BM GENEL SEKRETER SEÇİMİNDE ŞAŞIRTAN TÜRK ADAY

BM GENEL SEKRETER SEÇİMİNDE ŞAŞIRTAN TÜRK ADAY

Görev süresi yıl sonunda dolacak olan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un koltuğunu bir eski cumhurbaşkanı, üç eski başbakan, birkaç eski dışişleri bakanı ve hatta bir de şair istiyor.

Görev süresi yıl sonunda dolacak olan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un koltuğunu bir eski cumhurbaşkanı, üç eski başbakan, birkaç eski dışişleri bakanı ve hatta bir de şair istiyor.
 
Amerikalıtürk'ün haberine göre; İlerleyen aylarda yapılacak seçimler sonucunda Genel Sekreterlik koltuğuna ilk kez Doğu Avrupa kökenli bir diplomat oturabilir. Ya da ilk kez bir kadın, BM Genel Sekreteri olabilir. Fransız AFP haber ajansı, BM Genel Sekreterliği için yarışan 10 adayı derledi. Adaylar arasında bir de 'Türk' var.


HİÇ TAHMİN ETTİĞİNİZ GİBİ DEĞİL
BM'nin tepesine oynayan 'Türk', Slovenya eski Cumhurbaşkanı Danilo Türk. 

Türk, 2007 seçimlerinde bağımsız aday olarak katıldığı seçimlerde, solun da desteğini alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. 

2 Aralık 2012'deki seçimlerde tekrar aday olan Sloven siyasetçi, yarışı ikinci turda Borut Pahor'a kaybetti.
 
Danilo Türk'ün kökeniyle ilgili Türk basınında geçmişte de haberler çıkmıştı.Hürriyet'ten Emre Kızılkaya, 12 Kasım 2007 tarihli haberinde, Slovence soyadları konusunda araştırmaları bulunan Dr. Janez Keber'ın görüşlerine yer vermişti.


TÜRKLERİN FETİHLERİNDEN KALMA AMA…
Keber, Sloveija Magazine dergisinde yayınlanan makalesinde, Türk ve onun çeşitli varyasyonlarının ülkede Horvat’tan sonra en çok rastlanan soyadı olduğunu yazmıştı. Dr Keber, 1498’den beri rastlanan bu soyadının tarihi kökenini ise şöyle anlatıyor:
"Bu soyadı, hiç şüphesiz, Türklerin Sloven topraklarına yüzyıllar önce fetihlerle saldığı korkunun bir hatırası. Bu soyadını taşıyan insanların Türk kökenli olduğu elbette söylenemez, ancak atalarının Türklerin denetiminde bulunan topraklardan geldikleri veya oradan kaçmış oldukları öne sürülebilir."


BM’DE YILLARCA GÖREV YAPTI
19 Şubat 1952’de Slovenya’nın kuzeyindeki Maribor şehrinde doğan Danilo Türk, kariyerinin büyük bölümünü yurtdışında geçirdi. 1992 yılından 2000’e kadar Slovenya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olan Türk, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın yardımcılığına kadar yükselerek uluslararası itibar kazandı.

GENEL SEKRETERLİĞE BİR ŞAİR OTURUR MU?
Danilo Türk kadar dikkat çeken diğer aday ise Karadağ’ın adayı İgor Luksic. 2012’den ocak ayına kadar Dışişleri Bakanlığı yapan Luksic’in, hayli ilginç bir profili var. Başbakan ve Maliye Bakanı olarak da görev yapan Luksic, aynı zamanda bir şair. Üç şiirkitabı yayınlayan ve İtalyan ile Fransızca’ya çevrilen “Korkunun kitabı” adlı bir nesir eseri de bulunan Luksic, Genel Sekreterlik için yarışan en genç aday. İngilizce, İtalyanca, Fransızca ve Almanca bilen Luksic, sadece 39 yaşında.

 

EĞER O GELİRSE BİR İLK YAŞANACAK
2009’dan bu yana Kalkınma Programını yöneten Helen Clark, Birleşmiş Milletler’de en yüksek pozisyondaki kadın. Yeni Zelanda eski Başbakanı Clark, bir de rekora sahip. 1999’dan 2008’e kadar arka arkaya üç dönem göreve gelen Clark, ülkesinde en uzun başbakanlık yapan isim. Clark’ın ne ölçüde şansı var, henüz belli değil ama şayet yarışı kazanırsa, ilk kez bir kadın Genel Sekreterlik koltuğuna oturacak.

 

MÜLTECİ KRİZİNE YOĞUN MESAİ HARCADI
Avrupa’nın II. Dünya Savaşı’ndan bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük insani krizi çözmek için yoğun mesai yapan Antonio Guterres de Genel Sekreter olmak istiyor. Eski BM Mülteciler Yüksek Komiseri olan Guterres, güçlü bir aday olarak görülüyor. 10 yıl bu görevi yürüten Portekizli diplomat, ülkesinde 1995-2002 yılları arasında başbakanlık yaptı. 66 yaşındaki Guterres, BM’deki görevini ocak ayında İtalyan diplomat Filippo Grandi’ye devretmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı