Bu Ayıbı Kaldırın !

Bu Ayıbı Kaldırın !

İstanbul Barosu Avukatları cüppeleriyle Taksim'e yürüdü...

Bugün saat 19.00’da İstanbul Barosu, Başkan Ümit Kocasakal’ın liderliğinde yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar için cüppeleriyle Baro’dan Taksim’e bir yürüyüş eylemi gerçekleştirdi.
 

Bilindiği üzere Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 22 avukat hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda yapılacak.

Yarın yapılacak olan bu ilk duruşma öncesinde, “Savunmaya Özgürlük” talebiyle tutuklu meslektaşlarına destek vermek amacıyla, İstanbul Barosu’ndan Taksim Meydanı’na yürümek isteyen avukatların yürüyüşü polis tarafından engellendi.

Sloganlar atarak yürüyen grubun önü Galatasaray Lisesi önünde kalabalık bir çevik kuvvet grubu ve TOMA’lar tarafından kesildi. Galatasaray Lisesi önünde barikat kuran polislerin dışında İstiklal Caddesi’nin paralelindeki sokaklarda da çevik kuvvet polisleri beklediği gözlendi.

Çok sayıda polisin kalkan ve gaz maskeleriyle donanmış olarak kurdukları barikatı sloganlarla aşmaya çalışan grubun geçişine müsaade edilmedi. Buna rağmen avukatlar geri adım atmadı ve sloganlarla Taksim Meydanına doğru yürüyüşe devam etmek istedi. Polisin barikatı açmaması üzerine İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal polisle görüştü.

Polisin ‘efendim, yürüyemezsiniz valiyi arayın’ ikazı üzerine Kocasakal, ‘neden valiyi arayacakmışım kanunen herkes önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına sahiptir, valiyi arayarak bu hakkımdan niye feragat edecekmişim’ cevabını verdi. Israrlı konuşma ve tartışmanın sonuçsuz kalması ve polisin güzergâhı açmaması üzerine Kocasakal üzerine çıktığı araçtan yürüyüş yapan avukatlar grubuna seslendi.

Bu sırada grup toplu halde “Barikat açılsın Yürüyüş başlasın, ” sloganları atıyordu.

Kocasakal aracın üzerinden yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Siz oradan, aşağıdan görmüyorsunuz, çevik kuvvet, kalkanlar ve TOMA’larla yolu kapatmışlar. Gaz maskeleri de var. Kanuna göre herkes önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına sahiptir. Ama bize verilen yanıt şu; 'Bu güzergâh toplantı ve gösteri yürüyüşüne kapatıldı.' Böyle bir hakları yok. Kanunsuz bir emri yerine getiren polis nedeniyle hakkımız ve özgürlüğümüz engelleniyor. Bu suçtur. Hukuken bunun hesabını soracağız. Uluslararası camiadan meslektaşlarımız da aramızda. Onlar da anlatacaklar. Ama bize Her yer Taksim. Her yer rüşvet. Her yer yolsuzluk.” 

Konuşmasının devamında Kocasakal, Galatasaray Meydanı’nı Taksim Meydanı haline getirdiklerini, komitenin kararı gereği basın açıklamasının burada yapılacağını söyledi.

Bu sırada Taksim'e doğru yürüyüşe devam etmek isteyen avukatlar “Barikat açılsın, yürüyüş başlasın” sloganlarına coşkuyla devam ettiler.

Kocasakal basın açıklamasını yaparken şunları söyledi:
 
”Savunmaya yönelik baskılara son verilmelidir. Yargı, siyasal iktidarı paylaşmak isteyen gayrimeşru güçlerin elindedir. Yargının tutsak edilmesinden sonra sıra boyun eğmeyen savunmaya gelmiştir. Avukatlar hukuksuz bir şekilde duruşma salonlarından çıkarılmakta, sabaha karşı büroları basılmakta, hukuksuz aramalar yapılmaktadır. İktidar mensupları yargıya açıkça talimat vermektedir. Savunma mesleği itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır. Biz hiçbir diktatörlüğe, faşizme teslim olmayız.”

Ümit Kocasakal basın açıklamasının ardından vali Hüseyi Avni Mutlu ile de bir görüşme gerçekleştirdi ve ona ‘bu ayıbı kaldırın’ dedi. Görüşmesinin sonunda ‘vali bu ayıbı kaldırma şansını kaybetti’ diyen Kocasakal vali ile yaptığı telefon görüşmesinin içeriğini anlatmanın etik olmayacağını ancak taleplerinin reddedildiğini söyledi. Görüşmenin ardından, çabaların sonuç vermeyeceğinin anlaşılması üzerine de yürüyüşe son vererek alanı terk etti.

Grup dağılmakta isteksiz de olsa sloganlar atarak dağıldı.


Kaynak:Haber Kaynağı