Bu da oldu: Akademisyenlere izinsiz afiş soruşturması!

Bu da oldu: Akademisyenlere izinsiz afiş soruşturması!

Ordu Üniversitesi Rektörlüğü, Eğitim Sen afişini odalarının kapısına asan öğretim üyelerine "izinsiz afiş" soruşturması açarken, YÖK panelinde konuşma yapan öğretim üyesine ise disiplin cezası verdi.

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, "Ordu Üniversitesi’nde Akademik ve Sendikal Özgürlükler Ayaklar Altında!" başlıklı bir açıklama yaparak, son dönemde akademisyenler üzerinde kurulan baskının ulaştığı boyutlara dikkat çekti.

Eğitim-Sen'in YÖK afişine ceza
“Ordu Üniversitesi’nde 12 Eylül darbesinin hayaleti dolaşıyor” denilen açıklamada, Ordu Üniversitesi Rektörlüğü’nün Eğitim Sen üyelerine büyük bir baskı uyguladığı ifade edildi.

yok.jpg

Ordu Üniversitesi`ne bağlı Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde görevli 7 öğretim üyesi, çalışma odalarının kapılarına "İnsan, Toplum, Doğa Yararına Üniversite" yazılı Eğitim Sen kokartı ve yine Eğitim Sen Yükseköğretim Bürosu tarafından hazırlanan YÖK afişini astıkları için haklarında Rektörlük tarafından soruşturma açıldı.

13 Mart 2013 tarihinde öğretim üyelerine tebliğ edilen soruşturma, üniversitede sendikal hak ve özgürlüklerin hiçe sayıldığını açıkça gözler önüne serdi.

Bununla da yetinmeyen üniversite yönetimi, öğretim üyelerinin çalışma odalarının kapısına özel güvenlikçi eşliğinde müdahale ederken, sendikadan yapılan açıklamaya göre kapıdaki kokartlar öğretim üyelerinin okulda olmadığı anda özel güvenlikler eşliğinde çıkarıldı.

Sendikadan yapılan açıklamaya göre öğretim üyeleri hakkındaki tutanakta özel güvenliğin de imzası yer alırken, afişin ise “izinsiz” olduğu belirtildi.

“Özel güvenlikçiler asli unsur”
Eğitim Sen yaptığı açıklamada bu durumu şu sözlerle değerlendirdi:

Öğretim üyelerinin ve öğrencilerin değil, özel güvenlikçilerin üniversitenin asli unsuru haline getirildiği günlerden geçtiğimizin açık kanıtı olan bu saldırıda kokartlar ve afiş indirilmeden önce İdare tarafından çekilen fotoğraflar da tutanağa eklenmemiş ve üyelerimize dönük kriminal bir ortam yaratılmak istenmiştir.

Panele katılan öğretim üyesine ceza

"Diğer taraftan, Rektörlük tarafından açtırılan bu soruşturmanın 7 öğretim üyesine tebliğ edildiği gün olan 13 Mart tarihinde; Yrd. Doç. Dr. Deniz Yıldırım'a da Aralık ayında Ankara`da Yeni YÖK Yasa Taslağı hakkında panele katılıp konuşma yaptığı için üniversite yönetimi tarafından açılan soruşturmanın sonucu da ulaşmış ve akademik, bilimsel özgürlükleri hiçe sayacak; düşünce ve ifade özgürlüğünün tamamen yasaklanmasının açık kanıtı olacak şekilde üyemiz Deniz Yıldırım`a disiplin cezası "uydurulmuştur". Kendisini hem mesleki hem de bilimsel açıdan doğrudan ilgilendiren Yükseköğretim Yasa taslağı hakkında görüşlerini ifade etmesi ve panele katılması, önce üniversite yönetimi tarafından sudan bahanelerle engellenmek istenmiş ve düşüncelerini ifade etmesinin ardından da soruşturma açılmıştır."