Bu dava Türkiye'de bir ilk

Bu dava Türkiye'de bir ilk

Silikozise bağlı ölümde bir ilk

23 yaşında ve 40 kiloya kadar düştüğünde hayatını kaybeden işçinin çalıştığı atölyenin sahibi ilk kez Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Suçlama "İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme'. İstenen ceza 20 yıl

Akrabası Kemal Kaleli’nin Samandıra’da sahip olduğu kot taşlama atölyesinde 18 yaşında çalışmaya başlayan Mustafa Kaleli, 2 buçuk yıl atölyede çalıştıktan sonra askere gitti. Askerlik görevini yaparken hastalanan Kaleli, yıllarca tedavi gördü ve 40 kiloya kadar düştüğü 2008 yılında hayatını kaybetti. Kaleli tedavi gördüğü hastanede Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdiğinde 23 yaşındaydı. 

Olaya ilişkin dava açıldı. Ağır Ceza mahkemelerinde ilk defa bir atölye sahibi ‘İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme’ suçlamasıyla yargılanmaya başladı.

"BİR ÇOK KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ"

Olay üzerine aile adına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan avukat Nurgül Reşitoğlu, Samandıra’daki iş yerinde günde ortalama 14 işçinin kumlama yaptığını, işyerinde çalışan işçilerin birçoğunun hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Kemal Kaleli’nin ‘İhmali davranışla birden fazla kişiyi kasten öldürme’ suçunu işlediğini savunan Reşitoğlu, Kaleli hakkında suç duyurusunda bulundu.

"ATÖLYE SAHİBİ ÖLÜM OLAYINDA ASLİ KUSURLU, ATÖLYE RUHSATSIZ"

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz ay hazırlanan iddianamede, Adli Tıp Kurumu’ndan alınan rapora göre maktulün ölümünün meslek hastalığı (silikozis) nedeniyle gerçekleşmiş olduğu belirtildi. İş yeri sahibi Kemal Kaleli’nin ölüme ilişkin ihmali olup olmadığı yönünde İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı bilirkişisinden alınan rapora göre de şüphelinin asli kusurlu olduğu ifade edildi. İddianamede, iş yerinin kot kumlama tesisi olarak ruhsatsız faaliyet gösterdiği belirtildi. 

"KASTEN ADAM ÖLDÜRME SUÇUNU İŞLEDİĞİNE DAİR DELİLLER YETERLİDİR"

İddianamede şu cümlelere de yer verildi; 

“İş ve işçi güvenliğini sağlamadan, iş yeri çalıştırma ruhsatı dahi almadan ve silikozis hastalığının büyük oranla sonuçlandığını bildiği halde, maktulü atölyesinde çalıştırarak ihmali davranışta bulunarak kasten adam öldürme suçunu işlediğine ilişkin hakkında kamu davası açmaya ilişkin yeterli delil elde edilmiştir" 

20 YIL HAPİS İSTEMİ

‘İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme’ suçunu işlediği iddiasıyla 20 yıl hapsinin istendiği tutuksuz sanık Kemal Kaleli, Anadolu Adalet Sarayı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katılmadı. Duruşmaya baba Erdoğan Kaleli, anne Mukadder Kaleli müşteki sıfatıyla katıldı. Baba Kaleli, sanık hakkında şikayetçi olduğunu belirterek, “Bu davanın peşinde olacağım. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum. Bir baba olarak elimden geleni yapacağım" dedi. Mahkeme, sanık Kemal Kaleli’nin ifadesinin alınması, iş yerinde çalışan 3 işçinin gelecek celse tanık olarak dinlenilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

SİLİKOZİS NEDİR?

Silikozis, silika adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen bir akciğer hastalığı olarak tanımlanıyor. Bir işçinin kot taşlama işinde 6 ay çalışmasının bu hastalığa yakalanması için yeterli bir süre oluğu belirtilip, nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Toza maruz kalma ortadan kalksa bile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilemiyor. Çalışma esnasında takılan maskenin ise koruyucu olmadığı belirtiliyor.