BORSA VE DOLARI HAFTAYA NE BEKLİYOR

BORSA VE DOLARI HAFTAYA NE BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem'in açıklamalarıyla gün içinde dolar karşısında sert değer kaybeden TL gelişmekte olan ülke para birimlerinde öğleden sonra yaşanan değer kazançlarını tam olarak yansıtamadı.

Merkez Bankası atamalarının yakından izlendiği bugünlerde siyasilerden gelen radikal faiz indirimi isteğine dair açıklamalar piyasada bugün yaşanan iyimserliğin TL'de daha sınırlı görülmesine neden oluyor.

HAFTAYA YATIRIMCIYI NE BEKLİYOR

Piyasalarda uzun süredir konuşulan tuhaflıkların yanı sıra borsada tek başına çok büyük bir miktarla banka hisseleri alıp satan esrarengiz kişinin USD/TRY kuru üzerinde baskı oluşturması ve çok sayıda veri kötü gelirken BİST 100 Endeksinin yükseliş trendinde olması yatırımcıların kuşkulanmasına neden oluyordu. Bu durumun ünlü derecelendirme kuruluşu tarafından dikkate alınıp alınmayacağı merak ediliyor. Reuters konuya ilişkin analizinde şu ayrıntılara dikkat çekiyor.

SİYASETİN MERKEZ BANKASI BASKISI BİTİP TÜKENMEDİ

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem'in açıklamalarıyla gün içinde dolar karşısında sert değer kaybeden TL gelişmekte olan ülke para birimlerinde öğleden sonra yaşanan değer kazançlarını tam olarak yansıtamadı. TL günü dolar karşısında yüzde 0.3 civarında sınırlı bir değer kazancı ile tamamlarken benzer para birimlerinde kazanç genel olarak yüzde 1'in üzerinde gerçekleşti.

BU GECE NETLEŞECEK

Piyasa kapanışının ardından ise gündemde Moody's'in bu gece açıklaması beklenen kredi notu güncellemesi yer alıyor.
Ertem bugün TRT Haber'in canlı yayınında yaptığı açıklamalarda TL'nin mevcut seviyesinin döviz borcu olan şirketler ve TCMB'nin faiz indirimleri için iyi bir fırsat olarak kullanılmasını önerirken TCMB'nin de artık cesur adımlar atması gerektiğini söyledi.
"Bu bağlamda şu andaki dolar kuru döviz açık pozisyonu olan sanayi işletmeleri için çok elverişli. Bu süreci döviz açık pozisyonu olan şirketlerimiz değerlendirebilirler... Bu nasıl işletmeler için bir avantaj ise TCMB'nin faiz indirimi için de önemli bir avantaj ve fırsat. TCMB burada bunu değerlendirip sanayi işletmeleri ve ihracatçının önünü açacak cesur adımlar atmalı diye düşünüyorum" diyen Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dün Ekonomi Bakanımız da söyledi. TCMB radikal bir şekilde faiz indirmesi gerektiğini bunun çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Evet ben de katılıyorum. Tabii buradaki radikal kelimesi tartışılabilir, oran miktar atılacak adımlar tartışılabilir."
Bu sabah güne 2.85'in hafif üzerinde başlayan dolar/TL Ertem'in açıklamalarıyla 2.8710 seviyesine kadar yükseldi. Kur daha sonra gelişmekte olan ülkelere yönelik yaşanan ve petrol fiyatlarındaki yüzde 5'e yaklaşan yükselişin de etkilediği iyimserlik sayesinde yönünü aşağı çevirdi. Kur saat 1615'te 2.8455/2.8470 seviyesinde işlem gördü. Bu sabah 3.0480 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.0417/3.0431, 3.2420 civarında olan euro/TL ise 3.2375/3.2391 seviyesinde bulunuyor.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın TCMB'nin faiz oranlarını "radikal" şekilde düşürmesi gerektiğini söylemesi gibi Ertem'in bugünkü yorumları da piyasada Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının bir göstergesi olarak algılandı ve kuru baskı altında bıraktı.
Üst düzey bir bankacı, "Bugün gelişmekte olan ülkelere yönelik ciddi bir iyimserlik ve para girişi yaşanıyor. Bu girişlerden en az faydalanabilen para birimi ise açık ara Türk Lirası. Piyasada TCMB'ye kimin başkan olarak atanacağı ilgili kişinin gelir gelmez sert adımlar atacak biri olup olmayacağı tartışmaları yaşanırken yapılan açıklamalar piyasada baskı yaratmayı sürdürecektir. Belki bugün kur 2.82'leri test edebilirdi ancak bunu engelleyen siyasilerden gelen faiz açıklamaları oldu" dedi.
TCMB Başkanı Erdem Başçı dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak olması nedeniyle göreve yeni dönemde kimin geleceği piyasalar tarafından yakından izleniyor.
Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. Piyasalar enflasyon verilerinin de desteğiyle TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında yeni TCMB Başkanı kim olursa olsun 20 Nisan'da bir indirim olacağını öngörüyor. AÇIKLAMASI BEKLENİYOR
Piyasa ayrıca Türkiye için kredi notu değerlendirmesini bugün gece geç saatlerde yayımlaması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in açıklamasını bekliyor.
Moody's Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünümle yatırım yapılabilir en düşük seviye olan Baa3 düzeyinde derecelendiriyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının negatif görünümü 12-18 ay korumaları bir not indirimi olasılığına işaret ediyor ancak kuruluşlara bu sürelere ilişkin bir kısıtlama getirmiyor.
Bankacılar Moody's in en son 11 Nisan 2014'te yani 2 yıl önce Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatife düşürdüğünü hatırlatıyor ve sürenin bu kadar uzun olmasını bir endişe kaynağı olarak görüyorlar.
Ancak Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunu kaybetmesi çok düşük bir ihtimal olarak görülüyor ve bu olasılık piyasalarda fiyatlanmıyor. Bankacılar Moody's den olumsuz bir haberden ziyade not görünümünü negatiften durağana çekmesinin olasılığını daha yüksek görüyorlar ve bu yönde bir sürprizin piyasada iyimserliği artırabileceğine dikkat çekiyorlar.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasada bugünün en önemli sürprizi Moody's olabilir. Moody's her ne kadar son iki günde bankacılık için olumsuz sayılabilecek raporlar açıklasa da dünyadaki benzer ülkelerin ekonomik performansları karşılaştırmaları olarak düşünüldüğünde Türkiye'nin not görünümünü durağana çekebileceğini düşünüyorum. Piyasada ne Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunun kaybedileceği ne de notunun düşeceği fiyatlaması var. Dolayısıyla gelebilecek olumlu sürprizler kuru 2.85'li seviyelerden 2.80'li seviyelere çıkabilir" dedi.
Öte yandan tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.90, valörde son işlemde yüzde 9.98 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 10.02 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.98 oldu. İki yıllık gösterge 14 Haziran 2017 itfalı dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.91 seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanış yüzde 9.97 seviyesinden gerçekleşirken valörde işlem gerçekleşmedi.

Kaynak:Haber Kaynağı