BORSA İSTANBUL' DA "DEPREM YARATAN" SERVET AÇIKLAMASI

BORSA İSTANBUL' DA "DEPREM YARATAN" SERVET AÇIKLAMASI

Haberartı Türk'te 3 Mart Günü yayınladığımız "İstanbul Borsasında Büyük Kuşku" başlıklı haberimiz üzerine Borsa İstanbul'dan açıklama yapıldı.


Borsa İstanbul, son dönemde gündeme oturan ‘Herif’ lakaplı bir işlemcinin borsa işlemlerine yönelik çıkan haberlerle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.
 
 SPYK'YA İLETİYORUZ AÇIKLAMASI

 “Dün bazı basın organlarında, Borsamızda gerçekleşen işlemlerle ilgili olarak muhtelif haberler yayınlanmıştır. Bunlara ilişkin olarak, Borsamız piyasalarında işlem gören paylarda gerçekleşen her türlü fiyat ve miktar hareketlerinin, Borsamızda kurulu olan ve belirli kriterlere göre çalışan gözetim sisteminin yanı sıra, bu paylar hakkında Borsamıza ulaşan ihbar ve şikayet başvuruları ile yazılı ve görsel basında yer alan haberlerin de dikkate alınması ve değerlendirilmesi suretiyle rutin olarak izlenerek ve incelenerek, şüpheli hallere rastlanıldığı durumlarda yetkili mercii olan Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) iletilmektedir. Kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.”

AÇIKLAMA TATMİN ETMEDİ

Borsa İstanbul'un diğer yatırımcıları huzursuz eden ve güvenlerine kaybetmelerine neden olan bu oyuncu ile eşit şartlara sahip olmadıkları konusu çeşitli forumlarda tartışma konusu haline geldi. Bir çok eski borsa yatırımcısının Borsa İstanbul'dan çekilme kararı vermesine neden olduğu iddiaları hala sürüyor. Bazı forumlarda elindeki dev finasman ile ve teknolojik imkanlar ile  Borsa İstanbul'da büyük avantajlar ile küçük yatırımcıların tasarruflarının el değiştirildiği iddiları ayyuka çıkmışken yapılan açıklamanın tatmin edici olmadığı iddiaları sürüyor.

EKONOMİK GELİŞMELERE TERS OYUNCU

Geçen hafta Borsa İstanbul'da, Bloomberg'in haberine göre ismi bilinmeyen gizemli bir yatırımcının, geliştirdiği algoritma ile hareket edip, kazanç sağladığı gündeme gelmişti.

"HERİF" HİNTLİ YÖNETİCİ İDDİASI

Son dönemde Borsa İstanbul’da yaptığı yüksek hacimli işlemlerle piyasaya yön veren gizemli yatırımcının kimliğine ılaşıldı. Gizli bir algoritma kullandığından şüphelenilen ve kim olduğu bilinmediği için piyasa oyuncuları tarafından “Herif” olarak adlandırılan gizemli yatırımcının Londra Merkezli bir hedge fonun Hintli yöneticisi olduğu öğrenildi. Hintli fon yöneticisinin özel bir yazılımla oluşturduğu algoritma sistemiyle işlem yaptığı belirtiliyor. Günde 450 milyon dolarlık işlem yaptığı belirtilen Hintli fon yöneticisinin Türkiye’de toplam 1.5 milyar dolar civarında yatırımı bulunuyor. Peki bu Hintli fon yöneticisi ne yapıyor?

BÜYÜK PARA İLE SERT GİRİŞ ÇIKIŞLAR İLE KAR SAĞLIYOR

Bloomberg Haber Ajansı’nın haberine göre, piyasa oyuncuları tarafından “Herif” olarak adlandırılan gizemli yatırımcı, karmaşık formüllerden oluşan bir algoritma sistemiyle yani makine ya da robot işlem denilen işlemlerle piyasada çok sert hareketlere neden oluyor. Gizemli yatırımcının piyasada yarattığı etkiyi en iyi özetleyen yorum ise Ak Portföy fon yöneticisi Kerem Baykal’ın “Züccaciye dükkânında dev bir boğa var. Cebi oyundaki herkesten daha dolu ve piyasayı istediği yöne götürebilir” yorumu. Bir yerli aracı kurumdan diğerine geçen yatırımcı, işlemlerini iyice artırarak en son durağı Yatırım Finansman’ı piyasadaki açık ara en büyük net alıcı yapmış durumda.

MERRILL LYNCH’İN 15 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE İŞLEM

Haberde, iki yıl önce tüm işlemlerin sadece yüzde 2’sini gerçekleştiren Yatırım Finansman’ın, bazı günler işlemlerin çoğunu gerçekleştirdiği belirtilirken, resmi verilere göre kurumun, 22 Şubat’ta, 486 milyon liralık hisse emriyle ikinci en çok emir veren Merrill Lynch’in 15 katı büyüklüğünde işlem yaptığına dikkat çekiliyor. Haberde, kurumun, 8 Mart’a kadar geçen 16 işlem gününde Türkiye’nin en büyük altı bankası ve Türk Hava Yolları’ndan yaklaşık 1 milyar liralık hisse alarak BIST 100 endeksinin üç ayın en yükseğine çıkmasına yardımcı olduğuna vurgu yapılıyor.

ATACAĞI ADIMLAR KESTİRİLEMİYOR

Bazen bir günde 450 milyon dolarlık işlem yapan gizemli yatırımcının bir sonraki adımının ne olacağı kestirilemiyor.

TÜRKİYE’DE 1.5 MİLYAR $’LIK PORTFÖY YATIRIMI VAR

Bloomberg’in haberinde, ocak ve şubat aylarının tamamında gizemli yatırımcının müşterisi olduğu aracı kurum olan Yatırım Finansman’ın net 1.2 milyar liralık hisse alarak bir sonraki en büyük alıcı UBS Menkul Değerler’den yüzde 70 daha fazla alım yaptığına dikkat çekiliyor.

30 KASIM’DA BISTECH İLE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Nasdaq ile yapılan işbirliği sonrasında Borsa İstanbul’da emir işlem sistemi, 30 Kasım 2015’te değişmişti. BISTECH adı verilen yeni sisteme göre borsada erişim hızı dünya devi borsalarla aynı seviyeye ulaşmış, bunun sonucunda da hızlı erişim öne çıkmıştı. Borsada robot (makine) trader’lardan daha fazla işlem çekilmeye başlanmıştı. Borsadaki Hintli yatırımcının da hızlı erişimle işlem yaptığı belirtiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı