Borsa Yine Üzdü !

Borsa Yine Üzdü !

PARA PİYASALARI ALT ÜST OLDU

Geçtiğimiz hafta yaşadığı sert düşüşler sonra bu sabah alımlarla açılan Borsa İstanbul (BİST) özellikle ikinsi seans gördüğü satış baskısıyla yine tepetaklak oldu.

 
72.000 seviyelerine kadar düşen endekste kayıplar yüzde 2'yi aştı. İkinci seansta en düşük 72.132 seviyesini gören endeks, günü 1.778 puan (yüzde 2.41) düşüşle 72.139 puandan kapattı.
 
Holding ve banka hisselerine gelen satışlarla desteklerini aşağı doğru kıran endekste Sabancı Holding, Koç Holding, Tüpraş ve Yapı Kredi’de yaşanan satışlar düşüşte etkili oldu. Veri gündeminin sakin olduğu piyasada bugün konsolide bilançloların açıklanması için son gün olması nedeniyle tek beklenti şirketlerin açıklayacağı kâr rakamları.
 
Analistler, Borsa İstanbul’da satışların sürmesi halinde 68.000'lerin konuşulabileceğini öngörüyor. Yurtiçi piyasalarda önümüzdeki günlerde cari açık ve işsizlik rakamları takip edilecek.
 
DÖVİZ -ALTIN
 
Dolar kurunda ise borsaya nazaran sakin seyir devam ediyor. Dolar/TL kuru sabahki seviyelerini koruyarak 2,0375 düzeyinde hareketini sürdürüyor.
 
Uluslararası piyasalarda altının onsu yüzde 0,43 düşüşle 1.282 dolardan işlem görürken, serbest piyasada ise altının gramı yüzde 0,58 düşerek 84,1 TL’den işlem görüyor.
 
FAİZLER SON 6 HAFTANIN EN YÜKSEĞİNDE 
 
Haftanın ilk işlem gününe yüzde 8,52 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi, bu seviyeden gelen satışlarla yükselişe geçerek son altı haftanın en yüksek seviyesi olan yüzde 8,80'e yükseldi.
 
Bu seviyeden gelen tepki alımlarının etkisi ile bu dakikalarda 8,65 seviyelerinden işlem gören gösterge tahvilin bileşik faizi 30 Eylül’de yüzde 8,89 seviyesini görmüştü.
 
Analistler, geçen hafta ABD’de açıklanan 3 çeyrek GSYH ve ekim ayı tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin çok üstünde artması sonrası Fed’in varlık alımlarını aralık ayında azaltmaya başlayabileceği spekülasyonları oluştuğunu ve ABD faizleri öncülüğünde küresel faizlerde de sert yükselişler yaşandığını belirtiyor.