Bu Gün Herkes Kubilay

Bu Gün Herkes Kubilay

İzmirli, 'Kubilay' için yürüdü
 
Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Menemen'deki anıtı önünde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı törenle anıldı
23 Aralık 2012 Pazar 12:59
 
İZMİR- Menemen ilçesinde 82 yıl önce şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, düzenlenen törenle anıldı. 
 
Anma programı, Menemen Garı ile Kubilay Şehitliği ve Anıtı'nın bulunduğu Yıldıztepe mevkisi arasında düzenlenen ''Demokrasi ve Laiklik Yürüyüş'' ile başladı. Yürüyüşe CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Gökhan Günaydın, CHP İzmir milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ile vatandaşlar katıldı. 
 
Yürüyüşün ardından anıtta düzenlenen törene İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal da katıldı.
 
Törende, Kubilay Anıtı'na Menemen Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Belediye ve Şehit Asteğmen Kubilay'ın yakınları tarafından çelenklerin sunulmasını ardından saygı duruşunda bulunuldu, tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı. 
 
Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal, yaptığı konuşmada, Asteğmen Kubilay ile bekçiler Hasan ve Şevki'nin insanlıktan nasibini alamayan caniler karşısında Cumhuriyetin getirdiği aydınlığa karşı canlarını ortaya koyduklarını ifade ederek, Cumhuriyeti ayakta tutan yegane gücün milletin kendisi olduğunu söyledi.
 
“CUMHURİYET'E SUİKAST”
 
Topçu Binbaşı Emre Karahan da Mustafa Kemal Atatürk'ün saldırı sonrası Ordu'ya gönderdiği başsağlığı mesajında, ''saldırıyı milletin, Cumhuriyete karşı suikast olarak kabul ettiğine'' işaret ederek, şöyle konuştu: 
 
''Zaferle sonuçlanan Milli Mücadele'den yorgun, yoksul, ancak gururla çıkan Türk ulusu, Cumhuriyetin temel niteliklerini içine sindiremeyen çeşitli grup ve düşüncelerle de mücadele etmiştir. Şehit Kubilay ve arkadaşları rahat uyusun, onların emanetini koruyan milyonlarca Cumhuriyet gençliği görev başındadır. Koruduğumuz bu mukaddes emanete yönelen tüm saldırılar, ülkenin aydınlık gençlerinin iman ve azim dolu göğsüne çarpacak ve yok olacaktır.''  
 
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de 23 Aralık 1930'da Menemen'de bekçiler Hasan ve Şevki ile Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın, dini kullanan din tacirlerince hunharca katledildiğini ifade etti. 
 
Atatürk'ün Gençliğe Hitabı ve Türk Gençliği'nin Atatürk'e Cevabı'nın öğrenciler tarafından okunduğu törende, Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal, İlçe Garnizon Komutanı Topçu Albay Hurşit Ağırcan ve Belediye Başkanı Tahir Şahin, anıt özel defterini imzaladı. 
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu törenin sonunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ''Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu''nda dereceye girenlere ödüllerini verdi. Menemen Belediyesi'nin düzenlediği futbol turnuvasında dereceye girenlere de ödülleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından verildi. 
 
Kılıçdaroğlu, daha sonra  Menemen Garnizon Şehitliği'ni ziyaret ederek, şehit kabirlerine karanfil bıraktı ve dua etti. 
 
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
 
Başbakan Tayyip Erdoğan ise Kubilay’ın şehit edilmesinin yıldönümünü bile cumhuriyete hücum vesilesi olarak değerlendirdi. Menfur saldırıyı esefle kınadıklarını belirten Erdoğan, “Ne hazindir ki, bu elim hadise, yıllar boyunca toplumun belirli bir kesimini zan altında bırakmak, baskı altına almak üzere bir istismar aracı olarak kullanılmak istenmiştir. Ancak aziz milletimiz, sağduyusu ve aklıselimi ile, söz konusu olayda da, daha sonraki dönemlerde de tahriklere prim vermemiştir” iddiasında bulundu.