BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDEN "EBOLA" UYARISI

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDEN "EBOLA" UYARISI

4 bin 963 kişiye bulaşan Ebola virüsü ile mücadele etmek için 1 milyar dolar gerektiğini belirtmiş ve uluslararası toplumu yardıma çağırmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Afrika'da baş gösteren Ebola salgınının, uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini belirtti ve hastalığın yarattığı krizle mücadelede tüm ülkeleri yardıma çağırdı.
15 üyeli konseyin oybirliğiyle aldığı kararda, 'Ebola salgını sonucu genel seyahat ve sınır kısıtlamalarını kaldırma' çağrısı da yapıldı. BMGK salgın yüzünden sınırlarını kapayan ülkelerin, hastalıkla mücadele eden ülkelerin çabalarını baltalamaya, salgından etkilenen ülkelerin dışlanmasına yol açmakta görüşüne yer verildi. 

2500 KİŞİ ÖLDÜ

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) en son verilerine göre bugüne kadar 2 bin 453 kişinin ölümüne yol açan, 4 bin 963 kişiye bulaşan Ebola virüsü ile mücadele etmek için 1 milyar dolar gerektiğini belirtmiş ve uluslararası toplumu yardıma çağırmıştı.

SALGIN NEDEN BAŞLADI

Temel hijyen kuralları ve kişisel hijyen ile önüne geçilebilecekken, sağlık sisteminin yetersizliği, etkilenen popülasyonun eğitim düzeyi ve özellikle de kültürel bir takım uygulamalar nedeniyle, Gine, Liberya ve Sierra Leone’yi etkisi altına alan, Nijerya’da görülmesiyle birlikte salgının bölgesel olarak yayılabileceği endişesini artıran, Ebola Virüsü ile ilgili bilgi veren Hisar Intercontinental Klinik Laboratuvarlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, hastalığın %90 gibi çok büyük bir ölüm oranına sahip olduğunu ve hastalığın en yaygın nedeninin su kirliliği, et ve süt gibi hayvansal ürünlerin iyi pişirilememesi olduğunu belirttiler. İşte uzmanların konuyla ilgili verdiği bilgiler:

EBOLA VİRÜSÜ VE BELİRTİLERİ

Öncelikle tropikal yağmur ormanlarına yakın, Orta ve Batı Afrika’da uzak köylerde ortaya çıkan ebola; yarasa, maymun, şempanze, antilop gibi hayvanlardan insanlara bulaşmış, daha sonra insandan-insana bulaşması ile yayılmış ölümcül bir virüstür. %90 gibi çok büyük bir ölüm oranına sahip olan hastalığın en yaygın nedeni su kirliliği, et ve süt gibi hayvansal ürünlerin iyi pişirilememesidir. Sağlık hizmetlerinde standart önlemlerin ihmal edilmesi, enfeksiyonun bulaşma riskini artırır.

NASIL BULAŞIYOR

ebola-virus-mikrop İnsanlar, Ebola ile enfekte olmuş kişinin kanı veya vücut sıvıları ile direkt temas sonucu virüsü alabildikleri gibi, kontamine olmuş, iğne gibi malzemelerin kullanımı sonucunda da virüse maruz kalabilirler. Afrika’da sağlık çalışanlarının hastalarla maskesiz, galoşsuz ve eldivensiz teması, şırınga veya enjektörlerin steril edilmeden tekrar tekrar kullanımı enfeksiyon riskini artırmaktadır. Hastalıkla ilgili birçok aşı test edilse de, ne yazık ki lisanslı bir aşı yoktur. Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte, yoğun destekleyici bakım gerekir. Sıvı, elektrolit dengesi sağlanarak, ağızdan ve damardan beslenme, oksijen ve kan basıncı takibi, ağrı, anksiyete, ajitasyonlara yönelik, ayrıca sıtma, tifo gibi ikincil, süper enfeksiyonlar için tedavi yapılır.

BELİRTİLERİ NELER

Ebola enfeksiyonu grip benzeri semptomlarla başlar. Virüsle enfekte olduktan sonraki birkaç gün içinde, yüksek ateş, baş ağrısı, mide ağrısı, kaslarda ağrı, yoğun halsizlik, güçsüzlük ortaya çıkar. Bu semptomları, bulantı, kusma, ishal, kırmızı ve kaşıntılı göz, deride döküntüler, beyin, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozulma, vücutta iç ve dış hemorajiler (kanamalar) takip eder. AST, ALT gibi karaciğer enzimleri yükselirken, lökosit ve trombosit sayıları düşer.  Enfeksiyonu takip eden birkaç hafta içerisinde de göğüs ağrıları, bayılmalar, şok ve ölüm görülür. Virüs bulaştıktan sonra, kişiden kişiye değişen, 2-21 günlük kuluçka süresi sonunda hastalık belirtileri görülmeye başlar. Kan ve vücut salgılarında virüs olduğu sürece başkalarına da bulaşır. Ebola tanısı konulmadan önce, sıtma, tifo, kolera, veba, şigelloz, leptosiroz, riketsiyoz, menenjit, hepatit ve diğer viral hemorajik ateş gibi diğer hastalıklar ekarte edilmelidir.

TEŞHİS VE TEDAVİ TESTLERİ

Ebola virüsü enfeksiyonu semptomlarının çıktığı birkaç gün içinde, bulaşma riskine karşı kişisel koruyucu önlemler alınarak, kesin teşhis için bazı laboratuvar testleri yapılır.
Bu testler:
•    Virüse ait olan, bazı ürünler ve maddelerle ilgili ELISA testleri
•    Virüse karşı vücutta gelişen antikorlarla ilgili ELISA testleri
•    Virüs RNA’sı ile ilgili polimeraz zincir reaksiyon (PCR) testleri
•    Elektron mikroskobik incelemeler 
•    Hücre kültürü ile virüs izolasyonu 
•    Kanlı ishal varsa, gaita(dışkı) kültürüdür.

Ebola’nın kontrolü nasıl sağlanır? Alınacak önlemler nelerdir?
Ölümcül bir virüs olmasına rağmen, yakın temasla da bulaşabildiği için, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), ellerin sabunla yıkanması, hastalarla temasta eldiven kullanılması, kişiler arası enfeksiyonu engellemek için tek seferlik iğne kullanılması gibi koruyucu önlemler başta olmak üzere, Viral Hemorajik Enfeksiyon Kontrolü başlığı altında, pratik kurallar geliştirmiştir.
Bu kurallar:
1.    Aktif vakaların tespit edilip, izole edilmesi
2.    Enfeksiyon şüpheli kişileri 21 günlük kuluçka dönemi boyunca iyice izlenmesi
3.    Ölenlerin güvenli hijyen şartlarında defnedilmesi
4.    Mevcut vakaların ve geriye dönük olarak tüm vakaların araştırılıp dokümante edilmesi
5.    Günlük raporlanmanın yapılması 
6.    Sağlık çalışanlarının ve hasta yakınlarının kişisel koruyucu ekipmanlarını titizlikle kullanması
7.    Güvenli enfeksiyon kontrolü konusunda, halka ve sağlık çalışanlarına eğitimlerin verilmesi

HAYVANLARDAN BULAŞMA RİSKİ

Enfekte olduğundan şüphelenilen hayvanlar ile ilgilenildiğinde, eldiven, maske, gözlük ve özel giysiler gibi kişisel koruyucu ekipman kullanılmalıdır. Et, süt gibi hayvansal ürünler iyice pişirilerek yenmelidir. Hayvan barınakları, sodyum hipoklorit veya diğer deterjan, antiseptiklerle rutin temizlenerek, dezenfekte edilerek virüs inaktive edilmelidir.

Kaynak:Haber Kaynağı