Op. Dr. İlgi GÜLER Estetik Cerrahi Uzmanı

Op. Dr. İlgi GÜLER Estetik Cerrahi Uzmanı

BOTOKS NEDİR NE DEĞİLDİR ?

Merhaba 

Gazetede ilk yazım olduğundan biraz heyecanlıyım. Ayrıca konu belirlemekte de oldukça zorlanıyordum ki, internette gezinirken bir yerde Cervantes’in ‘Gençlik çok dayanmayan bir kumaştır’ sözü ile karşılaştım. Ne yazık ki Cervantes’in botokstan haberi yoktu. Ben de ilk yazımda botokstan bahsetmeye karar verdim.


       Clostiridium Botilinum denen bakterinin toksini olan botoks ilk olarak şaşılık tedavisinde kullanılmış. Ardından nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmış. Ancak esas kullanım alanını estetik uygulamalardan sonra buldu. Günümüzde estetik amaçlı botoks dünyada en çok yapılan estetik girişimlerin başında geliyor. 


      Botoks etkilediği kasın fonksiyonunu geçici olarak azaltır veya felç eder. Kas fonksiyonunu kaybedip kasılamayınca, üzerindeki ciltte oluşan kırışıklıklar da azalır veya yok olur. Botoks etkisi süresince bu mimik kaslarını isteseniz de çalıştıramazsınız. Ben botoksu yüzde alın çizgilerine, glabella dediğimiz iki kaş arası  ve kaz ayağı bölgesindeki kırışıklıkların tedavisinde ve kaş kaldırmada kullanıyorum.

Uygun insanlarda burun ucunun kaldırılması için ve ‘gummy smile’ dediğimiz gülerken üst dişlerin görünmesini engellemek için de uygulanabilir. Ofis şartlarında 10-15 dakikalık bir sürede uygulanan botoks saçımızı şekillendirmemizden bile kısa zaman alıyor. Uygulamanın hemen sonrasında rahatlıkla günlük hayatınıza dönebilir, makyajınızı yapıp güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Botoksun uygulanan bölgeden dağılmaması için 2 gün mimik kaslarınızı çalıştırmamaya özen göstermeniz ve uygulama bölgelerine masaj yapmamanız dışında dikkat etmeniz gereken bir şey yok. Uygulama sonrası 3-7 günler arası etkisi görülmeye başlar, etkisi geçicidir ve ilk uygulamada 4-6 ay etkilidir; tekrarlayan uygulamalarda etki süresi 12 aya kadar uzayabilir. Estetik uygulamalar açısından 15 yıldır, kas hastalıkları açısından daha uzun süredir kullanılan botoksun şu ana kadar hiçbir yan etkisi saptanmadı. 


 Kırışıklık tedavisi için botoks uyguladığım hastalarımdan migreni olanlar uygulama sonrası ağrılarının hafiflediğini hatta hiç olmadığını da ifade ettiler. Ayrıca plastik cerrahide botoksu el ve koltuk altı bölgelerine aşırı terleme tedavisinde de kullanıyoruz. 

Hem bu kadar kolay uygulanan, hem de ameliyat, şişlik, morluk olmadan bu kadar etkili sonuçları olan botoks bir alkış hak ediyor bence. Ruh hali bu kadar değişken olan biz kadınlar, botoks sayesinde, yüzümüzde oluşacak kırışıklıkları umursamadan istediğimiz kadar gülebilir, duygularımızı içimizden geldiği gibi hiç çekinmeden dışa vurabiliriz.
     

Hoşçakalın ve ‘insan ihtiyar olmaya karar verdiği gün ihtiyarlar’ unutmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar