP tabanının %76’sı "Erdoğan ve Davutoğlu'nun koalisyon için çaba harcaması gerekli" diyor.

5-045.jpg

Tablo: Genel seçimler sonrasında tek başına iktidarın mümkün olmadığı görüldü, sizce partiler koalisyon yapmalı mı?

DEĞİŞMEYEN TABLO: HALK GEÇİM DERDİNDE

Koalisyon ve savaş senaryolarının tartışıldığı bu günlerde halkın gündemi ise yine geçim sıkıntısı ve işsizlik. Halkın % 67.4’ü "geçim sıkıntısı yaşıyorum" derken, % 47’si "geçinemiyorum" diyor. Halkın % 21.2’si ise "işsizim" diyor. Ankette 'işsizim' diyenlerin oranınn TÜİK'in açıkladığı işsizlik oranının 2 katı olması ise dikkat çekici.

6-033.jpg

Tablo: Hanenizin geçimini rahatça sağlayabiliyor musunuz? Yani Ekonomik olarak geçim sıkıntısı yaşıyor musunuz?

KOALİSYON EKONOMİ KONUSUNDA ÇÖZÜM ÜRETİR Mİ?

Halkın % 61,8’i koalisyonun olumlu hava yaşatacağını düşünüyor, Halkın % 63’ü AKP'nin tek başına iktidar olması daha olumsuz hava yaratacağını düşünüyor.

7-028.jpg

Tablo: Genel olarak baktığımızda koalisyonun kurulması ile ekonomik sıkıntılarınızın azalacağı ve Türkiye’nin normalleşmeye başlayacağını düşünüyor musunuz?

SURİYE'YE OPERASYONA DESTEK YOK

Türkiye’deki Halkın % 84.2’si Suriye'ye askeri bir operasyona yapılmasına karşı. Halkın yüzde 76’sı ise AKP’nin Suriye’ye savaş açabileceğini düşünüyor.

8-023.jpg

Tablo: Suriye’ye Askeri bir operasyon yapılması gerektiğine inanıyor musunuz?

AKP, ÇÖZÜM SÜRECİNDE İFLAS ETTİ

Halk çözüm sürecinin başarılı olmadığını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 89.2'si AKP'nin özüm sürecinde başarısız olduğunu düşünüyor.

9-023.jpg

Tablo: AK Parti iktidarının bahsettiği çözüm süreci sizce başarılı oldu mu?

DAVUTOĞLU'NA MESAJ: BAĞIMSIZ KARAR AL

Araştırmaya katılan halkın % 67,2’si hükümetin karar alma sürecinde daha bağımsız olması gerektiğini ifade ediyor. Tablo: Halkın Hükümetin Karar Alma Sürecinde Cumhurbaşkanlığı’ndan Bağımsız Olması Gerektiğini Düşünüp Düşünmemesine İlişkin Dağılım HÜKÜMET BAŞARISIZ 'Hükümetin sorunlarınızı çözmekte ve ülkeyi yönetmekte başarılı olduğuunu düşünüyor musunuz?' Sorusuna ankete katılanlarında yüzde 70.9'u 'Hayır' cevabını verirken 'Evet' oranı yüzde 29.1'de kaldı.

10-021.jpg

Tablo: Hükümet sorunlarınızı çözmekte ve ülkeyi yönetmekte başarılı olduğunu düşünüyor musunuz?

SINIRLAR KONTROL ALTINDA DEĞİL

Suriye'deki iç savaşın ardından kevgire dönen sınırlar seçmeni de kaygılandırıyor. "Ülke sınırları kontrol altında mı?" sorusuna "Evet" cevabını verenlerin oranı sadece yüzde 14.5'te kaldı!

 

Tablo: Türkiye’nin ülke sınırlarının güvenliğinin kontrol altında olduğuna inanıyor musunuz?

 

ankete katılan seçmenlerin yüzde 67.6'sı Erdoğan'ın otoriterleştiğini, düşünürken bu oran AKP seçmenleri arasında ad yüzde 37.7'yi buluyor. Tablo: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan giderek daha otoriterleştiğini / Baskıcı olduğunu düşünüyor musunuz? AKP Seçmenin % 35’i Erdoğan’nın daha toleranslı ve uzlaşmacı olmalı görüşünde

4-066.jpg

Tablo: Recep Tayyip Erdoğan’a sert ve tek adam üslubu içinde olduğu yönünde zaman zaman eleştiriler yapılıyor. Siz bu konuda şu görüşlerden hangisine katılıyorsunuz ?

Kaynak:Haber Kaynağı