BÖBREK HASTALARINA MÜJDE;  MARİFETLİ CİHAZ

BÖBREK HASTALARINA MÜJDE; MARİFETLİ CİHAZ

Sadece böbrek taşlarının değil tümörlerin de ağrısız, ameliyatsız çıkarılmasını sağlayan 'Fleksibl üreterorenoskop' lazer cihazının tanı koydurucu hem de tedavi edici özelliğiyle...

İZMİR Kent Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr.Dr. Işık Özgü, sadece böbrek taşlarının değil tümörlerin de ağrısız, ameliyatsız çıkarılmasını sağlayan 'Fleksibl üreterorenoskop' lazer cihazının tanı koydurucu hem de tedavi edici özelliğiyle ürolojinin vazgeçilmezleri arasına girdiğini söyledi.

Opr.Dr. Özgü, toplayıcı sistemdeki tümörlerin BT ve MR ile teşhisinin ancak hastalık ilerleyince mümkün olabildiğini söyledi. Opr.Dr. Işık Özgü, Bu yöntemle bu tümörleri daha erken teşhis edebiliyor, radyoloji ile göremediğimiz kanamaları bu aletle böbreğin içine girerek görebiliyoruz. Ürolojide son yılların en önemli tanı ve tedavi cihazı" dedi.

Üroloji Uzmanı Opr.Dr. Işık Özgü, ürolojide olmazsa olmaz cihazlar arasına giren fleksibl Üreterorenoskopi hakkında bilgi verdi. İngilizce 'flexible' kelimesinin kıvrılabilir, bükülebilir anlamına geldiğini, böbrekte oluşan idrarı böbrek havuzundan (pelvis) idrar torbasına taşıyan ince kanala üreter denildiğini belirten Opr. Dr. Özgü, üreterin sağ ve soldaki böbrekte olmak üzere iki tane olduğunu hatırlattı. Opr. Dr. Özgü, endoskopinin de yine İngilizce'den gelip vücut içindeki organlara teleskop aracılığıyla bakma anlamına geldiğini kaydederek, şöyle konuştu:

“Fleksibl üreterorenoskopi' bu üç sözcüğün birleşmesinden oluşuyor. Alet, kıvrılabilen çok ince bir teleskop aracılığıyla, vücuda hiçbir delik açmadan, idrar kanalından üreter ve böbrek içine girilmesi ve buradaki taş ya da tümörün lazer yoluyla kırılması ya da alınmasını sağlayan bir cihaz. İdrar yollarını, böbreğin içi ve idrar kanallarının endoskopik olarak muayene etmeye yarayan, hem teşhis koydurucu hem de tedavi edici bir alet. Bununla böbrek ve idrar yolları taşlarının tedavisi yapılabiliyor. Bir takım radyolojik tetkiklerle görüntüleme imkanımız olmayan hastalıkların daha erken ve kesin teşhisi ve tedavisi mümkün olabilir. Bildiğimiz klasik böbrek tümörleri BT, MR ile görülüyor. Ama idrarın döküldüğü ve toplandığı ve aşağıya iletildiği bir toplayıcı sistem var. Bu toplayıcı sistemin tömürlerinde ise bu yöntemler ancak hastalık ilerleyince teşhis konabiliyor ama o zaman da geç oluyor. Oysa bazı hastalarda kanama oluyor, bu kanamanın kaynağını radyoloji ile gösteremiyoruz. Bu aletle böbreğin içini görmemiz mümkün, böylece kanamanın kaynağını saptayabiliyoruz."

TEDAVİ LAZER İLE YAPILIYOR

Bu cihazla hastalığın teşhisi için 15-20 dakikanın yettiğini belirten Opr. Dr. Özgü, lazerle hem böbrek taşlarının kırılıp çıkarılabildiğini, hem de tümörlerin çıkarılabildiğini vurguladı. Ameliyatsız, ağrısız, sancısız taş ve tümör tedavinin hasta için önemli bir rahatlık ve konfor olduğunu ifade eden Öpr. Dr. Işık Özgü, “Taş tedavisi yerine ve büyüklüğüne göre değişiyor. Taşı bu aletle görüyor, lazerle kırabiliyoruz. Ve tabii dışarıdan bir müdahale olmadan, dışarıdan böbreği delmeden, kesmeden, tamamen doğal boşluklardan çalışarak bu teşhis ve tedavi yapılabiliyor. Yine aynı şekilde tömürleri çıkartıyoruz" diye konuştu.

 

BÖBREK HASTALARINA MÜJDE;  MARİFETLİ CİHAZ

BÖBREK HASTALARINA MÜJDE;  MARİFETLİ CİHAZ

Kaynak:Haber Kaynağı