BOYDAK OPERASYONUN PERDE ARKASI

BOYDAK OPERASYONUN PERDE ARKASI

Dev kuruluş Boydak Holding'e yapılan operasyon ve sahiplerinin tutuklanmasının nedeni hep Fethullah Gülen ve cemaatine bağlandı. Peki gerçekten neden bu mu?

Türkiye'nin ünlü sanayi gurubu Boydak Holding yöneticilerin tutuklanması gündemde bomba etkisi yarattı. İş dünyası başta olmak üzere Boydak Yöneticilerine yöneltilen suçlamalar kamuoyunu tatmin etmedi. Öte yandan Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de konuya sessiz kalmadı. Yaptığı açıklama ile "incitilmesinler" uyarısında bulundu.

ZAMANLAMA VE SUÇLAMA MANİDAR

Yapılan tutuklamanın zamanı  oldukça manidardı. Eğer Boydak Holding'e bu operasyon yapılacaksa ve Fethullah Gülen bağlantısı ile suçlanacaklarsa neden bu kadar beklenmişti? Çünkü Boydak'a ve yöneticilerine yapılan baskın ilk değildi. Bu karmaşık gelişmeya Gazeteport'a yayınlanan çok ilginç bir analiz ışık tutacak gibi. İşte o analiz ve çok önemli, ayrıntılar.

BİAT AÇIKLAMASI DA YAPMIŞLARDI

Cemaat bağlantılı operasyonla gözaltına alınan Hacı Boydak ve Memduh Boydak tutuklandı. 2015 Eylül ayında yapılan operasyonda Hacı Boydak gözaltına alınmış ama sonra serbest bırakılmıştı. Bu operasyondan sonra Boydak ailesi “Biat” açıklaması yapmasına rağmen bu kez iki üyesi Hacı Boydak ve Memduh Boydak Cezaevine gönderildi. Peki bütün bu olan bitenin Abdullah Gül ile ne ilgisi var? Çok ilgisi var. Boydak ailesinin cezaevine gönderilmesi cemaatten çok Abdullah Gül’e en net ve sert mesaj. “Önüme Çıkma” mesajı. Şimdi hafızanın izini sürerek Boydak Ailesine operasyon ve Abdullah Gül ilişkisini sorgulayalım.

RÖPORTAJ'DA Kİ ŞİFRELER

2011 yılında Habertürk’te Hacı Boydak ile yapılan röportaja bakalım.

Sizce Erdoğan nasıl bir lider?

-İyi bir lider ama biraz agresif. Daha sakin olması gerekir. Kendisini ve hedeflerini seviyoruz. Özellikle kanal projesi çok hoşuma gitti. Zamanında Ecevit düşünmüş ama yapamamış.

Abdullah Gül’le dostluğunuz nereden geliyor?
-Aynı mahallenin çocuklarıyız. Milletvekili olduğu zamanlarda tanıştık. Abdullah Bey’in anne babasıyla, benim annem babam Hac arkadaşıdır. Görüşmelerimiz o şekilde. Kendisiyle gurur duyuyoruz.

Fethullah Gülen’le tanışır mısınız?
-3-4 yılda bir Amerika’ya giderim, elini öper hayır duasını alırım. Gurur duyuyoruz onunla. Çok güzel hizmetleri var ülkemize. İnşallah önümüzdeki yıllarda memleketimize dönmesini istiyoruz.

Erdoğan’ın eleştiriye tahamülü hiç olmadığı göznüne alınırsa Hacı Boydak’ın açıklamasına çok kızdığı aşikar. Hem agresif demesi hem de kanal projesinin aslında Ecevit’e ait olduğunbu söylemesi Erdoğan hiddeti için yeterli. Abdullah Gül ve Fethullah Gülen açıklamaları da bugüne ışık tutuyor. Fethullah Gül açıklamasına Erdoğan tepki göstermedi çünkü o yıllarda o yolda cemaatle beraber yürüyordu. Hafızanın izini sürmeye devam.

TOBB Listesinden Çıkardı

2013 yılındaki TOBB seçimlerinde Mustafa Boydak yönetim listesindeydi. Ancak Erdoğan’ın müdahalesi ile listeden çıkarıldı. Listeye Boydak’ın yerine İTO’dan Ali Kopuz girdi. Ali Kopuz Erdoğan’ın İETT’den sonra ilk çalıştığı Elif Et sucuk imalatcısı Mustafa Kopuz’un oğluydu.
Şubat 2015’te Kayseri’de çok ilginç bir olay oluyordu. Boydak Holding’e ait BOYTAŞ işçileri yürüyüş yaptı. Bu yürüyüş ilginçti çünkü BOYTAŞ’ta yürüyenler Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Öz Ağaç İş Sendikası sendikalaşma çalışması yapıyordu. Hak-iş Konfederasyonu eski başkanı Salim Uslu Tayyip Erdoğan’a yakındı ve milletvekili yapılmıştı.

İlk Gözaltı Ve Gül Tepkisi

Eylül 2015’te Boydak Holding için sert bir mesaj geldi. Sabahın erken saatlerinde Boydak Holding’e operasyon yapıldı. Ve Boydak Holding CEO’su, Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak’ın da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Memduh Boydak savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Abdullah Gül sert tepki gösterdi

-Boydak ailesi Kayserili biliyorsunuz. Hayırseverlilikleri özellikleridir. Sadece bir cemaat değil tüm vakıf, dernek kim iyi iş yapıyorsa herkese yardım eden insanlardır. Şüphesiz hiçkimse dokunulmaz değil ama bir yolu var. Bir ciddi mevzu varsa bunlar araştırılmalı. Bunları yaparken de incitmemek gerekiyor. Yoksa tepkiler doğuyor. Meseleler onur meseleleri haline geliyor. Yanlışı göstermek ve yanlıştan insanları uzaklaştırmak gerekiyor. Mücadele akılcı olmazsa, daha çok birleştirici ve dayanışma içine sokar. Kayseri’de verginin yarısını onlar öder. Titiz davranmak lazım.

İlk Operasyon da Mesajdı

Gül’e göre bu operasyon akılcı değildi. Boydaklara soruşturma ve operasyonun zamanlaması aslında yine dikkat çekiciydi. AKP’nin 12 Eylül Kongresi’nde Abdullah Gül ve Bülent Arınç’ın tasfiye edilmesinden hemen sonra yapılmıştı.

Aralık 2015’te eski bir yöneticinin, Mamduh Boydak’ın, bir toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği yönündeki şikayeti üzerine inceleme yapıldı. Memduh Boydak gözaltına alındıktan 3 ay sonra yeniden ifade verdi.

Biat Açıklaması da Erdoğan’ın Öfkesini Yatıştırmadı

Erdoğan’ın Boydaklarla hesabı da bitmemişti. Bunu gören Boydak ailesi ” biat” açıklaması yaptı. Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başanı Mustafa Boydak, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada artık Paralel Yapı’yla anılmak istemediklerini belirtti.

Mustafa Boydak: Devletimizin ve Hükümetlerin destekleriyle bugünlere geldik. Bundan sonra da aynı tempoda azim ve kararlılık ile yolumuza devam edeceğiz. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Devlet mekanizması dışında herhangi bir farklı yapılanma içinde görünmeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Kamuoyunda soru işareti oluşan STK lardan arkadaşlarımız teşekkür ederek şirketlerimizin üyeliklerini sonlandırmak yoluna gitmişlerdir. Bundan böyle hiçbir tüzel veya gerçek kişiler ismimizi herhangi bir camia cemaat vs ile anmamalıdır.

Parti Teklifine Çok Kızdı 

Mustafa Boydak’ın bu açıklaması Erdoğan’ın hiddetini ve intikamını bir süre durdurdu. Ama 7 Haziran seçimleri öncesinde merkez sağda yeni bir parti kurulması için Memduh Boydak’ın Abdullah Gül ile görüştüğü iddiaları üzerine Tayyip Erdoğan’ın öfkesi daha da artti.

Ve Son Perde

4 Mart 2016’da Kayseri’de ‘Paralel Yapı’ soruşturmasında Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, holdingin yöneticilerinden Memduh Boydak, Murat Bozdağ, Erol Boydak evlerinde gözaltına alındı. Abdullah Gül Cuma namazı çıkışında gözaltıyı değerlendirdi:
“Boydak ailesi çalışkanlığıyla, dürüstlüğüyle, hayırseverliliğiyle bilinen bir aile. Türkiye’nin önemli sanayicilerinden. Ümit ederim ki daha fazla rencide edilmezler” demişti..

Abdullah Gül’ün “Ümit ederim rencide edilmezler” sözlerine karşılık mahkemeden geldi. Gece yarısı Hacı Boydak ve Memduh Boydak,tutuklandı. Erol Boydak savcılık tarafından, Murat Bozdağ ise sevk edildiği mahkemece serbest bırakıldı.

Boydak Holding’in Cirosu

Yaklaşık 14 bin çalışanı bulunan Boydak Holding, 2014 yılında 6.5 milyar TL ciroya ulaştı. Türkiye’nin en büyük mobilya üretim ve ihracat grubu olarak bilinen Boydak Holding 2015 yılında 6.9 milyar lira ciro yaptı.

Tayyip Erdoğan Kayseri ve Türkiye ekonomisi için bu kadar önemli bir holdinge operasyon yaparak ne yapmak istiyor?

1-Abdullah Gül ve arkadaşlarını AKP’den ayrılıp ayrı bir parti kurmaya zorlamak istiyor olabilir. Çünkü bu isimler AKP’de kaldıkça ve Davutoğlu ile de temas halinde oldukça başkanlık rüyası zor görünüyor. Gül ve ekibindekiler ayrılırsa AKP’ye ve Davuoğlu’na hükmetmesi kolay olacak

2-“Önüme çıkmayın finans kaynağınız kim olursa sonu Boydaklar gibi olur” diyerek hem Gül’e hem de başka sermayelere gözdağı veriyor

kayanak; www.gazeteport.com

Kaynak:Haber Kaynağı