Bu bir Melih Gökçek başarısıdır: 88 kat!!

Bu bir Melih Gökçek başarısıdır: 88 kat!!

CHP’li Aylin Nazlıaka, Ankara Büyükşehir belediye Başkanı Melih Gökçek’in görevde olduğu dönemde Belediye’nin borçlarında büyük miktarda artış olduğunu belirterek, “Tarih Gökçek dönemini hizmetin olmadığı, borcun 88 kat arttığı, Ankara’da sporun, sanatın,

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borçları hakkında TBMM’de yaptığı basın açıklamasında, 14 Kasım 2012 tarihinde verdiği soru önergesiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşları olan EGO ve ASKİ’nin borç durumuna ilişkin bazı sorulara cevaplar istediğini sorularının 20 Mart 2013 tarihli bir yazı ile cevaplandığını ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile belediyeye bağlı kuruluşlar olan ASKİ ve EGO’nun borçlarında Melih Gökçek döneminde ortaya çıkan değişime dikkat çeken Nazlıaka, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşlarının kamuoyundan saklanan borçları olduğunu ifade etti. 

Belediye’nin borçlarında 1993 - 2011 yılları arasında görülen değişime dikkat çeken Nazlıaka, şunları kaydetti:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 1993 yılında vadesi geçmiş borcu 52 bin 67 Dolar, vadesi gelecek borcu 67 milyon 642 bin Dolardır. 2011 yılına gelindiğinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin vadesi gecikmiş borcu 1.272.667 Bin Dolar, vadesi gelecek olan borcu 84 milyon 953 bin Dolardır. 1993’ten 2011 yılına Büyükşehir Belediyesinin borç artışı 20 kattır. EGO’nun borcu aynı yıllar arasında yaklaşık 88 kat artmıştır. Genel toplamda belediyenin borcu 1993 yılında 247 milyon 695 bin Dolarken, 2011 yılında 2 milyar 562 milyon 92 bin Dolar olmuştur. Yani 1993’ten 2011’e Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 10 kat artmıştır.”

“TABLO GÖKÇEK’İN İDDİALARININ ASILSIZ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

Hazine Müsteşarlığının soru önergesine gönderdiği cevapta yer alan tablolardaki verilere adı geçen kurumların Maliye Bakanlığı’na, yurtiçi bankalara, mal ve hizmet tedarikçilerine ve diğer kişilere olan borçlarının dahil olmadığını belirten Nazlıaka, “Yıllardır hizmet yerine laf üretmeyi politika yapma biçimi haline getiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yıllardır diline pelesenk ettiği ‘Sayın Murat Karayalçın döneminde yapılan borçlar yüzünden hizmet gerçekleştiremiyorum’ cümlesinin hiçbir temele dayanmadığı bu tablo ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. Siyasetçi çözüm üretmek için vardır, yakınmak için değil. 19 senedir Türkiye’nin başkentini yöneten bir belediye başkanının kendi beceriksizliğine bahaneler bulmaya hiç hakkı yoktur. Melih Gökçek’in siyaset yapma biçiminin tek açıklaması vardır; bunun adı da kamuoyunu yanlış bilgilendirerek siyasi menfaat sağlamaktır” dedi.

“BORCUN AÇIKLANMAMASI SİYASİ ETİKLE BAĞDAŞMIYOR”

Hazine Müsteşarlığı’nın verilerinde diğer dikkat çeken bir hususun da Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşları olan ASKİ ve EGO’nun 31 Aralık 1993-30 Eylül 2012 tarihleri itibariyle Maliye Bakanlığı’na olan borcuna ilişkin olduğunu kaydeden Nazlıaka, “Maliye Bakanlığı, Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan’ın gösterdiği hassasiyetin aksine Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin vergi borçlarına ilişkin bilgi vermemektedir. Maliye Bakanlığının verdiği cevap oldukça dikkat çekicidir. Cevapta Maliye Bakanlığının 14 Aralık 2012 tarih ve 13234 sayılı yazısında vergi mahremiyetinin gerekçe gösterilerek ‘mükelleflerin ve mükelleflerle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine veya mesleklerine müteallik sırların üçüncü kişilerin yararına kullanılmasını önlemek amacıyla paylaşılmadığı’, o nedenle Ankara BŞB ile bağlı kuruluşları olan ASKİ ve EGO’nun Maliyeye olan vergi borçları hakkında bilgiye ulaşılamadığı ifade edilmektedir” diye konuştu. Açıklamasında Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’e de seslenen Nazlıaka, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Ankara’nın gelecek kuşaklarının borçlu olarak doğmasının sebebi olduğunu, bu nedenle de belediyenin borcunun kamuoyu ile paylaşılmamasının saydamlık ve hesap verilebilirlik açısından siyasi etikle bağdaşmadığını ifade etti.

"KAMUOYUNDAN SAKLIYORLAR”

Ankara Büyükşehir Belediyesinin 2011 yılı Faaliyet Raporunun 84’ncü sayfasındaki “Faaliyet Raporlarının Belediye Meclisine sunulması ile Mali Tablolarımız kamuoyu bilgisine sunulmaktadır” şeklindeki ifadeye rağmen, sadece Ankara BŞB ve bağlı kuruluşları ASKİ ve EGO değil, belediyenin toplam 14 adet şirketinin de varlık ve yükümlülüklerine internet sayfalarından ulaşmanın mümkün olmadığını belirten Nazlıaka, “Bildiğiniz üzere Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşları EGO ve ASKİ birer kamu kuruluşudur. Bu kuruluşların bilanço ve mizan gibi rapor ve tablolarının Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğine göre belirli dönemlerde hazırlanıp kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi yöneticileri belediye ve bağlı kuruluşlarının yönetimine ilişkin mali bilgileri ve bunların içinde de özellikle borçları/yükümlülükleri kamuoyundan saklamaktadır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

ANKARALIYI 88 KAT BORÇLANDIRDI”

“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Mart 1994–Mart 2013 arasında yani Gökçek döneminde su gelirleri 10,1 milyar dolardır. Doğalgaz gelirleri 13,6 milyar dolardır. Otobüs gelirleri 3.9 milyar dolardır. Metro gelirleri 747 milyon dolardır. Ankaray gelirleri 668 milyon dolardır. Ankara Büyükşehir Belediyesi bu dönemde beş ana hizmet alanı itibariyle 29 milyar dolar gelir elde etmiştir. Bu hesaba Dikmen Vadisi ve AŞTİ gelirleri dahil değildir. Belediye bu gelirlerin yüzde 85’ini giderlerine ayırsa geriye kalan 5 milyar dolar ile Ankara’nın ulaşım sorunu da su sorunu da çözülürdü. Ama hizmet yerine laf üretenlerin, siyasi menfaat peşinde koşanların derdinin Ankara ve Ankaralı olmadığını sadece bu tabloya bile bakarak söylemek mümkün. İçişleri Bakanlığı müfettişleri CHP’li belediyelerin önünde kamp kurmuşken Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında tek bir soruşturma açılmamış olmasının açıklanabilir bir tarafı yoktur. 19 yıl boyunca Ankara’nın bütçesini yöneten Melih Gökçek, Ankaralıyı 88 kat borçlandırmıştır. Ankara’nın ve Ankaralının geleceğini ipotek altına almıştır. Ve hiç yüzü kızarmadan Sayın Murat Karayalçın dönemini suçlamaktadır. Bu davranışı bile Melih Gökçek’in Ankaralılara karşı siyasi bir sorumluluk duymadığının göstergesidir. Melih Gökçek’in bu borç tablosuna itiraz edip en iyi bildiği siyaset biçimi olan karalama kampanyası yürütmeye çalışacağını biliyorum. Şunu unutmasın ki bu borç tablosu Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen bir bilgidir ve ben Ankara’nın milletvekili olarak Ankaralının geleceğine sahip çıkmayı kendime görev bilen bir milletvekiliyim. Tarih Gökçek dönemini hizmetin olmadığı, borcun 88 kat arttığı, Ankara’da sporun, sanatın, turizmin yok edildiği bir dönem olarak hatırlayacaktır. Ve Ankaralı, kendisini borç batağına düşürenden de, buna sessiz kalandan da hesabını soracaktır.”