BRİSA YATIRIMLARIYLA PAZARIN İKİ KATI BÜYÜYECEK

BRİSA YATIRIMLARIYLA PAZARIN İKİ KATI BÜYÜYECEK

Brisa şirketi yatırımları ve büyüme hızıyla Avrupa devlerini solda sıfır bıraktı.

Japon lastik devi Bridgestone, Avrupa’da yaşanan kriz sonrası yükselişini Türkiye’den başlattı. Avrupa’da altı adet fabrikası bulunan Japon şirketinin bölgede son yıllarda hayata geçirdiği tek ve en büyük yatırım Aksaray’a yapacağı 300 milyon dolarlık yeni fabrika yakında hizmete girecek.

Japon lastik devi Bridgestone’un, Sabancı ortaklığıyla dünyadaki en önemli üretim üslerinden biri olan Brisa, markanın Avrupa’da üretim olarak tek büyüyen şirketi. Yıllık 11.5 milyon adet kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük lastik üreticisi unvanını taşıyan Brisa, Japon markanın Avrupa’daki büyüme stratejilerinde kilit rol oynuyor. Bir yandan İzmit’teki yatırımlarına devam eden Brisa, Aksaray’da daha önce gelecek yıl olarak açıklanan yeni fabrika yatırımının ‘temel atma’ planını bu yıl sonuna yetiştirecek. Brisa ile hayata geçirilen bu yatırım, Avrupa’da altı fabrikası bulunan Bridgestone’un bu bölgede son yıllarda hayata geçirdiği tek ve en büyük yatırım olma özelliğini taşıyor. 300 milyon dolar yatırımla kurulacak fabrikanın 2017 yılı sonunda üretime geçmesi planlanıyor.

İSTİHDAM 1800’E ULAŞACAK

Roma’daki Bridgestone test sürüşlerinde konuşan Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, bu yatırımın Bridgestone’nun Avrupa’daki büyümesi için önemli bir yatırım olduğunu kaydederek, “Büyümeye devam edeceğiz. Bu Bridgestone’un Avrupa’daki büyüme stratejileriyle de ilgili. Avrupa’da tesisini büyüttüğü tek ülke Türkiye oldu. Diğer ülkelerde mevcut kapasiteler devam ediyor” dedi. Binek ve hafif ticari araçlar için üretim yapılacak yeni fabrikanın İzmit’teki 11.5 milyon adetlik üretim kapasitesine yıllık 4.2 milyon adet ekleyeceğini belirten Bayman, 2018 yılı başında Brisa’nın toplam üretim kapasitesinin yüzde 30 artacağını ifade etti. 2016’dan itibaren yeni fabrika için işçi alımına başlayacaklarını kaydeden Bayman “500 istihdam ile başlayacağız. Şu anda İzmit’te 3 vardiyada 1.300 kişiye ulaştık. Yeni fabrikayla 1.800 kişi olacağız” diye konuştu.

İKİ KAT BÜYÜME

İç pazar büyüme hedeflerine de değinen Bayman, şunları söyledi:  “Yenileme pazarında yüzde 5 büyüme bekleniyor. Brisa olarak bizim hedefimiz iki haneli büyüme. Bu büyümenin önemli kısmı yüksek performans lastiklerinden gelecek. Satışlarda nisan ayında hareket başladı. Binek pazarının yine pozitif olacağını düşünüyoruz. Çünkü son 3 yılda satılan otomobillerin lastik değişim zamanı geldi. 3 aylık sonuçlarımızda satış adetleri bütçenin altında ama nisan ve mayıs aylarında çok ciddi artışlar yaşadık. Pazar bu ay ciddi şekilde ivmeli gidiyor.” İzmit’de yapılan yıllık üretimin 6 milyonunun Lassa markasıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Bayman, üretimin yüzde 35-40’ının ihracata gittiğini hatırlattı. 

‘Ultra yüksek’ oynuyor

Ferrari ve Porsche’nin yanı sıra Mercedes, Audi, BMW gibi markaların üst segment modellerinde kullanılan Ultra Yüksek Performans (UHP) lastik bulunan araçların satışları son 6 yılda 10 kat artarken, Brisa bu sınıftaki payını artırmak için üç yeni UHP lastiğini satışa çıkardı. 2006 yılında 6 bin civarında araç bu lastiklerle satılırken, önceki yıl rakam 63 bini aştı. Pazara giren araçların yüzde 10’u UHP türü lastiğe sahip hale geldi. Bu da lastik satışlarının yüzde 7’si anlamına geliyor. Bunda Golf, Passat,Insignia gibi orta sınıf araçların da bu lastiklerle satılır hale gelmesinin önemli payı bulunuyor. 5 yıl içinde lastik cirosunun yüzde 20’sinin UHP lastiklerden sağlanacağını öngördüklerini söyleyen Hakan Bayman, Turanza T001, Potenza S001 ve Ferrari F12berlinetta modeli için tasarlanan Potenza S007’yi satışa çıkardıklarını söyledi.  Brisa’nın ebat ve geliştirdiği çeşit bakımından UHP talebinin yüzde 98’ini karşılayabilecek konumda olduğunu ifade eden Bayman, Bridgestone ile premium, Lassa ile orta segmentte satış yapacaklarını kaydetti.

Çin’e bile gönderiyor

Brisa tüm dünya pazarlarına mal gönderen  mal gönderen Çin’de de tutunmayı başardı. Lassa markasıyla Avrupa’da önemli bir pazara sahip olduklarını kaydeden Bayman, Hong Kong ve Çin pazarına da girdiklerini vurgulayarak, “Dev Çin pazarında bile yerimizi aldık. Toplamda 3 milyon Lassa, 1 milyon da Bridgestone lastik ihraç ediyoruz. İç pazarda ise satılan her 10 lastikten 4’ü Brisa’dan çıkıyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı